Lil Wayne "Tha Carter III" (50)

Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Viens miljons pārdotu ierakstu nedēļas laikā - kopš 2005. gada 50 Cent rekorda ("The Massacre") reperis Lil Veins (Lil Wayne) ir otrais mākslinieks, kas to paveicis.

Lil Wayne "Tha Carter III"  

(Cash Money/Universal)  

10/12

Neviens cits studijas ieraksts kopš 50 Cent "The Massacre" un 2007. gada Kanjes Vesta "Graduation" (957 000) pirmajā nedēļā nav pārdots vairāk kā 800 000 eksemplāros. Lil Veina platei "Tha Carter III" tas ir izdevies, galu galā, ja mākslinieka arsenālā ir tāda "bumba" kā "Lollipop", tad nemaz tik liels pārsteigums tas nav.

26 gadus vecais Veins pirmo reizi "The Billboard 200" sarakstos kā solomākslinieks (pirms tam bijis grupas Hot Boys dalībnieks) parādījās 1999. gadā ar debijas albumu "Tha Block Is Hot". Viņa iepriekšējais lielākais sasniegums datējams ar 2005. gadu, kad izdots "Tha Carter II". Toreiz pirmajā nedēļā tas tika pārdots 238 000 eksemplāru un debitēja Amerikas albumu topa 2. vietā.

Domāju, ka albuma milzīgo panākumu atslēga ir muzikāli inficējošais, atmosfēriskais, taču vienlaicīgi uz cilvēka primitīvākajiem jutekļiem mērķētais singls "Lollipop". Tas nav tik traģiski stulbs kā Soulja Boy "Crank That (Soulja Boy)" vai Lil Mamas "G-Slide (Tour Bus)" (turpat var pieskaitīt arī Ašera "Love in This Club", galvenokārt Young Jeezy piedalīšanās dēļ), taču savā būtībā tas tuvina cilvēci režisora Maika Džada (Mike Judge) antiutopiskajai vīzijai filmā "Idiocracy". Nepārprotiet, es nesaku nevienu sliktu vārdu par mūziku (tieši otrādi), bet gan par tās saturu.

Dziesmas teksts: Lollipop ("Cukurgailītis")

Ouu Es saku - viņš ir tik salds/jauks,

Liec viņai vēlēties laizīt/sūkāt reperi,

Tā, es ļauju viņai laizīt/sūkāt reperi.

Vi, vi, viņa laiza mani kā Sūkājamo konfekti (klipā attēlots "Chupa Chups").

Mazulīte vēlas slikto reperi (thug - Tupaka Šakura ievests termins),

Pudeles klubā Mazulīte vēlas "nokniebties" (hump - slengs, stāties dzimumattiecībās).

Zini, es vēlētos pieskarties Taviem jaukajiem apaļumiem.

Aziet, labs ir. Mazajai ir dārgas rotas kā man, Viņai pat krīt gari mati

Pāri mugurai kā man. Es likšu viņai justies labi, Kad tas ir nepareizi kā meli.

Vecais, viņai nekad nav bijusi tāda mīla kā mana.

Vecais, es nekad neesmu redzējis tādu dibenu kā viņai. Tā "pussy" (siev. dzimumorgāni) manā mutē Atstāja mani mēmu.

Es teicu viņai atlīdzināt Un liku tai pēcpusei palēkties, Un tad viņa...

Vi, vi, viņa laiza mani kā Sūkājamo konfekti.

Labs ir, Kad tu atlīdzini, Tad apstājies, Izspļauj to, mazā, Izspļauj to,

Izspļauj to, it kā tas būtu karsts, Dari, dari, dari to, mazā, Neapstājies.

Mazā teica, ka "nigga" (atļaušos netulkot), ar ko viņa ir kopā, Nav nekāds krāms (shit), Mazā teica, ka "nigga", ar ko viņa ir kopā, Nav tāds.

Mazā teica, ka "nigga", ar ko viņa ir kopā, nevar izšaut.

Bet mazā, es izšaušu Tā, ka nevar netrāpīt. Un viņš tā nevar izdarīt, Un viņš tā nevar izdarīt.

Naudu atpakaļ! Es viņai likšu viņas pēcpusei atgriezties, Un viņas pēcpuse atgriežas, Jo man tā patīk.

utt.

Atvainojos par varbūt ne tik precīzo tulkojumu, taču domāju, ka priekšstats par šā brīža pirktāko singlu, par to, par ko šajā dziesmā ir stāsts, jums radās. Katrā ziņā salīdzinājumam mūsu pašu jaunās R&B dziedātājas Emi dziedātajam "tagad tu esi manī, es esmu kā sapnī" ir vēl tāls ceļš ejams, lai daudz tiešāk un burtiskāk spētu izteikt pausto domu.

Atgriežoties pie plates, jāsaka, ka muzikāli tā ir ļoti labā līmenī - bīti, rečitatīvs, skanējums, aranžējums, arī viesmākslinieku izvēle. To vidū Deivids Banners (David Banner), Kanje Vests (Kanye West), visuresošais T-Pain, Bebifeiss (Babyface), Bobijs Valentino (Bobby Valentino), Jay-Z u.c. Interesanti, ka Timbalanda producētais skaņdarbs netika iekļauts albuma galaversijā... Vai pienācis superproducenta Timbalanda ēras pēdējais cēliens?

Plates vāciņu rotā Veina bērnības bilde, šeit viegli vilkt paralēles ar repera Nas "Illmatic" un The Notorious B.I.G. "Ready to Die".

Esi mierīgs, brāl! (Peace out brother)

Izdošanas datums - 10.06.2008.

Komentāri (50)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu