Grieķija prasa SVF paskaidrojumu par iespējamu valsts maksātnespējas apspriešanu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Grieķija pieprasījusi Starptautiskā valūtas fonda (SVF) paskaidrojumus par nopludinātu sarunu, kurā augstākās amatpersonas, iespējams, apspriedušas Grieķijas maksātnespēju, svētdien vēsta BBC.

«Wikileaks» publicētā stenogramma liecina, ka amatpersonas apspriedušas veidus, kā palielināt spiedienu uz Grieķiju, Vāciju un Eiropas Savienību (ES), lai panāktu, ka puses noslēdz sarunas. Viens no citātiem liecina, ka viens no piespiedu risinājumiem varētu būt «krīze».

Turpmākas sarunas starp Atēnām un aizdevējiem gaidāmas nākamnedēļ.

Pagājušā gadā Grieķija aizņēmās vairākus miljardus dolāru no ES un SVF, lai izvairītos no valsts bankrota un paliktu eirozonā.

«Wikileaks» nopludinātajā sarunā šķietami iesaistīts SVF Eiropas departamenta vadītājs Pols Tomsens un SVF komandas Grieķijā līderis Delijs Velculesku, kā arī amatpersonas, kas atbild par Grieķijas parādu krīzi.

Sarunā citēta Tomsona sūdzēšanās par to, ka sarunas par reformām, ko Grieķija apņēmusies īstenot apmaiņā pret izvairīšanos no bankrota, norit pārāk lēni.

«Kas notiek, lai to visu novestu līdz lēmuma pieņemšanai?» viņš vaicā.

«Līdz šim ir bijusi tikai viena reize, kad ir pieņemts lēmums, un tas bija tad, kad viņiem strauji beidzās nauda

un viņi pietuvojās defoltam.» SVF komandas līderis Grieķijā piekritis, ka «ir nepieciešams «notikums», bet es nezinu, kāds tas būs.»

Tomsons šķietami iesaka, ka

SVF varētu pamest Grieķijas glābšanas plānu, lai piespiestu Vācijas kancleri Angelu Merkeli piekrist parādu atvieglošanai.

Šāds pavērsiens varētu būt politiski sarežģīts Merkelei, kura šajā krīzē ir atslēgas persona. Merkelei tad nāktos izlemt, kas izmaksā dārgāk: turpināt Grieķijas glābšanas plānu bez SVF līdzdalības, par ko būtu jālemj Bundestāgam; vai izvēlēties parādu atvieglošanu, kas, pēc SVF domām, Grieķijai ir nepieciešams, lai turpinātu saņemt SVF atbalstu.

Viņš arī piebildis - ja Grieķijā iestātos defolts, turpmākas sarunas varētu tikt aizkavētas Lielbritānijas referenduma par dalību ES dēļ.

SVF nesniedz komentārus par nopludināto informāciju, bet apgalvo, ka tās publiskā nostāja šajā jautājumā ir skaidra.


Bijušais Grieķijas finanšu ministrs Janis Varufakis sacīja: «Kā šodien atklāja «Wikileaks»,

SVF plāno izlocīties līdz jūlijam, lai nospiestu Grieķiju uz ceļiem (atkal) un spiestu Merkeles roku.

Ir laiks apturēt Grieķijas fiskālo dreifēšanu nekompetentas, mizantropiskas trijotnes vadībā,» uzskata Varufakis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu