Divās no Jemenas uz ASV sūtītās paciņās atrod sprāgstvielas (13)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Divās paciņās, kas bija sūtītas no Jemenas un adresētas divām ebreju sinagogām ASV pilsētā Čikāgā, ir atrastas sprāgstvielas, piektdien paziņoja ASV prezidents Baraks Obama.

Pēc ASV amatpersonu teiktā, ir aizdomas, ka abas paciņas sūtījuši ar tīklu "Al Qaeda" saistīti teroristi.

Tas bija "ticams teroristu drauds mūsu valstij", televīzijā pārraidītā brīfingā sacīja Obama.

Viena no paciņām atrasta starptautiskās paku piegādes kompānijas "United Parcel Service" (UPS) lidmašīnā Īstmidlendsas lidostā Lielbritānijā, bet otra paciņa - kurjerpasta kompānijas "Federal Express" ("FedEx") noliktavā Dubaijā Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE).

UPS un "FedEx" pēc šo paciņu atrašanas paziņoja, ka pārtrauc kravu piegādes no Jemenas.

Par to, ka uz Savienotajām Valstīm teroristi varētu nosūtīt paciņas ar sprāgstvielām, ASV varas iestādes secinājušas no informācijas, kura saņemta no Saūda Arābijas varas iestādēm, sacīja ASV amatpersonas.

Obama saņēma šādu informāciju ceturtdienas vakarā un nekavējoties lika izolēt un pārmeklēt kravas lidmašīnas Filadelfijas un Ņuarkas starptautiskajās lidostās.

ASV un Kanādas iznīcinātāji pavadīja kādu AAE lidmašīnu, kas lidoja uz Ņujorku, bet AAE varas iestādes vēlāk paziņoja, ka tā nav vedusi kravas no Jemenas.

ASV tiesībsargājošo iestāžu pārstāvji turpināja meklēt citas aizdomīgas paciņas lidmašīnās arī sestdien.

"Mēs turpināsim veikt papildu drošības pasākumus, cik ilgi vajadzīgs, lai garantētu mūsu pilsoņu drošību," Obama paziņoja īpašā preses konferencē Baltajā namā.

Obama lika saprast, ka par šo terorisma draudu tur aizdomās Jemenā bāzēto teroristu organizāciju ""Al Qaeda" Arābijas pussalā".

"Lai gan mēs vēl pārbaudām visus faktus, mēs zinām, ka šo paciņu izcelsme bija Jemenā. Mēs zinām, ka .. ""Al Qaeda" Arābijas pussalā" turpina plānot uzbrukumus mūsu dzimtenei, mūsu pilsoņiem, mūsu draugiem un sabiedrotajiem," sacīja ASV prezidents.

Jemenas amatpersonas paziņoja, ka valdība ir sākusi šā incidenta pilnu izmeklēšanu un tajā cieši sadarbojas ar starptautiskajiem partneriem, tostarp ar ASV.

ASV plašsaziņas līdzekļi vēstīja, ka šajās paciņās bijusi sprāgstviela PETN (pentaeritritola tetranitrāts), ar kuru Nigērijas pilsonis Umars Faruks Abdulmutallabs 2009.gada 25.decembrī mēģināja uzspridzināt ASV aviosabiedrības "Northwest Airlines" lidmašīnu, kas no Amsterdamas Nīderlandē lidoja uz ASV pilsētu Detroitu. 2001.gada beigās britu islāmists Ričards Rīds ar kurpēs paslēptu sprāgstvielu PETN mēģināja uzspridzināt aviolaineri virs Atlantijas okeāna.

Lielbritānijas iekšlietu ministre Teresa Meja sestdienas pēcpusdienā paziņoja, ka UPS lidmašīnā atrastajā paciņā bijis tik jaudīgs spridzeklis, ka tā eksplozijas gadījumā lidmašīna varētu nogāzties. Lielbritānijas valdības ārkārtas komiteja sestdien bija sanākusi uz Mejas vadītu sēdi, lai apspriestu šā atraduma izraisīto drošības trauksmi.

"FedEx" noliktavā atrastajā paciņā bija datorprinteris ar tinti, kuras sastāvā bija sprāgstvielas PETN un svina kombinācija. Bija ierīkota arī elektriskā ķēde starp šo spridzekli un mobilā telefona SIM karti, kas bija noslēpta printerī, paziņoja Dubaijas policija.

Dubaijas policija atzina, ka šis profesionāli izgatavotais spridzeklis ir raksturīgs teroristu tīklam "Al Qaeda".

Obamas galvenais padomnieks terorisma apkarošanas jautājumos Džons Brenans paziņoja, ka abās paciņās atrastās sprāgstvielas bijušas paredzētas terorakta izdarīšanai. Viņš sacīja, ka tagad tiks rūpīgi pārbaudītas visas paciņas, kas sūtītas no Jemenas.

ASV nacionālās drošības ministre Dženeta Napolitano sacīja, ka varas iestādes mēģina noskaidrot, vai ir sūtītas vēl kādas paciņas ar spridzekļiem pirms piektdien atrastajām.

Pēc šo paciņu atrašanas ASV varas iestādes brīdināja Čikāgas ebreju kopienas līderus par draudiem sinagogām šajā pilsētā. Čikāgas Rabīnu padomes viceprezidents Maikls Balinskis tomēr paziņoja, ka sestdien Čikāgas sinagogās dievkalpojumi notiks kā parasti.

Jemenas drošības spēki sestdien izveidoja kontrolpunktus galvaspilsētā Sanā, pārmeklēja automašīnas un noskaidroja pasažieru personību, lai atrastu iespējamus kaujiniekus. Jemena arī pastiprināja drošību lidostās un jūras ostās.

Jemenā sestdien arī konfiscēja 26 aizdomīgas paciņas, kuru saturs vēl tiek pētīts, un aizturēja nopratināšanai kādas aviopārvadājumu kompānijas un Sanas lidostas kravu apstrādes nodaļas darbiniekus.

Pēc 2001.gada 11.septembra teroraktiem Rietumvalstis pievērsa uzmanību terorisma draudiem, kas saistīti ar pasažieru lidmašīnām. Tagad šie draudi ir skāruši arī kravu aviopārvadājumus.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu