Mājās gatavots šašliks (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Viens no jaukākajiem vasaras mēnešiem ir jūlijs – silti vakari un skaisti saules rieti, daudziem tas ir laiks, kad ar mierīgu sirdi var baudīt atvaļinājumu. Lai ko nu katrs vasaras viducī darītu, noteikti nav neviena, kas vēl nav paspējis piedalīties kādā dārza ballītē vai izbraukumā pie dabas, kur neizbēgams process ir šašliku cepšana.

Kad ir pieprasījums, ir arī piedāvājums, šo vienkāršo formulu ir ielāgojuši arī tirgotāji. Acīmredzot tādēļ veikalu plauktos vienmēr ir pieejams vairāk nekā uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmu dažādu firmu piedāvātā produkcija – cūkas gaļas šašliks, piparots, maigs vai skābs, vistas gaļas šašliks, gatavots kādā neparastā marinādē. Pa šiem gadiem jau izmēģināts gana daudz un katrs jau laikam ir atradis to, kas garšo vislabāk. Arī mūsu ģimenei ir pāris firmu ražojumi, ko varētu iegādāties bez īpašas šaubīšanās par iemarinētās gaļas svaigumu un garšu, tomēr ne vienmēr konkrētā prece ir veikalā tieši tad, kad vēlies pirkt. Īpaši piektdienu vakaros, kad visi dodas ārpus pilsētas un pa ceļam lielveikalos iegādājas brīvdienām nepieciešamo.

Reiz bijām kādās viesībās, kurās ēdām šašliku, kas bija pašu gatavots – ļoti interesanti! Kad painteresējos par recepti, izrādās, tā ir gana vienkārša, varot vien tikai kefīrā gaļu turēt, bet vēl garšīgāki iznāk cūkas gaļas gabaliņi, kas padsmit stundas noturēti mērcē, kurai ir trīs sastāvdaļas – majonēze, citrons un garšvielas pēc katra gaumes.

Aplam vienkārši, tāpēc arī pēdējās dārza viesībās pati izmēģināju šo recepti. Iznākumā biju apmierināta ne vien ar izdevušos šašliku, bet arī visu sastāvdaļu kopējo cenu, jo nevienam nebija jāmaksā par darbu, ko veicu pati, un kur nu vēl veikalu uzcenojums. Šo iemeslu dēļ arī turpmāk esmu nolēmusi gardo gaļu gatavot mājas apstākļos, tikai labprāt uzzinātu vēl citas receptes, pēc kurām gaļa būtu viegli un ātri pagatavojama.

Rozmarija LINDE

***

ATBILDE

Kā mājās pagatavot šašliku?

Kārtīgiem latviešu ēdienu patriotiem var ieteikt šašliku ar maizi un alu. Tam nepieciešams: 2 kg cūkgaļas, 1,5 kg sīpolu, sāls, pipari, 2 trešdaļas rupjmaizes ķieģelīša un 0,5 l gaišā alus. Gaļu sagriež un bļodā kādu brīdi kārtīgi mīca un klapē, pievieno sāli, piparus un sadrupinātu maizi, atkal pamīca. Tad pievieno sagrieztus sīpolus, atkal mīca un noliek marinēties uz astoņām stundām. Stundu pirms cepšanas pievieno alu. Cepot arī vēlams aplaistīt ar alu.

Tiem, kam tomēr nepatīk alus, var ieteikt šašliku maigo recepti, kam nepieciešams: 3 kg cūkgaļas, kečups, majonēze, dilles, pētersīļi, sīpols, citrons, garšvielas (pēc pašu izvēles). Cūkgaļu sagriež un liek kārtās katlā – kārta cūkgaļas, tad dažas šķēlītes sīpolu (var izmantot arī sarkanos), zaļumus un tā, kamēr viss salikts. Pievieno kečupu, majonēzi, garšvielas – vēlāk visu ar rokām samaisa. Pārgriež citronu uz pusēm – puscitrona sulu izspiež katlā, bet otru sagriež šķēlītēs un iemaisa šašlikā. Tad to visu noliek iestāvēties, un nākamajā dienā var cept. Šim šašlikam piemīt maiga un patīkama garša.

Vistas gaļas cienītājiem – jāņogās un citronos marinēta vistas gaļa. Sastāvdaļas: vista, Santa Maria garšvielas šašlikam, citroni un/vai jāņogas, sīpoli, vegeta. Vistu sadala nelielos gabaliņos, liek traukā, pievieno gredzenos sagrieztus sīpolus, garšvielas (uz 1 vistu jāņem 1 paciņa), pievieno nomizotu un gabaliņos sagrieztu citronu, ja pievieno jāņogas, tad tās pirms pievienošanas jāsamīca. Pēc tam visu kārtīgi ar rokām samaisa un saspaida. Marinādi var droši pagaršot, ja garša apmierina (patīkami skāba un sāļa), tad liek slogu. Pēc 1 stundas gaļu var droši cept, bet, ja cepsi otrā dienā – garša būs vienkārši fantastiska!

Šašliks brendijā: tā pagatavošanai vajadzēs jaunlopa gaļu (jēra gaļa), labas kvalitātes brendiju (konjaku), sāli, smaržīgos piparus un sīpolus. Gaļu sagriež gabaliņos, kuru lielums ir atkarīgs no cepšanas metodes, t.i., iesmi vai restes. Trauku iemarinēšanai izvēlas tādu, lai būtu iespējams gaļu slogot. Gaļas gabaliņus liek kārtās, ierīvētus ar garšvielām, tad sīpolu kārtu ar pāris lauru lapām. Iegūto kārtojumu pārlej ar kvalitatīvo alkoholu, pēc aprēķina 1 kg gaļas – 100 g dzēriena, var arī mazāk (~50 g). Brendijs tiek lietots etiķa vietā. Pēc marinēšanas, kas ilgst 2–3 dienas, pāri palikušo marinādi gan nav ieteicams dzert!

Sēņu laikā kā nu bez sēnēm. Ņem

1 kg nelielos gabaliņos sagrieztas cūkgaļas, 16 podiņu sēnes, 16 kokteiļtomātiņus, 300 gramu kūpināta sāļa bekona, 16 svaiga bazilika lapiņas, sāli un piparus, 4 ēdamkarotes olīveļļas. Šo arī gatavo uz grila. Sēnes un tomātus nomazgā un nosusina. Uz 8 iesmiņiem pamīšus liek gaļu un pārējās sastāvdaļas un apkaisa ar garšvielām. Grilē, ik pa laikam apgrozot un apslakot ar eļļu, līdz gaļa ir izcepusies. Šajā receptē var pievienot arī citus produktus, kas pašiem ēdājiem labāk tīk.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu