Uz sakoptākā godu pretendē 21 pagasts

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tieši tik pašvaldību izvirzītas konkursa "Sakoptākais Latvijas pagasts 2006" otrajai kārtai Zemgalē, Kurzemē, Vidzemē, Latgalē un Pierīgā. Līdz augusta beigām taps zināms, kur Latvijā ir ne tikai vizuāli koptākais pagasts, bet kurā arī labi attīstās ekonomika, izglītības, veselības u. c. jomas.

Konkursa "Sakoptākais Latvijas pagasts 2006" komisija pirmdien darbu sāka Ozolnieku novadā. Kad novada domes priekšsēdētājam Mārim Aināram jautāju, vai cer arī uz uzvaru, viņš atbildēja ar pretjautājumu: "Un kā jūs domājat, ja pēc ekonomiskajiem rādītājiem starp pagastiem ieņemam astoto vietu Latvijā tūdaļ aiz bagātajiem Pierīgas pagastiem?"

Vērtētājus Ozolniekos aplīgojušas skolotājas, bet pēcāk pašvaldībā izrādīts sociālās aprūpes centrs, Ozolnieku vidusskolā demonstrētas vietējo sportistu prasmes, Latvijas Lauksaimniecības universitātes bāzē aplūkoti zirgi u. c.

Ozolniekos ir sakārtota medicīniskā aprūpe, aptuveni 13 ciematos top 50 – 70 privātmāju. M. Ainārs sacīja, ka darbaspēku vietējie uzņēmumi sapulcējuši ne tikai no tuvējās apkaimes, bet pat Daugavpils, Talsiem, Tukuma u. c. "Mēs esam sakopti vienmēr, tādēļ pēkšņā ziņa, ka pēc nedēļas vērtēšanas komisija brauks pie mums, nepārsteidza," lepojas M. Ainārs.

Lai labi laika apstākļi un komisija labvēlīgi noskaņota, tāds bija Latvijas Pašvaldību savienības padomnieces Sniedzes Sproģes vēlējums konkursa pirmajā norises dienā. Konkursam ir 16 rīkotāji, un šogad vērtējumu dos arī Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariāts, kas piešķirs balvu nominācijā "Stipra pilsoniskā sabiedrība lauku apvidos".

Organizatoru vidū ir arī Latvijas Pašvaldību savienība, Latvijas Zemnieku savienība, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome, kā arī 11 ministrijas. Jaunums starp 15 nominācijām ir arī "Pagasta odziņa". Katrā reģionā kāds pagasts šajā nominācijā saņems balvu no "Latvijas Avīzes" par tikai savā pagastā esošo "odziņu".

S. Sproģe izteica gandarījumu, ka organizatoru un sponsoru balvas ik gadu kļūst vērtīgākas, līdz ar to pašvaldības var sakārtot kādu vietu vai paveikt kādu ieceri, kurai līdz šim pietrūcis finansējuma. Pagaidām šogad nominācijās piešķiramās balvas ir noslēpums. Konkursa ģenerālsponsors ir akciju sabiedrība "Rīgas piensaimnieks", konkursu atbalsta Meža attīstības fonds, "Latvijas Avīze", LPS žurnāls "Logs", Latvijas radio un organizācija "Zaļā josta".

Konkursa "Sakoptākais Latvijas pagasts 2006" otrajā kārtā Vidzemē piedalās Matīšu, Blomes, Alsviķu, Rankas, Kalsnavas pagasts un Amatas novads. Latgalē dalībnieku vidū ir Salienas, Skaistas, Rugāju pagasts un Vārkavas novads. Zemgalē vērtēs Ozolnieku, Tērvetes novadu, Skrīveru, Gārsenes un Vecumnieku pagastu, Kurzemē Zirņu, Nīcas, Mērsraga pagastu. Pierīgā vērtēšanas komisija dosies uz Lēdmanes, Smārdes un Krimuldas pagastu. Konkurss "Sakoptākais Latvijas pagasts" notiek 12. reizi.

S. Sproģe izteica nožēlu, ka tajā nepiedalās Ventspils, Rēzeknes, Ludzas rajons, bet otro gadu pēc kārtas konkursam nav gatavi Kuldīgas un Limbažu rajons. Atbildīgās amatpersonas aizbildinājušās, ka konkursa nolikums ir pārāk sarežģīts, taču nav arī atsaukušās LPS aicinājumam iesniegt savus priekšlikumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu