Alerģija pret putekļiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pastāstiet, lūdzu, par alerģiju pret putekļu ērcītēm. Cik nopietna ir šī saslimšana? Kā to ārstēt? Vai ir pieejami līdzekļi, kas nogalina ērcītes?

Putekļu ērcītes ir mikroskopiski sīki kukaiņi, kas miljoniem sastopami lielākoties visās mājās. Tas, ka mājokļos ir šīs ērcītes, nekādā gadījumā nav saistīts ar sliktu higiēnu. Šie ar aci neredzamie kukaiņi ir dabiska ekosistēmas sastāvdaļa, paši par sevi tie ir nekaitīgi.

Izpausmes

Alerģiju daudziem cilvēkiem izraisa nevis ērcītes, bet gan to izkārnījumi. Šie kukaiņi dzīvo tikai 3 – 4 mēnešus un šajā laikā rada aptuveni 200 reižu vairāk izdalījumu par savu svaru. Izdalījumi izžūst, sajaucas ar mājas putekļiem un kairinoši iedarbojas uz cilvēka organismu. Šī alerģija var izpausties dažādi – kā aizlikts deguns, bieža šķaudīšana, nieze, hroniskas iesnas, acu gļotādas iekaisums. Smagākos gadījumos var veidoties ekzēma vai attīstīties bronhiālā astma. Atšķirībā no citām alerģijām simptomu smagums atkarīgs no ieelpoto ērcīšu izkārnījumu daudzuma.

Bīstamība

Neņemot vērā pat nepatīkamos simptomus, kurus izraisa šī alerģija, ir vēl kāds svarīgs faktors, kuru nedrīkst ignorēt. Proti, atbilstoši pētījumu datiem, gandrīz 70% cilvēku, kuriem ir alerģija pret mājas putekļu ērcītēm, pēc 8 – 10 gadiem attīstās bronhiālā astma. Turklāt pastāvīgi aizliktā deguna dēļ daudziem ir traucēts miegs, kas var radīt koncentrēšanās grūtības dienā, hronisku nogurumu un biežas garastāvokļa maiņas.

Iespējas

Putekļu ērcītes visvairāk dzīvo paklājos, mīkstajās mēbelēs un rotaļlietās. Ar saviem nagiem tās pieķeras pie tekstilizstrādājumiem un pārcieš pat uzbrukumu ar putekļusūcēju. Īpaši labi šie kukaiņi jūtas gultās, jo siltā un mitrā vide tiem ir viskomfortablākie dzīves apstākļi. Turklāt gultās ir daudz blaugznu un matu, kas ir ērcīšu ēdienkartes neatņemama sastāvdaļa.

Lai mazinātu ērcīšu ietekmi un padarītu dzīves telpu ērcītēm pēc iespējas nepievilcīgāku, ieteicams:

- izvairīties no priekšmetiem, kas uzsūc putekļus;

- regulāri vēdināt telpas, jo ērcītēm nepatīk par +18 °C zemāka temperatūra;

- neizmantot mīkstos grīdas segumus un paklājus;

- guļamistabā neturēt istabas augus;

- gulēt pie atvērta loga;

- reizi nedēļā mazgāt gultas veļu +90 °C temperatūrā;

- izvairīties no visām darbībām, kas saceļ putekļus, piemēram, neģērbties guļamistabā.

Efektīvākais līdzeklis

Aptiekās nopērkams no dabiskām vielām izgatavots līdzeklis Milbiol, kurš palīdz iznīcināt putekļu ērcītes. Šī līdzekļa sastāvā ir azadirahtas koka sēklu eļļa, kura ietekmē ērcīšu hormonu darbību – pārtrauc to augšanu, vairošanos un attīstību. Arī cilvēka blaugznas tā tiek pārmainītas, ka šiem kukaiņiem vairs negaršo. Ērcītēm neizstrādājas rezistence (nejutīgums) pret šo līdzekli, tādēļ tas nodrošina ilgstošu aizsardzību. Ja vien to nesmidzina tieši uz cilvēku, šis līdzeklis ir dermatoloģiski nekaitīgs (Āzijas, Indijas un Āfrikas valstīs azadirahtas koka drogas izmanto ārstniecībā).

Matračus un tekstilizstrādājumus pirms apstrādes ar šo līdzekli ieteicams izsūkt ar putekļusūcēju (to nevajadzētu darīt alerģijas slimniekam vai arī nepieciešams putekļusūcējs ar mikrofiltriem un turbulences mehānismu). Pirmajā šī līdzekļa lietošanas gadā sūkšanu ieteicams atkārtot ik pēc 2 – 3 mēnešiem. Pārvalkus pirms apstrādes vēlams noņemt un izmazgāt.

Pirms izsmidzināšanas aerosolu sakrata un vienmērīgi no apmēram 40 cm attāluma apstrādā virsmas. Viegli kairinošā smarža izzūd apmēram pusotras stundas laikā.

Nākamo apstrādi veic pēc 4 – 6 nedēļām. Lai gan eļļa parasti atstāj traipus, līdzeklis sagatavots tā, ka uz matračiem un gultas veļas tie nepaliek. Pēc otrās apstrādes iedarbība saglabājas apmēram astoņus mēnešus. Ar šo līdzekli var nopūst gan matračus, vatētas segas, vilnas segas un gultas pārklājus, gan dīvānus un atzveltnes krēslus, gan rotaļlietas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu