Robots veicis aizkuņģa dziedzera pārstādīšanu (14)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Video kadrs

Itālijā veikta pirmā operācija pasaules vēsturē, kurā ķirurģijas robots pārstādījis aizkuņģa dziedzeri, vēsta AFP.

Šī ķirurģiskā iejaukšanās, kura Pizas Universitātes slimnīcā tika veikta ar robota Da Vinci SHDI palīdzību, notika šā gada 27. septembrī, taču informācija par to tika izplatīta tikai pēc pacientes pilnīgas atlabšanas. 43 gadus vecajai sievietei, kura ar cukura diabētu sirga no 24 gadu vecuma, bija nepieciešama dziedzera pārstādīšana, lai nodrošinātu insulīna izdalīšanos.

Kā paskaidroja ķirurģiskās brigādes vadītājs Ugo Bogi - tā kā vēderplēve ļoti apgrūtina piekļuvi aizkuņģa dziedzerim, tradicionālā tā pārstādīšana ir ārkārtīgi sarežģīta. Bez tam bagātīgās šā orgāna asinsapgādes dēļ rodas paaugstinātas asiņošanas risks, bet diabēta dēļ novājinātais pacientes vispārējais veselības stāvoklis pasliktina iespēju veikt vērienīgu ķirurģisko iejaukšanos.

Ar robotu veiktajai operācijai bija nepieciešams tikai septiņu centimetru garš iegriezums un trīs nelieli caurumi vēderplēvē, kas ļauj to raksturot kā "minimāli invazīvu". Trīs stundas ilgā operācija un atlabšanas process pēc tās pagāja bez sarežģījumiem. Kā atzīmē Bogi, šīs ķirurģiskās iejaukšanās veiksmīgais iznākums "paver jaunas perspektīvas diabēta ārstēšanā".

Ar robota Da Vinci palīdzību jau veikta arī virkne citu sarežģītu operāciju, tostarp nieres, dzemdes un prostatas dziedzera izoperēšana.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu