"Jumpravas" dziesmas - stiprākās zāles "Aptiekā" (9)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ar negaidītu leģendārās grupas "Jumprava" koncertu un ballīti līdz rītam svētdien, 31.oktobrī, divu gadu jubileju atzīmēja viens no Vecrīgas muzikālākajiem krogiem "Aptieka".

Svētdienas vakars nav piemērotākā nedēļas diena izklaidēm un, šķiet, to ļoti labi apzinās arī "Aptiekas" kolektīvs. Bail iedomāties, kas notiktu, ja jubilejas ballīte norisinātos piektdienā - pat šajā klusajā un pelēkajā svētdienā, kā to reiz raksturoja grupas "The Smiths" bijušais solists Morisejs (Morrissey), apsveicēju, ballētāju un nejauši iemaldījušos tūristu bija neierasti daudz. Brīžiem – pārāk daudz.

"Aptieka" Rīgā pastāv divus gadus, bet tās vēsture ir ilgāka, jo kroga īpašniekam, Amerikas latvietim Kristapam Krēsliņam kopš 1990. gadu beigām pieder vieta ar identisku nosaukumu arī ASV galvaspilsētā Vašingtonā. Kā viņš pastāstīja sarunā ar TVNET, nosaukuma iedvesmotājs daļēji bijis vectēvs, kurš pirms otrā pasaules kara vadījis aptiekas Mālpilī, Rūjienā un Rīgā. "Bet no otras puses – man tas likās smieklīgs nosaukums," piebilst kroga īpašnieks.

Visdažādākajās krāsās mirdzošās stikla pudeles, kas vakaros vietai piešķir īpašu šarmu, "Aptiekas" logos redzamas jau no ielas. Arī iekštelpas pelnījušas komplimentus par minimālo, bet gaumīgo un nosaukumam atbilstošo interjeru. Bāra lete un kroga grīdas ir izflīzētas, sienu iedobēs un plauktos atrodas krāsainas medikamentu pudelītes, bet galdiņu virsmā iestrādātas dažādu veidu  tabletes. Turklāt par vēso toni uzskatītā zilā krāsa šajā krogā rada mājīgu sajūtu.

Pa labi: mūziķis Aigars Grāvers īsi pirms grupas "Jumprava" koncerta
Pa labi: mūziķis Aigars Grāvers īsi pirms grupas "Jumprava" koncerta Foto: TVNET

Kas attiecas uz dzērienu cenām, tās ir draudzīgas - "Tērvetes" alus maksā 1,80 Ls, rums ar kolu 2 Ls, bet kroga īpašais piedāvājums "Asiņainais Māris", kas dezinficēs jebkuru organismu, izmaksās 3,5 Ls. Kā uzkodas tiek pasniegtas divu veidu (veģetārā un ar gaļu) karstmaizes, kuras tiek pagatavotas turpat uz vietas. Jāpiebilst, ka apkalpošana un bārmeņu attieksme pret klientu "Aptiekā" vienmēr bijusi ļoti patīkama.

Kristapam Krēsliņam pašam spēlējot pankroka grupās "Mācītājs On Acid" un "PND", īpašs akcents likts uz mūziku.

"Aptieka" ir, iespējams, vienīgā izklaides vieta galvaspilsētā, kuras apmeklētāji veido savu vakara "pleilisti" no mūzikas automāta jeb tā dēvētā "jukebox".

Nu, tāda, kad, piespiežot pogu, mašīna tavā acu priekšā no kompaktdisku grēdas izņem tevis izvēlēto CD un atskaņo dziesmu. Protams, var gadīties, ka to nospēlē pēc pāris stundām, bet prieku tas nemazina. Līdzīgi kā pati "Aptiekas" filosofija, arī automāta kolekcijā ir mūzika, kas orientējas lielākoties uz indie žanra cienītājiem, tomēr domāju, ka kaut ko sev tīkamu atrastu arī cilvēks no "esīša".

Krogs visai regulāri rīko koncertus, un tā pagrabstāvā spēlējuši daudzi patlaban aktīvie pašmāju mūziķi. Kristaps Krēsliņš jau nedēļu pirms gaidāmās jubilejas pačukstēja, lai gatavojoties kaut kam īpašam. "Dzeltenie Pastnieki"? Ērhm... "Prāta Vētra"? Gustavo?!? "Viņi šeit vēl nav uzstājušies," - tā bija vienīgā informācija, ko izdevās izspiest no kroga saimnieka, un vakara mākslinieku vārds līdz pat pēdējam brīdim tika turēts noslēpumā.

Uzstāšanās laikā "Jumprava" izpildīja teju visas dziesmas no grupas "zelta fonda"
Uzstāšanās laikā "Jumprava" izpildīja teju visas dziesmas no grupas "zelta fonda" Foto: TVNET

Apskaidrība nāca dzimšanas dienas vakarā, kad visu redzamībai pagrabstāvā izkārtoti bija trīs sintezatori un elektriskā ģitāra. Jebkuram mūzikas cienītājam tobrīd gandrīz simtprocentīgi bija skaidrs, ka muzikālais pārsteigums gaidāms no pēdējos gados ar koncertiem reti lutinājušās grupas "Jumprava".

Intīmais, ar vairākām Krēsliņa un grupas dalībnieku uzrunām piepildītais uzstāšanās iesākums līdz ar Aigara Grāvera pieteikto "Šeit lejā" pārtapa par rokkoncertu, kas klātesošos jauniešus ieveda pasaulē, kur pirms daudziem gadiem atradās viņu vecāki.

Pavisam iespējams, ka tik nelielā vietā "Jumprava" pēdējo reizi bija uzstājusies savas karjeras pirmsākumos.

Koncertā izskanēja nesen jaunu skanējumu ieguvusī "Glāb", tāpat arī klasika – "Auto", "Ziemeļmeita" un "Prom no pilsētas". Pilnai laimei pietrūka "Vēlreiz" un "Peldētājs", kuras, visticamāk, arī tiktu nospēlētas, ja vien paši klausītāji to būtu tā pa īstam vēlējušies... Pēc koncerta, kurš daudziem sniedza emocijas labam laikam uz priekšu, dzimšanas dienas svinības dīdžeja Ej Apskrieties pavadībā turpinājās līdz pat sešiem rītā.

Nobeigumā par darba laikiem: krogs "Aptieka" atrodas Rīgā, Mazajā Miesnieku ielā 1, un tā darba laiki no svētdienas līdz trešdienai ir no plkst. 16 līdz 1, bet no ceturtdienas līdz sestdienai bārs savas durvis ver vaļā no 16 līdz pēdējam apmeklētājam. Esiet veseli!

Komentāri (9)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu