Freibergs: Vēlos sevi pierādīt un pacīnīties par vietu sastāvā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pēc vairāk nekā divu gadu pārtraukuma, kura laikā nācās izciest diskvalifikāciju par aizliegto vielu lietošanu, Latvijas hokeja valstsvienības treniņos atkal piedalās 24 gadus vecais aizsargs Ralfs Freibergs, kurš ir apņēmības pilns pacīnīties par vietu sastāvā braucienam uz pasaules čempionātu Maskavā.

Pērn Starptautiskā Hokeja federācija (IIHF) viņam piesprieda divu gadu diskvalifikāciju, kas stājās spēkā ar 2014.gada 23.februāri un noslēdzās šogad 22.februārī, līdz ar to aizsargs atkal var piedalīties IIHF rīkotajos turnīros un pretendēt uz vietu valstsvienībā.

«Iespēja atkal spēlēt izlasē bija viens no lielākajiem stimuliem, kas man ļāva izturēt diskvalifikācijas laikā, jo pēc tā, kas notika, ļoti vēlējos sevi pierādīt un turpināt cīnīties,» sacīja hokejists. «Nevienā brīdī nedomāju, ka varētu beigt spēlēt hokeju.»

Freibergs ir apņēmības pilns pacīnīties par vietu sastāvā, lai gan savu prātu ar to, cik lielas ir viņa izredzes aizbraukt uz Maskavu, nenodarbina.

«Par to, vai tikšu komandā, es daudz nedomāju, tas tāpat būs atkarīgs no treneriem. Man galvenais būt šeit, izbaudīt katru momentu, pierādīt un cīnīties par vietu sastāvā. Ir ļoti patīkami atkal būt izlasē, satikt vecos cīņu biedrus.

Atmosfēra te ir kā nevienā citā komandā,» uzsvēra aizsargs.

Pēc 2014.gada Soču olimpiskajām spēlēm Freibergs tika apsūdzēts dopinga lietošanā, jo viņa analīzēs tika atklāta anaboliskā steroīda turinabola klātbūtne. Arī hokejista B prove bijusi pozitīva, taču sportists ar advokāta Jura Grīnvalda palīdzību centās pierādīt savu nevainību, jo ne pirms olimpiskajām spēlēm, ne pēc tām veiktajās analīzēs aizliegtās vielas neuzrādījās. Tomēr panākt savu taisnību Freibergam neizdevās, un viņš negrasās cīņu turpināt.

«Tas ir kā cīnīties pret sienu. Tā ir veca lappuse, un to es esmu savā dzīvē aizvēris. Mēs jau tagad visi redzam, kas notiek ar Pasaules Antidopinga aģentūru,» Freibergs norādīja, ka Krievijā, kur tika pārbaudītas viņa analīzes, dopinga apkarotāji bijuši saistīti ar korupciju.

Hokejists vecās lietas nevēlas cilāt, bet ar optimismu raugās nākotnē. Saņemot uzaicinājumu pievienoties izlasei, viņš daudz nav prātojis un vērsies pie Austrumkrasta hokeja līgas (ECHL) kluba Toledo «Walleye» komandas trenera ar lūgumu, lai viņu atbrīvo, par spīti tam, ka klubam sezona vēl turpinās. Treneris izrādījās pretimnākošs, un Freibergs varēja doties uz dzimteni.

«Mēs ar treneri visu izrunājām, izstāstīju savu situāciju, viņš saprata mani un bija pat priecīgs, ka viņa vadītā komandā ir spēlētājs, kurš pretendē uz vietu nacionālajā izlasē.

Jā, «Walleye» ir iekļuvusi izslēgšanas spēlēs un komanda grib cīnīties par labākām vietām, bet, ja mani sauc valsts un tās izlase, tad man nebija divu domu, ka jābrauc uz šejieni un jāmēģina iekļūt sastāvā,»

aizsargs neslēpa, ka pret valstsvienību viņam ir izteikti patriotiskas jūtas.

Savulaik līdzīgi rīkojās arī nu jau bijušais izlases spēlētājs Aigars Cipruss, kurš 1997.gadā arī atstāja Ziemeļamerikas klubu, lai pievienotos valstsvienībai. Pēc tam Ciprusu otrpus okeānam neviens vairs negaidīja, un karjeru Ziemeļamerikā viņš vairs neturpināja. Freibergu šāda iespēja neuztrauc. «Neesmu par to domājis. Protams, jāskatās, kā būs turpmāk. Ja neviens mani negribēs, tad negribēs, taču, manuprāt, darbu atradīšu un daudz nepārdzīvošu, ja ECHL vairs nespēlēšu,» atzina hokejists.

Šosezon Freibergs ECHL čempionātā 61 spēlē guva divus vārtus, atdeva 27 piespēles un nopelnīja lietderības koeficientu +22, būdams rezultatīvākais aizsargs komandā.

«Salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu šī ir krietni labāka, kas ir ļoti patīkami. Esmu pielicis ne tikai statistikas, bet arī spēles ziņā, un tas ir galvenais. Ja hokejā lēnām, tomēr ej uz augšu, tad viss ir kārtībā, un es par to priecājos,» apmierināts ar sniegumu ir Freibergs.

Izlasē viņš jūtas komfortabli un arī pie jaunieceltā izlases galvenā trenera Leonīda Beresņeva jau ir spēlējis. «Savulaik viņa vadībā uzvarējām junioru čempionāta pirmajā divīzijā Baltkrievijā un tikām uz elites grupu. Tāpat pie viņa spēlēju «Dinamo Juniors» komandā, tāpēc labi viens otru zinām. Treneris bija priecīgs, mani redzot,» skaidroja aizsargs, kurš Latvijas izlases rindās debitēja pie Teda Nolana, piedaloties 2013.gada pasaules čempionātā un pēc tam arī olimpiskajās spēlēs Sočos.

Gatavojoties pasaules čempionātam, Latvijas izlase aizvadīs astoņas pārbaudes spēles. Vispirms Eiropas Hokeja izaicinājuma turnīrā aprīļa pirmajā pusē Latvija divreiz izbraukumā spēkosies ar Dāniju, mēneša vidū uzņems Baltkrievijas izlasi, vēl pēc nedēļas arī Vāciju. Savukārt pēdējās divās pārbaudes spēlēs aprīļa un maija mijā vienība izbraukumā spēlēs ar Šveici.

Šā gada pasaules čempionāts no 6. līdz 22. maijam risināsies Krievijas pilsētās Maskavā un Sanktpēterburgā. Latvija spēlēs Maskavas grupā, samērojot spēkus ar Krieviju, Zviedriju, Čehiju, Šveici, Norvēģiju, Dāniju un Kazahstānu. Latvijas izlase augstākajā divīzijā būs pārstāvēta jau divdesmito gadu pēc kārtas.

Pērn pasaules čempionātā Prāgā Latvijas izlase ieņēma 13.vietu, nespējot izpildīt LHF doto uzdevumu tikt labāko desmit komandu skaitā. Pēc čempionāta vasarā darbu pie izlases stūres zaudēja Aleksandrs Beļavskis, kurš šos pienākumus pildīja vienu sezonu.

Savukārt no 1. līdz 4. septembrim gaidāmajā olimpisko spēļu kvalifikācijas izšķirošajā kārtā Latvijas izlase «Arēnā Rīga» uzņems Vāciju, Austriju un Japānu. Uz Phjončhanas olimpiskajām spēlēm dosies tikai šā miniturnīra uzvarētāja.

    KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
    Redaktors iesaka
    Nepalaid garām!
    Uz augšu