Zviedrijas Apelāciju tiesa atstāj spēkā Asanža aizturēšanas orderi

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Zviedrijas Apelāciju tiesa ceturtdien atstāja spēkā Zviedrijas izsniegto starptautisko orderi interneta vietnes «WikiLeaks» dibinātāja Džuljena Asanža aizturēšanai, lai viņu varētu nopratināt saistībā ar aizdomām par seksuāla rakstura noziegumiem.

«Apelāciju tiesa noraida Džuljena Asanža prasību, ka pilsētas tiesas izdotais aizturēšanas orderis būtu jāatceļ,» lasāms tiesas spriedumā.

Stokholmas apgabaltiesa jūlijā noraidīja Asanža lūgumu anulēt orderi viņa aizturēšanai, bet Austrālijas pilsonis, kas jau divus gadus dzīvo Ekvadoras vēstniecībā Londonā, lai izvairītos no izdošanas Zviedrijai, to pārsūdzēja.

Pagājušajā mēnesī Asanžs videosavienojumā ar cilvēktiesību filmu festivālu Barselonā pauda pārliecību par savu uzvaru Apelācijas tiesā. «Mana vienīgā cerība ir tas, ka tiesa ievēro likumu un nav pakļauta politiskam spiedienam darīt jebko ārpus likuma normām,» viņš sacīja.

Jau vēstīts, ka Asanžs ir zaudējis Lielbritānijā visās tiesu instancēs cīņā pret izdošanu Zviedrijai, tādēļ viņš nav pametis Ekvadoras vēstniecību Londonā kopš pagājušā gada 19.jūnija, kad viņš tur ieradās un lūdza politisko patvērumu, ko arī 16.augustā saņēma. Lielbritānija ir nolēmusi izdot Asanžu Zviedrijai, kur viņš tiktu iztaujāts saistībā ar apgalvojumiem par seksuāliem noziegumiem pret divām sievietēm.

Lielbritānija atsakās atļaut Asanža brīvu aizbraukšanu no valsts, jo tai esot pienākums izdot viņu Zviedrijai. Tā arī draud Asanžu aizturēt, ja viņš atstātu vēstniecību un mēģinātu nokļūt lidostā.

Asanžs apgalvo, ka Zviedrija viņu izdos ASV, kur viņam draudētu mūža ieslodzījums vai nāvessods par slepenu dokumentu publiskošanu. Ekvadora ir paskaidrojusi, ka patvērumu Asanžam sniegusi tāpēc, ka uzskata par pamatotām viņa bažas.

Zviedrija 2010.gada 18.novembrī izdeva starptautisku orderi Asanža aizturēšanai, lai varētu viņu nopratināt saistībā ar aizdomām, ka viņš Zviedrijā izvarojis kādu sievieti un seksuāli uzmācies citai sievietei. Abas šīs sievietes bija «WikiLeaks» brīvprātīgās līdzstrādnieces.

Lielbritānijas policija 2010.gada 7.decembrī aizturēja Asanžu, tomēr apcietinājums viņam tika nomainīts pret mazāk stingru drošības līdzekli, un viņam bija jāievēro stingri noteikumi, ko paredz tiesas lēmums atbrīvot Asanžu pret drošības naudu un ļaut viņam dzīvot kāda atbalstītāja savrupnamā.

«WikiLeaks» 2010.gadā izpelnījās starptautisku uzmanību, publiskojot desmitiem tūkstošu slepenu ASV militāro dokumentu par karadarbību Afganistānā un Irākā. 2010.gada 28.novembrī tā sāka publiskot vairāk nekā 250 tūkstošus ASV vēstniecību ziņojumu. Pēc tam vietne ir publicējusi vēl daudz dažādu slepenu dokumentu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu