SPECIĀLREPORTĀŽA: Latvijā automašīnu nozagt vieglāk nekā Lietuvā un Igaunijā (64)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Septembrī policija aizturējusi trīs profesionālus autozagļu grupējumus, kopumā aizturot 14 cilvēkus. Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins informēja, ka Latvijā automašīnu nozagt esot vieglāk nekā Lietuvā un Igaunijā, turklāt šeit esot lielāks dārgo nozagto automašīnu īpatsvars.

"Neskatoties uz to, ka valstī šobrīd ir krīze, Latvijas autoparks ir daudz ērtāks zādzībām nekā Lietuvā un Igaunijā, jo šeit daudz vairāk ir dārgo marku automašīnu," skaidro Grišins.

Augusta beigās tika aizturēta trīs cilvēku grupa, kuras dalībniekiem piespriests sods par trīs automašīnu zādzībām. Septembra sākumā tika arestēta grupa, kas nodarbojās ar vidējās klases automašīnu zādzību, bet mēneša vidū vērienīgā operācijā vienas dienas laikā aizturēti vēl divi noziedzīgie grupējumi.

"Viens no tiem bija starptautisks, jo tajā iesaistīti Latvijas un Lietuvas pilsoņi, savukārt noziedznieki no otra grupējuma ar auto zādzībām nodarbojās jau deviņdesmitajos gados," informē Grišins. "Aizturētajiem tika atņemtas elektroniskās ierīces, ar kuru palīdzību automašīnu var nozagt pāris minūtēs."

Automašīnu zagļu izmantotie rīki.
Automašīnu zagļu izmantotie rīki. Foto: TVNET

Kopumā aizturētas 14 personas, no kurām arests piemērots desmit. Lielākajai daļai noziedznieku ir ģimenes un daļa no viņiem agrāk pametuši Latviju un ar noziedzīgajām darbībām nonākuši Rietumeiropas valstu policijas uzmanības lokā.

Kā bīstamu tendenci Grišins uzsver to, ka autozagļu rīkus brīvi var iegādāties internetā un ir iespējams pat tos noīrēt. "Pasūtot caur internetu, tos piegādā nedēļas laikā. Cena svārstās no 200 dolāriem, līdz pat pāris tūkstošiem eiro," teic kriminālpolicijas priekšnieks, norādot, ka šo ierīču iegāde nereti iedzen autozagļus parādos.

Kriminālpolicijas priekšnieks informē, ka dārgo un ekskluzīvo automašīnu zādzības kļuvušas vēl aktuālākas un uzsver, ka dārgas automašīna nenozīmē to, ka to nav iespējams nozagt.

Pieprasītākās automašīnu markas zagļu vidū pēdējā laikā ir "Lexus RX", "Honda CRV", "BMW X5", kā arī "Toyota Land Cruiser". Grišins norāda, ka šo automašīnu markas atspoguļo tirgus pieprasījumu.

Komentāri (64)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu