Peters atbalsta lidostas pārsaukšanu Meierovica vārdā; Šlesers kategoriski pret (477)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Rīgas mērs Jānis Birks ierosina lidostu "Rīga" pārdēvēt Zigfrīda Annas Meierovica vārdā. Iepriekš Latvijas pirmā ārlietu ministra vārdā bija plānots pārsaukt Basteja bulvāri. Rīgas domes deputāti šo ideju atbalstīja, taču sabiedrība reaģēja skeptiski. Atbalstu jaunajai idejai paudis lidostas valdes priekšsēdētājs Krišjānis Peters.

Peters skaidro, ka šāda ideja radusies jau pirms vairākiem mēnešiem. Lidosta joprojām varētu saglabāt arī "Rīgas" nosaukumu, Meierovica vārdu lietojot kā apakšnosaukumu, tomēr galīgo lēmumu šajā jautājumā var pieņemt Satiksmes ministrija.

Tikmēr satiksmes ministrs Ainārs Šlesers izplatītajā paziņojumā pauž iebildumus pret lidostas pārsaukšanu. Viņš apliecina cieņu Latvijas pirmā ārlietu ministra ieguldījumam valstiskuma nodibināšanā un starptautiskā atzīšanā, taču uzskata, ka lidostas pārdēvēšana viņa vārdā būtu nevietā.

„Ir apsveicami, ka starptautiskā lidosta „Rīga” ar savu darbību un reputāciju ir izpelnījusies atzinību. Piedāvājums to pārdēvēt Z.A.Meierovca vārdā ir pagodinošs, taču tas var izraisīt nevēlamu apjukumu,” uzskata A.Šlesers.

Ministrs uzsver, ka pēdējos gados ir smagi strādāts, lai strauji pieaugtu pārvadāto pasažieru skaits, tostarp tranzīta pasažieru skaits. Lidostas attīstībā tiek ieguldītas lielas investīcijas, un tā kļūst par lielu starptautisku pasažieru pārvadājumu centru.

„Lidosta tieši ar nosaukumu RIX ir ieguvusi savu starptautisko atpazīstamību. Tas ir izveidojies par zīmolu kā jebkurai citai sevi cienošai kompānijai – vai tas būtu BMW, Audi vai Nike. Nosaukuma maiņa izraisītu neizpratni un rastos jautājumi, vai gadījumā Latvijā nav parādījusies jauna lidosta,” uzsver satiksmes ministrs.

Satiksmes ministrs ir pārliecināts, ka lidostas pārdēvēšana nestu tikai zaudējumus un būtu ilgi jāskaidro, ka Z.A.Meierovica lidosta ir tā pati RIX.

Lidosta „Rīga” pērn apkalpoja 3,16 miljonus pasažieru. Šā gada piecos mēnešos pasažieru skaits pieaudzis par aptuveni 20% un plānots, ka gada beigās sasniegs 4 miljonus.

Jānis Birks šorīt Latvijas Neatkarīgās televīzijas raidījumā "900 sekundes" ierosināja Meierovica vārdā pārdēvēt lidostu: ''''Ņemot vērā, ka nav viennozīmīgas sabiedrības domas, man ir cits priekšlikums. Mans priekšlikums ir pārdēvēt lidostu "Rīga" Zigfrīda Meierovica vārdā."

Šādam solim būtu dziļi simboliska nozīme, jo Meierovics daudz darījis, lai saviem tautiešiem atvērtu pasauli: "Man šķiet, ka tam ir dziļi simboliska nozīme, jo Meierovics vēlējās atvērt latviešiem pasauli un pasaulei atvērt Latviju. Kur nu vēl labāka iespēja, kā lidostā šo funkciju veikt."

Birks gan atzīst, ka dome nav tiesīga mainīt lidostas nosaukumu, tādēļ pagaidām tas esot vien ierosinājums: "Rīgas dome nav tiesīga, bet es vienkārši nāku ar šo priekšlikumu, ierosinājumu sabiedrībai diskutēt. Varbūt mums nav jāstrīdas, kā nomainīt Basteja bulvāra nosaukumu, bet varbūt ir jauna iespēja - dot lidostai Meierovica vārdu bez strīdiem."

Atbildot uz jautājumu, kas segtu izdevumus tiem uzņēmējiem, kuru dokumentācija, zīmogi un citas lietas būtu jāmaina Basteja bulvāra iespējamā nosaukuma maiņas dēļ, Birks teica, ka tas šādā gadījumā būs jādara Rīgas domei.

Komentāri (477)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu