No kā sastāv smaržas? (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai izvēlētos pareizo smaržu aromātu, svarīgākais ir zināt cilvēka rakstura īpašības, dzīvesveidu un nodarbošanos. Kādreiz uzskatīja, ka smaržu aromāts atbilst noteiktam ārējam izskatam. Dominēja pat uzskats, ka smaržas jāizvēlas uz ilgu laiku. Savulaik kāds slavenās firmas Chanel parfimērs teicis, ka apģērbs izdaiļo ārieni, bet smaržas atspoguļo cilvēka iekšējo pasauli. Daudzas sievietes noteikti piekritīs, ka nereti viņas piesaista vīriešu smaržas, bet gadās, ka arī vīriešus – sieviešu smaržas.

Ja ielūkojamies vēsturē, uzzinām, ka Francija joprojām ir līdere parfimērijas produkcijas, arī smaržu ražošanā. Smaržu ražošanas uzplaukums Francijā sākās pirms vairāk nekā četrsimt gadiem. Tā bija reakcija uz nejauku smaku, kas bija raksturīga karaļvalsts galminiekiem. Arī Luija XIV greznajā pilī Versaļā valdīja ne visai izsmalcināti aromāti. Piemēram, Saules karalis nav apgrūtinājis sevi ar mazgāšanos vannā, bet izmantojis īpašus aromātiskus preparātus, ko piegādāja galma parfimēri. Ilgu laiku smaržu tirgū līdere bija Chanel Nr. 5, ko sāka ražot 1921. gadā, taču tagad tā savu popularitāti nedaudz zaudējusi. Ķīnieši agrāk atklājuši, ka smaržas arī ārstē. Vīraks palēnina elpošanu, padarot to dziļāku, spēcina garu un veicina domāšanu. Kanēlis stimulē organismu un nomierina dusmas. Lavanda dod drošības izjūtu un mazina spriedzi, iedarbojas kā antidepresants, palīdz pret pārslodzi, mazina bailes no augstuma. Jaucot dažādas eļļas ar atšķirīgu smaržu (sena un vienkārša metode, kā iegūst parfīmu), varēja iegūt simtiem dažādu parfīmu (eļļas, vīraku, ziedes), ko izmantoja daudzu slimību ārstēšanā.

No kā sastāv smaržas? Smaržu aromātu pamatā ir trīs komponenti: destilēts ūdens, spirts un ēteriskās eļļas. Apzīmējumi, kas norādīti uz etiķetes, atspoguļo šo sastāvdaļu attiecības. Smaržu (Parfume) sastāvā ir 20–30 procentu ēterisko eļļu. Tā ir viskoncentrētākā aromāta forma. Parfīmam ir visstiprākais aromāts un visilgākā noturība: no 8 līdz pat 24 stundām. Ar smaržu lietošanu nedrīkst pārspīlēt. Pietiek ar vienu vai diviem pilieniem, lai aromāts saglabātos visas dienas garumā. Smaržūdens (Eau de Parfum) sastāvā ir 15–20 procenti ēterisko eļļu. Vidējā noturība ir 6–8 stundas. Tualetes ūdens (Eau de Toilette) sastāvā ir vidēji 10 procenti ēterisko eļļu. Aromāts – viegls un gaisīgs, tā noturība 5–6 stundas.

INTERESANTI ZINĀT

• Smaržas bojājas, tāpēc nav vajadzības tās glabāt īpašiem gadījumiem. Tās jālieto, lai iepriecinātu sevi un apkārtējos.

• Visnoturīgākā smarža ir nevis smaržām, bet aromātiskajām eļļām.

• Sviedri pastiprina smaržu aromātu, tādēļ karstā laikā tās nevajag pārdozēt.

• Vispiemērotākā vieta smaržu glabāšanai ir ledusskapis, bet visnepiemērotākā – vannasistaba.

• Ja smaržas sākušas bojāties, tās var piepilināt pa pilienam, kad tiek mazgāta veļa.

• Smaržas ir sākušas bojāties, kad tās kļuvušas biezākas, tām mainījusies krāsa vai smarža.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu