Brīvdabas muzejs aicina uz Mārtiņdienas svinībām (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Svētdien, 7. novembrī, no plkst. 12.00 līdz 16.00 Brīvdabas muzejā norisināsies Mārtiņdienas svinības „Ieraudzīju Mārtenīti pār deviņi novadiņi”.

Mārtiņbērni, tērpušies maskās, folkloras kopu pavadījuma dosies no sētas uz sētu, lai svētku noslēgumā pulcētos Latgales sētā baudīt Mārtiņdienas cienastu – gaiļa zupu, siltu tēju un „Mārtiņa beķerejas” sagādātus pīrādziņus.

Mārtiņdienas sarīkojuma mērķis ir popularizēt un radīt izpratni sabiedrībā par seno latviešu gadskārtu svinībām – Mārtiņiem.

Senajā latviešu gadskārtā Mārtiņi ir saimnieciskā gada noslēgums un ziemas sākuma diena. Latviešiem šī diena saistās galvenokārt ar rudens beigu darbiem un ziemas sākumu. Mārtiņos beidzas pieguļa un ganu laiks, ir pabeigti lauku darbi, labība izkulta un graudi sabērti klētī.

Lai izpelnītos Mārtiņa labvēlību, tam kauj gaili, arī vistu. Gaiļa kaušana sekmē zirgu labklājību, bet vistas kaušana – govju.

Līdz ar Mārtiņiem sākas masku gājieni, Mārtiņos maskotie ļaudis iet gājienā, kuru sauc par Mārtiņa dzīšanu. Visbiežāk mārtiņbērni maskojas par gariem, viepļiem, vecīšiem, lietām.

Masku gājiens jau iztālēm bija dzirdams, jo tā dalībnieki gājienā līdzi bija paņēmuši dažādus priekšmetus - katlu vākus, pannas, pudeles, karotes, bungas, zvārguļus, ar ko taisīt troksni. Mārtiņbērnu lēkāšana un kāju sišana dancojot ir īpaša ļauno garu aizbaidīšana un svētības veicināšana. Dejošanā ir saskatāmi arī seni auglības rituāli.

Iedami no sētas uz sētu, Mārtiņbērni nes svētību un tāpēc ir laipni gaidīti katrā mājā. Katrā sētā tie ierodas dziedādami, dejodami, iet rotaļās.

Brīvdabas muzejs aicina tērpties maskās un izjust Mārtiņdienas noskaņas masku gājienā 7. novembrī. Pulcēšanās plkst. 12.00 pie Galvenajiem vārtiem.

Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs atvērts katru dienu no plkst.10.00 līdz 17.00

Līdz 31. oktobrim (vasaras sezonas noslēgumam) ieejas maksa Brīvdabas muzejā: 2 Ls pieaugušajiem, 1 Ls studentiem, 0.50 Ls skolēniem, LR pensionāriem, II un III grupas invalīdiem.

No 1.novembra (ziemas sezonā) ieejas maksa: 1 Ls pieaugušajiem, 0.75 Ls studentiem, 0.50 Ls skolēniem, LR pensionāriem, II un III grupas invalīdiem.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu