Zommers: «mīlestība iet caur vēderu» - tas nav par mani

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns TVNET

Latvieši iedvesmu ēst gatavošanā turpmāk var smelties recepšu grāmatā, kuras autors ir viens no pašmāju šā amata meistariem – Raimonds Zommers. 20. novembrī restorānā «Kaļķu vārti» notika pavārgrāmatas «Zommers. Mūsdienu latviskā virtuve» atvēršanas svētki. Par pavāra dzīvi, kvalitāti un pašu grāmatu ar Zommeru aprunāties devās arī portāls TVNET.

Latvietim vienmēr ir paticis labi paēst, tomēr ēšanas paradumi laika gaitā mainījušies. Agrāko skābputru, zirņu pīšu, kļocku un ķīseļu vietā stājušies pavisam citi, laikmetam atbilstošāki ēdieni. Tomēr latvieša dabā ir turēties pie pārbaudītām vērtībām, maksimāli izmantojot to, ko daba spēj dot tepat mājās.

Pavārs Raimonds Zommers stāsta, ka grāmatā ir apkopotas tās receptes, kuras cilvēki pieprasa, tās, ko mēs ēdam. Aktuālākās. Protams, ka krēms brulē (crème brûlée) nav latvisks ēdiens, taču uzsvars grāmatā likts uz mūsdienu virtuvi.

«90% no grāmatā esošajiem produktiem ir latviešu. Arī šefpavāru un viņa darba atbalstītāju biedrībai «Pavāru klubs» ir uzrakstīts manifests, kurš sevī ietver popularizēt zemniekus un latviešu produktus. Esmu to gana veiksmīgi izdarījis,» stāsta Zommers, bilstot, ka grāmata ir kā jauna skaņa aizmirstiem produktiem, kuri īstenībā visu laiku tepat ir bijuši.

«Zommers. Mūsdienu latviskā virtuve»
«Zommers. Mūsdienu latviskā virtuve» Foto: Edgars Kalmēns TVNET

Latvijas un bērnības garša

«Mana visdziļākā pārliecība ir šāda: ja produkts ir izaudzis un tapis Latvijā, vienalga, vai tā ir skābene, avotkrese, strauss vai kukurūza, tad tas ir kļuvis par pilntiesīgu Latvijas virtuves pārstāvi, lai no tā gatavotu ēdienu sev, viesiem, restorāna klientiem. Tas ir produkts ar Latvijas garšu.

Es taču dzīvoju šobrīd, mēs visi dzīvojam tagad, un mums vēsturē jāieraksta šodiena un tas, ko ēdam šodien,»

teicis šefpavārs.

Raimonds pastāstīja, ka pasaulē šobrīd daudzi cīnās, lai produkts, kurš tiek atnests uz restorānu, būtu maksimāli kvalitatīvs. Pavāri cenšas ēdienu pagatavot tā, lai tiktu sajusta tā saucamā bērnības garša.

Īstajā vietā

«Bērnība man ir bijusi diezgan pasmaga, bija kaut kas jādara. Šī ir tā profesija, kas man lika saprast, ka tā ir mūžīga. Varbūt kādreiz darīšu kaut ko globālu un lielu, bet šobrīd jūtos tur, kur man arī vajadzēja būt,» atceras pavārs.

Raimonds ir restorāna «Kaļķu vārti» šefpavārs, raidījuma «Mūsdienu Latvijas garša» 3. sezonas uzvarētājs un LTV1 raidījuma «Ciemiņš virtuvē» galvenā persona, tagad arī grāmatas «Zommers. Mūsdienu latviskā virtuve» autors. Lai arī ēdiens ir kļuvis par neatņemamu viņa ikdienas sastāvdaļu, šefpavārs uzskata, ka dažreiz atpūsties nozīmē tikai mainīt darbības vietu un arī domas jau ir pavisam citur.

Mīlestība iet caur vēderu?

Latviešiem ir tāds teiciens «mīlestība iet caur vēderu», taču Zommers pilnīgi droši apgalvoja, ka tikai ne viņam. «Mājās es gatavoju, arī darbā gatavoju. Lielai daļai sabiedrības noteikti mīlestība iet caur vēderu, un paldies Dievam, tas ir enerģijas uzņemšanas avots. Kā grāmatā to var novērot - man nav mazsvarīgi, kā tas izskatās: man patīk ēdiena māksla, tajā pašā laikā garšīgs un kvalitatīvs ēdiens, bet par to vairs netiek runāts, tam ir jābūt pašsaprotamam.»

Grāmatu «Zommers. Mūsdienu latviskā virtuve» klajā laidīs izdevniecība «White Book». Grāmatā iekļauts recepšu tulkojums angļu valodā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu