J.Žilde: Labākās pašmāju dziesmas 6.d. (30)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto
References: API SITE

Turpinām ar rubriku "Labākās pašmāju dziesmas", kurā apkopotas, TVNET Mūzika prāt, pēdējo 15 gadu labākās pašmāju populārās mūzikas dziesmas.

Atgādināšu, ka rubrikas sākotnēja ideja ir lauzt priekšstatu par to, ka pēdējos gados pašmāju mūzikā nav atrodamas lieliskas dziesmas, un viedokli, ka "viss tas labākais latviešu mūzikā ir bijis 1980.gados".

Šo rubriku, blakus klasiskam hitam un vienam roka skaņdarbam caurvij tēma – dziesminieki jeb angliskojot singers/songwriters.

Labākās pašmāju dziesmas 6.d.

Kārlis Kazāks "4.jūlijs" (2008)

Viens no pēdējo gadu redzamākajiem pašmāju dziesminiekiem ir savulaik 1990.gadu beigu Jelgavas britpopa grupas "Dull Doll" un vēlāk "Oceanfall" dalībnieks Kārlis Kazāks, kurš savā pēdējo gadu mūzikā sakausē kaut ko no britu salu poproka ("Coldplay", "Elbow", "Travis") un latviskās mentalitātes. 2008.gadā klajā laists Kazāka pēdējais dziesmu albums "Uz manām plaukstām", kurā blakus šur tur radio dzirdētiem singliem ir atrodams arī kāds īpašs skaņdarbs. Manuprāt, "4.jūlijs" ar jautājošo "Vai tiešām šis gads būs tāds pats?" ir viens no Kārļa jaudīgākajiem un vienlaikus muzikāli skaistākajiem skaņdarbiem.

Kārlis Kazāks
Kārlis Kazāks Foto: TVNET

Mielavs un Pārcēlāji "Latvieši, kas turas kopā" (2008)

Lai arī kritizēts un pelts, Ainars Mielavs kā dziesminieks tomēr pavisam nav zaudējis savu asumu. To apliecina viegli kritiskais un ironiskais, latviešu mentalitāti aprakstošais "Latvieši, kas turas kopā".

"30 tūkstoši Siguldā, 60 tūkstoši Liepājā grūstoties troksni klausījās. Vairāki duči Smoļnijā, simtreiz vairāki – Perekopā, solīto zemi pelnījās – Latvieši kopā turējās..."
Mielavs un Pārcēlāji
Mielavs un Pārcēlāji Foto: TVNET

S.I.L.S. "Izpratne par skaistumu" (2008)

Ja Latvijā nosacīti tīras grandžmūzikas pirmsākumi meklējami 1990.gadu sākumā (grupa "Blind Mike"), tad postgrandža vilnis mūsu pusē bijis gana ievērojams. Viena no redzamākajām šā rokmūzikas virziena pārstāvēm ir grupa "S.I.L.S.", kas darbojas jau kopš 1999.gada. Interesanti, ka grupas debijas albums "Stāsti patiesi un izdomāti" izdots tikai 2008.gadā. Lai arī kopumā albums līdz galam nenostrādā (divu valodu sajaukšana, samocītas balādes), plates ievadošais skaņdarbs "Izpratne par skaistumu" varētu būt grupas augstākā radošā virsotne.

S.I.L.S.
S.I.L.S. Foto: Publicitātes foto

Klasisks hits: Jauns Mēness "Nemanot"

Atgādinājumam šis tas no Ainara Mielava un grupas "Jauns Mēness" 1980.gadu beigu "U2" posma daiļrades - laika pirms dūdām, koklēm, angļu valodas un tautasdziesmām.

Video režisors: Jānis Rušenieks.

Komentāri (30)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu