«Survival Kit 8» meklēs sabiedrības sāpīgākos punktus

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Šoruden no 8. septembra līdz 25. septembrim Rīgā jau astoto gadu notiks starptautiskais laikmetīgās mākslas festivāls «Survival Kit», kas šoreiz meklēs sabiedrības sāpīgākos punktus, informēja Latvijas Laikmetīgās mākslas centra sabiedrisko attiecību vadītāja Alise Ziemule. Reaģējot uz novērojumiem un aktualitātēm, šogad festivāls pievērsīsies «sabiedrības akupunktūrai», palūkojoties uz mūsdienu sabiedrību kā ķermeni, meklējot un atrodot tā sāpīgākos punktus.

Paralēli izstādei festivālā īpaša uzmanība tiks pievērsta daudzveidīgai notikumu programmai, kas ietvers gan mākslinieku vadītus meditācijas seansus un šamaniskas performances, gan pseidoreliģisku filmu seansus un kritiskas starpdisciplināras diskusijas.

Viena no izstādes kuratorēm ir Inga Lāce, kura skaidroja, ka akupunktūra kā metafora sabiedrības sensitīvo zonu testēšanai nav izvēlēta nejauši. Sabiedrības interese par netradicionālo medicīnu, ezotēriku un suģestiju pēdējos gados ir kļuvusi īpaši sakāpināta. Austrumu spirituālisms kļūst arvien klātesošāks mūsdienu tehnoutopiskajā pasaulē.

Par «Survival Kit 8» mājvietu izvēlēta Karla fon Stricka muiža Aristida Briāna ielā 9, ko var salīdzināt ar fēniksu, kas atdzimst Rīgas kultūrtelpā. Festivāla kuratore Solvita Krese minēja, ka «Survival Kit» vienmēr ir nodarbojas ar pilsētas kartēšanu. «Sekojot līdzi tās attīstībai un izmaiņām, mūsu acīs iekrita šis kultūrvēsturiskais piemineklis - Karla fon Stricka muiža, kas kopš 2000. gada bija stāvējusi pamesta, bet nu ar labu aizgādņu palīdzību atdzimst par jaunu kultūrpunktu pilsētā. Tajā ir milzīgs potenciāls,» pauda Krese, piebilstot, ka greznā ēka rezonē ar šā gada izvēlēto festivāla tēmu. Tās unikālajos interjera elementos vērojamas 19. gadsimta otrās puses ietekmes - orientālie elementi un misticisms.

***

Starptautiskais laikmetīgās mākslas festivāls «Survival Kit» tika izveidots 2009. gadā kā reakcija uz ekonomiskās krīzes radītajām pārmaiņām Latvijā un joprojām rosina sabiedrību reaģēt uz pārmaiņām mūsdienu pasaulē un pārdomāt dažādas izdzīvošanas stratēģijas. Festivāla mākslinieki tiek aicināti savos darbos risināt kādu sabiedrībai nozīmīgu tēmu, apzinot alternatīvus scenārijus izdzīvošanai. Ik gadu festivālam tiek izvēlēta jauna norises vieta - kāda no Rīgas tukšajām ēkām, tādā veidā iezīmējot tās potenciālu un iespējamās attīstības stratēģijas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu