Koris "Aura" izcīna 1.vietu starptautiskā konkursā (2)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultātes jauktais koris "Aura" ir izcīnījis pirmo vietu Vācijas pilsētā Cvikavā notikušajā 6. starptautiskajā Roberta Šūmaņa koru konkursā un festivālā, informēja kora pārstāve Inga Saknīte.

Konkursā un festivālā, kas norisinājās no 20.oktobra līdz 24.oktobrim, koris ieguva zelta diplomu un kategorijas uzvarētāja titulu jaukto koru grupā kategorijā ar obligāto skaņdarbu, kā arī otro vietu un zelta diplomu garīgās mūzikas kategorijā.

Jaunā diriģenta Edgara Vītola vadībā koris izcīnījis pirmo vietu un iegūtajam punktu skaitam atbilstošu trešās pakāpes zelta diplomu jaukto koru grupā kategorijā ar obligāto skaņdarbu, kas ir augstākā kategorija jaukto koru grupā, kā arī otro vietu un iegūtajam punktu skaitam atbilstošu trešās pakāpes zelta diplomu festivālā notikušajā garīgās mūzikas konkursā, tikai par nepilnu punktu atpaliekot no pirmās vietas ieguvējiem - Vācijas kora "Neuer Kammerchor Heidenheim".

Iegūtā pirmā vieta deva iespēju korim piedalīties finālā un būt vienam no astoņiem labākajiem dažādu kategoriju koriem, kas cīnās par galveno - Šūmaņa - balvu, ko žūrija piešķīra sieviešu korim no Vācijas "4x4 Frauenchor der Pädagogischen Hochschule HD".

Konkursa noslēgumā ar specbalvām tika apbalvoti divi koru diriģenti - viena no tām tika piešķirta Vītolam, enerģiskajam diriģentam no Latvijas, kurš konkursa laikā - 21.oktobrī - svinēja savu 25 gadu jubileju.

"Konkurss bija patiess pārbaudījums visam kora kolektīvam - konkursa programmas augstā grūtības pakāpe, braucienā pārvarētās grūtības, kā arī intensīvais kora mēģinājumu un uzstāšanās grafiks, gatavojoties konkursam.

Kopā esam ieguldījuši lielu un smagu darbu, lai pasaulei rādītu latviešu koru mākslas augtās virsotnes un patlaban varētu lepoties ar saviem panākumiem,"

atzīst Vītols.

Finālā "Aura" izpildīja Emīla Dārziņa skaņdarbu "Ciānas bērni" un latviešu tautas dziesmu Selgas Mences apdarē "Neba maize pate nāca". Konkursa pirmajā kārtā koris izpildīja Šūmaņa "Nord oder Süd", Franča Šūberta "Chor der Engel", latviešu tautas dziesmu Jevgeņija Ustinskova apdarē "Kālabadi galdiņami", Ilzes Arnes "Vivat Studium", bet garīgās mūzikas konkursā - Edvarda Grīga "Ave, Maris Stella", Lūcijas Garūtas "Mūsu Tēvs", Džeimsa Mulholanda "Gloria".

Pavisam konkursā piedalījās 20 kori no deviņām pasaules valstīm: Brazīlijas, Horvātijas, Indonēzijas, Vācijas, Krievijas, Lietuvas, Dānijas, Ķīnas un Latvijas. Šis konkurss bija īpašs, jo 2010.gadā aprit 200 gadi kopš ievērojamā komponista Šūmaņa dzimšanas.

"Protams, kora darbība līdz ar spožajiem panākumiem neapstājas. Gatavojamies valsts svētku un Ziemassvētku ieskaņu koncertiem, bet nākamajā gadā paredzēta aktīva gatavošanās Studentu Dziesmu svētkiem Viļņā, lielajam koru koncertam "Rīgai 810", kā arī plānots lielā "Pasaules festivāla kora" sastāvā izpildīt pasaulē pazīstamus operkorus," saka Vītols.

Koris "Aura" sešu gadu pastāvēšanas laikā jau ir kļuvis par divu starptautisku konkursu laureātu - pirms diviem gadiem koris piedalījās Šūberta koru konkursā Vīnē, Austrijā, kur uzvarēja un ieguva zelta diplomu jaukto koru grupā kategorijā bez obligātā skaņdarba, kā arī ieguva zelta diplomu garīgās mūzikas konkursā. Arī toreiz diriģenta specbalvu žūrija piešķīra Vītolam.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu