Ventilators – ērtākais un videi draudzīgākais atvēsinātājs

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vasarā aktuāla ir dažādu telpu dzesējošu iekārtu – ventilatoru un kondicionētāju – iegāde.

Vēdināšanu var veikt, ja mājoklī uztaisa caurvēju – atverot pēc iespējas plaši logus pretējās istabās vai kāpņu telpā.

Šoreiz plašāk par ventilatoriem, kuru iegāde ir krietni vienkāršāka un atšķirībā no kondicionētājiem neprasa papildu resursus uzstādīšanai. Tos lielākoties izmanto dažādos uzņēmumos, bet dzīvokļos un privātmājās izvēlas ventilatorus.

Kā zināms, ventilācija ir regulējama gaisa apmaiņa vēlamā mikroklimata radīšanai telpās, savukārt ar ventilatora palīdzību no telpām izvada lieko mitrumu un siltumu, kaitīgās gāzes, tvaikus un putekļus, lai netiktu pārsniegta to maksimāli pieļaujamā koncentrācija.

To, ka ventilatori ir noderīgi karstās vasaras dienās, zina ikviens, taču šo ierīču specifika neaprobežojas ar gaisa jaukšanu. Redzamākā atšķirība ir lielumā un jaudā, taču darbības princips visiem viens – pūst gaisu, radot vēju.

Šo priekšmetu lietojums ir atšķirīgs. Tos izmanto gan virtuvēs un vannasistabās, lai novadītu lieko mitrumu un vēdinātu telpu, gan dzīvojamās telpās, lai mainītu gaisu un kaut uz mirkli samazinātu gaisa temperatūru. Ventilatoru standartmodeļi veidoti, lai tos varētu ieslēgt un izslēgt ar slēdzi – tāpat kā gaismu. Dažiem modeļiem ir izveidots speciāls taimers, kuru var uzstādīt, piemēram, uz 20 minūtēm vai ilgāk.

Tirdzniecībā pieejami ventilatori ar mitruma indikatoriem, kas ieslēdzas, ja ir noteikta mitruma pakāpe, un izslēdzas tikai tad, kad liekais mitrums ir izvadīts no telpas.

Salīdzinot veikalos pieejamos ventilatorus, tos var iedalīt trīs grupās: uz galda novietojamie, uz grīdas novietojamie un ventilatori, kuros apvienota dzesēšanas un sildīšanas funkcija.

Pirmie ir nelieli, uz galda novietojami. Tiem parasti ir divi līdz trīs gaisa pūšanas ātrumi, ventilators darbojoties grozās apmēram deviņdesmit grādu leņķī. Šāda iekārta maksā no desmit līdz trīsdesmit latiem, un ar to pietiek, lai atvēsinātu gaisu nelielās telpās.

Ja uz galda nav pietiekami daudz vietas vai ir nepieciešamība izvēdināt lielāku telpu, ieteicams lietot uz grīdas novietojamu gaisa maisītāju. Tā darbības princips ir tāds pats kā galda pūtējam, taču grīdas ventilators ir lielāks un jaudīgāks. Tam ir trīs pūšanas ātrumi, un tā cena ir nedaudz lielāka nekā galda ventilatoriem.

Vēsā gaisa pūšanai var izmantot arī ventilatortipa sildītāju. Ir modeļi, kuriem iespējams sildelementus atslēgt, tādējādi sildītājs pārtop par vēsā gaisa pūtēju. Šādi ventilatori maksā apmēram no astoņiem līdz divdesmit latiem.

Atšķirībā no iepriekšminētajiem priekšmetiem, kurus var brīvi pārvietot un mainīt jebkurā vietā uz galda vai grīdas, ir pieejamas arī griestos stiprināmas ietaises, taču tās iepriekš jāpasūta. Izmaksas būs nedaudz lielākas, salīdzinot ar pārējiem uz grīdas novietojamiem vēdinātājiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu