Saeimas Juridiskā komisija noraida vēlētāju rosinātos Satversmes grozījumus (101)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeimas Juridiskās komisijas deputāti šodien noraidīja vēlētāju rosinātos Satversmes grozījumus, kas dotu iedzīvotājiem tiesības iniciēt parlamenta atlaišanu. Par grozījumiem balsoja seši, bet pret bija septiņi deputāti. Saskaņā ar likumu grozījumi vēl jāskata Saeimas sēdē. Gadījumā, ja tos noraidīs, tad ne ātrāk kā mēnesi un ne vēlāk kā divus mēnešus pēc tam būs jārīko tautas nobalsošana.

Grozījumu rosinātājas Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Pēteris Krīgers komisijas sēdē uzsvēra, ka Satversmes grozījumi ir īsi un lakoniski un būtu atbalstāmi.

Krīgers noraidīja izskanējušos pārmetumus, ka projektā rosināts pārāk mazs balsu skaits Satversmes atlaišanai. Balsu skaists esot pietiekams un tieši tāds pats, kāds nepieciešams, lemjot par dalību Eiropas Savienībā.

"Tautai ir jāparedz tiesības īstenot to, ko Satversme jau ir noteikusi," sacīja Krīgers.

Komisijas priekšsēdētāja Vineta Muižniece (TP) norādīja, ka grozījuma pieņemšana var radīt "visdīvainākās manipulācijas un nestabilitāti valstī". Līdzīgu viedokli pauda deputāts Vilnis Edvīns Bresis (ZZS), kurš sacīja, ka grozījumi var pasliktināt situāciju valstī un Saeima vairīsies no nepopulāru lēmumu pieņemšanas.

Deputāte Inese Šlesere (LPP/LC) sacīja, ka viņas pārstāvētā partija atbalsta grozījumus pēc būtības, taču ne tādā redakcijā, kā tie pašlaik tiek piedāvāti. Pretēju viedokli pauda deputāte Solvita Āboltiņa (JL), kura uzsvēra, ka sagatavotie grozījumi nav pretrunā ar Satversmes garu un būtību, stiprinās demokrātiju un tautas tiesības realizēt savu varu.

Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš deputātiem skaidroja, ka Satversmē ir noteikts: ja Saeima groza vēlētāju iesniegto projektu pēc būtības, tad tas ir nododams tautas nobalsošanai.

Sagatavotais Satversmes grozījuma projekts jau tuvākajā laikā tiks skatīts Saeimas sēdē.

Jau ziņots, ka parakstu vākšana grozījumu Satversmē ierosināšanai notika no šā gada 12.marta līdz 10.aprīlim. Parakstu vākšanas iniciatore bija Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība.

Grozījumu Satversmē iesniegšanu Saeimā parakstu vākšanas abās kārtās atbalstījuši 217 567 vēlētāji, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas apstiprinātie galīgie parakstu vākšanas rezultāti.

Iesniegtais Satversmes grozījumu projekts paredz grozīt Satversmes 78. un 79. pantu, nosakot, ka ne mazāk kā vienai desmitajai daļai vēlētāju ir tiesības rosināt Saeimas atlaišanu.

Komentāri (101)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu