ZZS nav īsti apmierināta ar "Vienotības" piedāvāto amatu sadalījumu (133)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) nav īsti apmierināta ar apvienības "Vienotība" piedāvātajiem pieciem ministru amatiem topošajā premjera Valda Dombrovska (JL) valdībā.

ZZS piedāvāti 4 ministru amati; Vienotībai - 8

Spriežot pēc neoficiālas informācijas, ZZS piedāvāti zemkopības, satiksmes, izglītības un labklājības ministra amati, kā arī apvienotās Vides un reģionālās attīstības ministrijas vadība. Savukārt "Vienotības" pārstāvji papildus Ministru prezidenta krēslam tiktu pie astoņiem ministru amatiem - veselības, kultūras, ārlietu, tieslietu, finanšu, ekonomikas, iekšlietu un aizsardzības ministra amata, kas tiktu apvienots ar Ministru prezidenta biedra amatu Latvijas prezidentūras Eiropas Savienībā sagatavošanai, un to, visticamāk, ieņemtu Artis Pabriks (SCP).

Kā atzina ZZS valdes loceklis Viesturs Silenieks, pēc šāda spēkā esoša piedāvājuma

ZZS tiktu smagās, grūtās un nepopulārās ministrijas, savukārt "Vienotībai" - ietekmīgās, reprezentablās un populārās.

Silenieks norādīja, ka "Vienotība" pakārtojot amatus saviem cilvēkiem, savukārt ZZS vairāk domājot par sev interesējošajām sfērām. Tāpēc ZZS vēloties iegūt Vides un Zemkopības ministriju, kā arī ar šīm sfērām cieši saistīto Reģionālās attīstības un pašvaldības lietu ministriju, kuru gan plānots pievienot Vides ministrijai. Tāpat loģiska esot ZZS vēlme iegūt satiksmes ministra amatu, jo šī joma esot ļoti svarīga ar tranzītu cieši saistītajām pilsētām Ventspilij un Liepājai.

ZZS vēlas aizsardzības, iekšlietu vai tieslietu ministriju

Pēc Silenieka teiktā, ZZS kā pilnvērtīgi koalīcijas partneri vēlētos savā pārraudzībā iegūt kādu no tā dēvētajām spēka ministrijām - aizsardzības, iekšlietu vai tieslietu. "Vienotība" neesot izrādījusi vēlmi ZZS dot tieslietas, tāpēc partija izrādot lielu interesi par iekšlietu ministriju.

"Mums varētu dot kādu citu no spēka ministrijām, piemēram, iekšlietu. Šī sfēra nav bijusi ZZS pārraudzībā, un uz šo jomu mēs varētu paraudzīties citā griezumā un nākt ar jaunām idejām, piemēram, mainīt Valsts policijas un pašvaldību policijas attiecības," skaidroja politiķis, piebilstot, ka iekšlietu problēmas notiekot tieši pašvaldībās.

ZZS ir kandidāts iekšlietu ministra amatam - Aivars Straume

ZZS esot labs kandidāts iekšlietu ministra amatam - Aivars Straume, kurš, pēc Silenieka teiktā, esot gan labs teorētiķis, gan praktiķis.

"Te ir jautājums, vai mēs gribam sakārtot nozari vai domājam par cilvēku, kuram vajag krēslu,"

sacīja Silenieks, piebilstot, ka esot problēmas, jo iekšlietu ministra amatu tomēr ļoti gribot saglabāt "Vienotības" pārstāve Linda Mūrniece.

Silenieks pauda šaubas, vai Mūrnieces atstāšana šajā amatā būtu pareizs solis, jo viņa ir vēlēšanās saņēmusi daudz svītrojumu, kas, pēc viņa domām, nākuši galvenokārt no iekšlietu struktūru pārstāvjiem. "Nedomāju, ka par ministriem vajadzētu likt sabiedrībā netīkamus cilvēkus," sacīja ZZS pārstāvis.

Tāpat Silenieks vērsa uzmanību uz faktu, ka ZZS pārziņā piedāvāts nodot izglītības, labklājības un zemkopības jomu, kas esot sociālas un diezgan smagas, grūtas un nepopulāras, savukārt "Vienotībai" tikšot populārās, kurām ministri parasti ir ar pozitīvu reitingu - aizsardzības un ārlietu joma.

Vai vajadzētu atjaunot Ministru prezidenta biedra amatu

ZZS pārstāvis arī pauda neizpratni par to, vai vajadzētu atjaunot Ministru prezidenta biedra amatu, kurš uzraudzītu Latvijas prezidentūras Eiropas Savienībā sagatavošanu. Silenieks atzīmēja, ka te daļēji tiktu dublētas ārlietu ministra jomas un faktiski Pabriks, kas tiktu iecelts šajā amatā, būtu tāds kā uzraugs Ģirtam Valdim Kristovskim (PS), kurš minēts kā ārlietu ministra amata kandidāts.

Silenieks rezumēja, ka tādējādi ZZS zināmā mērā tiktu apdalīta ietekmes un reprezentācijas ziņā, turklāt vēl "Vienotība" diskutē, vai ZZS dot satiksmes ministra amatu.

Silenieks apgalvoja, ka šis esot tikai viņa paša personīgais viedoklis, jo ZZS valde vēl Dombrovska piedāvājumu neesot vērtējusi. Plānots, ka līdz rītdienas rītam šis jautājums varētu tikt vērtēts ZZS valdes sēdē.

Patlaban amati jaunajā koalīcijā, ko plāno veidot apvienība "Vienotība" un ZZS, vēl nav sadalīti. Pirmdien Dombrovskis ZZS izteica sadarbības piedāvājumu, par kuru atbilde jāsniedz līdz trešdienai. Koalīcijas pārstāvji rīt plkst.8.30 Ministru kabineta ēkā turpinās sarunas par jaunās valdības veidošanu.

Neoficiāli zināms, ka tieši "Vienotības" jaunā amatu sadales piedāvājuma dēļ nolemts valdības veidošanā ieturēt pauzi līdz trešdienai - lai ZZS varētu to labi apdomāt.

Komentāri (133)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu