Atkarībā no mērķiem – sulu spiedes (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dārzos jau izauguši burkāni, sāk gatavoties arī pirmie āboli. Līdzās tradicionālai augļu un dārzeņu novākšanai un glabāšanai pagrabā, konservēšanai un marinēšanai iespējams uzreiz pagatavot brīnišķīgas svaigi spiestas dārzeņu vai augļu sulas. Agrāk izmantoja dažādus tvaika katlus, ar kuriem ogas un arī ābolus karsēja un tad spieda sulu, bet tagad var iegādāties modernus sulu spiedes aparātus.

Visas elektriskās sulu spiedes darbojas pēc centrifūgas principa. Tās iedalās citrusaugļu un citu augļu un dārzeņu spiedēs. Citrusaugļu spiedes veidotas mīksto apelsīnu, citronu un greipfrūtu apstrādei. Pirms sulu spiešanas no āboliem vai burkāniem mazajos aparātos tie jāsagriež sīkākos gabaliņos, citādi aparāts nevar visu sagriezt un kvalitatīvi izspiest sulu.

Pēc sulas spiešanas aparāts noteikti jāiztīra, lai tā nelielajās caurulēs neiekalstu augļu vai dārzeņu paliekas. Vislielākā uzmanība jāpievērš filtram, lai tas neaizsērētu. Sulu spiedēm parasti komplektā ir birstītes filtra tīrīšanai, bet dažkārt der filtru iztīrīt arī ar citrona sulu. Lai arī parasti sulu spiedes karkasa materiāls nav būtisks, filtra materiāls var ietekmēt sulas dzidrumu. Speciālisti mudina raudzīties, lai filtrs būtu tīrs, tad sula būs dzidrāka.

Sulu spiede jāizvēlas atkarībā no pārstrādājamās ražas daudzuma. Mājas vajadzībām parasti izvēlas vienkāršas no plastmasas vai nerūsējošā tērauda ražotās spiedes.

Sadzīves tehnikas tirgotāji atzīst, ka, iegādājoties nelielo aparātu, īpaša uzmanība jāpievērš tā jaudai, kā arī nodarbināšanai. Lētākās sulu spiedes spēj strādāt tikai līdz piecām minūtēm, jo to motors ātri uzkarst un ir nepieciešams atdzesēt. Jo lielāka spiedes motora jauda, jo ātrāk un sausāk sulu tā izspiež. Iekārtas, kuru jauda ir apmēram 200 W, bez pārtraukuma lietojamas aptuveni desmit minūtes, pēc tam motors var pārdegt, lielākas profesionālās sulu spiedes var lietot līdz pat pusstundai nepārtraukti.

Ja ir vēlme spiest sulu arī no dārzeņiem, var iegādāties profesionālās sulu spiedes, ko lielākoties ražo no nerūsējošā tērauda. Tas ir izturīgāks, taču dārgākas. Lētākās plastmasas sulu spiedes maksā tikai līdz 20 latiem vai nedaudz dārgāk, bet, iegādājoties profesionālu sulu spiedi, nāksies šķirties teju no simt latiem. Pusprofesionālās sulu spiedes, kas ir divas vai trīs reizes dārgākas par lētākajiem modeļiem, dārzeņus izspiež sausus.

Mājas apstākļiem paredzētās sulu spiedes nereti lielu daļu sulas atstāj dārzeņos, kas biezumu veidā tiek izsviesti atsevišķā atkritumu tvertnē.

Tie, kuriem garšo ogas, zina, ka no tām izspiest sulu būs diezgan grūti, taču, liekot blenderī, noteikti sanāks ogu biezenis. Speciālisti iesaka izmēģināt arī šo veselīgo ogu sulas pagatavošanas veidu, taču pēc tam biezeni ieteicams nedaudz atšķaidīt ar dzeramo ūdeni.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu