Kino pārsteigumu gaidās

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Viens pēc otra Rīgā gaidāmi divi kinofestivāli - no 2. līdz 12. septembrim "Baltijas pērle", bet no 16. līdz 24. septembrim - "Arsenāls".

Pirmais no tiem jau šodien rīkotajā preses konferencē kinomāniem pieteiks atlasīto programmu, kuru rotās īsti XX gadsimta šedevri.

Festivāla "Baltijas pērle" direktores Marinas Ļipčenko organizētais pasākums piedāvās vairākas retrospekcijas - kaprīzā brita Pītera Grīneveja, amerikāņu neatkarīgā kino slavenības Džima Džārmuša un skandalozā itāļu režisora Pjēra Paolo Pazolīni filmu skates. Pēdējais no minētās trijotnes Latvijā tik plaši vēl nekad nav pārstāvēts, un vairākas Pazolīni filmas šajos platuma grādos publika varēs baudīt pirmoreiz.

Speciāls pārsteigums festivālā solās būt programma ar nosaukumu "Kino par kino" - īsts XX gadsimta kinematogrāfa šedevru klāsts, kurā varēs izsekot kino radīšanas noslēpumiem. Minētās programmas klāsts tiešām ir unikāls, jo tiks demonstrēti tādi retumi kā amerikāņu neatkārtojamais "Saulrieta bulvāris", Fransuā Trifo veidotā "Amerikāņu nakts" un sešus "Oskarus" saņēmusī filma "Viss par Ievu" ar Merilinu Monro galvenajā lomā.

Uz Rīgu "Baltijas pērle" nogādās arī amerikāņu kino klasiķa Džona Kasavītisa darbus - "Pirmizrāde" un "Sejas", arī šīs filmas vēl nekad nav rādītas Latvijā.

Pie tematiskajām festivāla programmām pieder arī "Šedevru atgriešanās", kur izrādīs, piemēram, itāliešu meistara Mikelandželo Antonioni filmu "Profesija - reportieris" (galvenajā lomā Džeks Nikolsons).

Vēl "Baltijas pērle" piedāvās arī pēdējo gadu pasaules lielāko kinofestivālu atklājumus, to vidū filmu "Parīze, es tevi mīlu". Starp citu, šis vairāku izcilu režisoru kopdarbs šovasar pirmoreiz tika parādīts slavenajā Kannu kinofestivālā.

Kā zināms, "Baltijas pērle" ir pazīstama ar saviem prominentajiem viesiem, šogad festivālā savu ierašanos apstiprinājuši ungāru dzīvā leģenda, režisors Ištvans Sābo un franču režisore Katrīna Breijā, kuras daiļrades iezīmīgākā tēma ir cieši saistīta ar erotikas izpēti.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu