Pearl Jam «Backspacer» (12)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Sietlas grandžmūzikas veterāni «Pearl Jam» šonedēļ laiž klajā vienu no saviem līksmākajiem un mažorīgākajiem studijas ierakstiem - «Backspacer».

Pearl Jam «Backspacer»

(Universal/Monkeywrench)

7/12

«Pearl Jam» ir viena no retajām vēl eksistējošām 1990. gadu sākuma rokgrupām, kura var lepoties ar uzticīgu fanu bāzi. Arī Latvijā pazīstu vairākus cilvēkus, kas seko grupas aktivitātēm kopš pašiem pirmsākumiem un ar interesi vienmēr noklausās katru jaunu vīru ierakstu. Atzīšos, ka pats piederu pie to cilvēku grupas, kas «Pearl Jam» klausījās grupas ziedu laikos - «Ten» (vēl tagad kaut kur bēniņos mētājas Polijā pirkta audiokasete) un nedaudz arī «V.s.» ... pēc tam Edija Vedera un kompānijas aktivitātēm esmu sekojis virspusēji.

Pearl Jam "Backspacer"
Pearl Jam "Backspacer" Foto: Publicitātes foto

Šogad 44 gadus vecais Veders kopā ar saviem grupas biedriem un producentu Brendanu O'Braienu (Brendan O'Brien), nu jau brīvi no industrijas važām (pēc 18 gadiem kopā ar ierakstu kompāniju «Sony» grupa savu jauno albumu izdod patstāvīgi), atgriežas ar pozitīvi lādētu skaņu ierakstu, kas seko 2006.gada smagajam «Pearl Jam».

Plate ir 37 minūtes gara, un tajā iekļautas 11 dziesmas - ideāls mūsdienu albuma garums.

Albumu ievada četri dinamiski roka grāvēji, no kuriem, manuprāt, jaudīgākais ir šobrīd aktuālais singls «The Fixer» (dziesmas videoklipa režisors ir amerikāņu režisors un scenārists Kamerons Krovs (Cameron Crowe)). Ievadošie «Gonna See My Friend» un «Got Some» nav slikti, taču kā albuma pirmie divi skaņdarbi, manuprāt, tomēr nenostrādā.

Ļoti labi toties «nostrādā» divi albuma akustiskie skaņdarbi - «Just Breathe» un noslēdzošais «The End», kas muzikāli sasaucas ar 2007.gadā izdoto Vedera skaņu celiņu drauga Šona Pena kinofilmai «Into the Wild». Šie, manuprāt, arī divi labākie albuma skaņdarbi.

Vēl man nedaudz traucē tas, ka bungas un ģitāras albumā visur skan vienādi, radot sajūtu, ka albums ierakstīts «dzīvajā», protams, kāds var iebilst, ka tā ir tīra manta u.tml., taču mūsdienās, manuprāt, albumi jāproducē smalkāk. Citādi sanāk tāds senils Brūsa Springstīna ieraksts. Protams, nedrīkst arī pārcensties (Krisa Kornela piemērs), taču ar šādu skanējumu jaunās paaudzes fanus («Kings Of Leon» jaunos fanus un fanes, piemēram), visticamāk, neizdosies pievērst «savai ticībai».

«I wanna fight to get it back again»

Lai izdodas!

Izdošanas datums - 21.09.2009.

Komentāri (12)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu