NASA uz Mēnesi gatavojas sūtīt robotu (18)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Savienoto Valstu kosmiskā aģentūra NASA paziņojusi, ka ir gatava uz Mēnesi nosūtīt cilvēkveidīgu robotu 1000 dienu laikā, tieši tik ilgs laiks nepieciešams, lai to izgatavotu un sagatavotos raķetes palaišanai, vēsta "The Daily Mail". Turklāt šāda projekta izmaksas būs daudzreiz mazākas kā gadījumā, ja uz Mēnesi tiktu nosūtīts cilvēks.

Robota izgatavošana izmaksās nepilnus 200 miljonus ASV dolāru, bet raķetes palaišana – 250 miljonus ASV dolāru. No šīs summas izlietoti pagaidām ir tikai 9 miljoni ASV dolāru. Salīdzinājumam dzīva cilvēka nosūtīšanas operācija izmaksātu 150 miljardus ASV dolāru. Inženieri arī cer, ka Mēnesi apgūstoša cilvēkveidīgā robota tēls iedvesmos jauno zinātnieku paaudzi, kā tas bija pēc pirmā cilvēka lidojuma uz Mēnesi 1969. gadā.

NASA zinātnieki atzīst - tā kā varas iestādes nevēlējās otru reizi organizēt cilvēka vizīti uz Zemes pavadoni, ar projektu nācies nodarboties gandrīz nelegāli. Robota izstrādi ļāvusi veikt līdzekļu ietaupīšana citos projektos, bartera vienošanās ar citām kompānijām un neoficiālas vienošanās starp aģentūras dažādām apakšvienībām.

Galvenais projekta iedvesmotājs ir Hjūstonā izvietotā Džonsa Kosmiskā centra galvenais inženieris Stefens Altmeuss. Redzot, ka valsts samazina izdevumus kosmiskajiem pētījumiem, viņš nolēma īstenot lētu projektu īsā laikā. Kad viņš dalījās domās ar kolēģiem, tie sajūsmināti atbalstīja šo ideju un enerģiski ķērās pie darba.

Ir acīm redzami, ka robota nosūtīšana kosmosā cilvēka vietā krasi samazina izdevumus – atšķirībā no cilvēka robotam nav nepieciešams gaiss, ēdiens, kā arī nav nepieciešams, lai tas atgrieztos uz Zemes. Turklāt projekts tiek izstrādāts ar jau pastāvošajām tehnoloģijām un, tā kā jauna tehnoloģija nav jāizstrādā, tad arī tas ietaupa finanšu līdzekļus. Vienīgais nopietnais trūkums ir tas, ka robota iespējas ir mazākas nekā cilvēkam.

Starp citu, ceturtdien, 4. novembrī, uz Starptautisko kosmisko staciju ir jāizlido daudzreiz izmantojamam kosmiskajam kuģim Discovery, kurā šoreiz lidos robots Robotauts 2. NASA un General Motors izstrādātais cilvēkveidīgais robots būs pirmais šāda veida robots izplatījumā, kura ziņā būs dažādi pienākumi kosmiskajā stacijā, lai astronautiem atbrīvotos laiks citām nodarbēm. Robonauts 2 jeb R2 palīdzēs dažādu eksperimentu veikšanā.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu