Liepājas simfoniskais orķestris noslēdz koncertsezonu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ar koncertiem 16. un 23. maijā noslēgusies Liepājas simfoniskā orķestra (LSO) koncertsezona, kaut darbs turpināsies arī vasarā. 2008./2009. gada koncertsezonu paredzēts atklāt ar koncertu 21. septembrī.

2007./2008. gada koncertsezona LSO bijusi notikumiem bagāta, vairākas muzikālas aktivitātes plānotas arī vasarā, kad tiks veikts ieraksts sadarbībā ar klarnetistu Intu Dālderi, ieskaņojot Maksa Bruha Dubultkoncertu kopā ar altistu Andreju Dogadinu, Riharda Štrausa Dubultkoncertu saspēlē ar Dzintaru Jurgelaiti, kā arī Kārļa Marijas fon Vēbera Klarnetes koncertu.

LSO piedalīsies arī Dziesmu svētku Simfoniskās mūzikas koncertā 8. jūlijā, atskaņojot Tālivalža Ķeniņa Latviešu deju un fūgu, Jura Karlsona opusu Vakarblāzma un Romualda Kalsona Gadskārtu ieražu dziesmas.

8. augustā plānots brīvdabas koncerts Valmierā kopā ar solistiem Kristīni Gailīti un Sergeju Jēgeru, kā arī popmūzikas zvaigznēm. Turpinot tradīciju, LSO arī šogad piedalīsies Starptautiskajā Garīgās mūzikas festivālā, kura ietvaros koncertos Liepājas Mārtiņa Lutera baznīcā (22. augustā) un Rīgas sv. Pētera baznīcā (23. augustā) skanēs Endrū Loida Vēbera Rekviēms un svītas Jēzus Kristus Superzvaigzne pirmatskaņojums Latvijā.

Atskatoties uz aizvadīto sezonu, LSO galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs Imants Resnis min vairākus spilgtus muzikālus akcentus gan viesdiriģentu, gan paša veidotajās programmās. To vidū ir kopā ar solistiem Sergeju Jēgeru, Aleksandru Antoņenko un Egilu Siliņu atskaņotā programma, Eduardam Grīgam veltītā programma kopā ar solisti Hildi Haraldsenu Svenu un jo īpaši Jāzepa Mediņa 2. simfonijas Ziedonī atskaņojums Latviešu simfoniskās mūzikas koncertā 8. decembrī Lielajā Ģildē. Interesanti veidojusies gada izskaņas programma Simfoniskais tango, kurā skanēja gan tango vecmeistara Astora Pjacollas, gan latviešu komponistu tango noskaņās veidotās kompozīcijas. Pērn turpinājās arī LSO un pianista Roberta Velsa ilgstošā sadarbība.

Viens no nozīmīgākajiem Latvijas muzikālās kultūras notikumiem aizvadītajā koncertsezonā bija koncerts Mālera triumfs, kurā I. Resnis uzdrīkstējās klausītājiem vienā vakarā piedāvāt Gustava Mālera 1. un 2. simfoniju. Ar atraktivitāti un novitātēm iezīmējās krievu mūzikas programma Umurkumura ainiņas, bet jaunus muzikālus apvāršņus pavēra koncerts Nezināmais – zināmais ar austriešu vijolnieka Mario Hossena dalību.

Spoži izskanēja 16. starptautiskais Pianisma zvaigžņu festivāls Liepājā, pulcējot trīspadsmit pianistus no Latvijas, Kanādas, Itālijas, Kubas, Francijas, Zviedrijas, Krievijas un Brazīlijas.

Auglīga sadarbība veidojusies arī ar viesdiriģentiem – Mihalu Nesteroviču (Polija), Andresu Mustonenu (Igaunija), Lioru Šmabadālu, kā arī Aleksandru Viļumani, Mārtiņu Ozoliņu, Atvaru Lakstīgalu un Lauru Stašu.

Aizvadītajā sezonā LSO ierakstu klāsts papildināts ar jaunu CD, kas veltīts Romualda Kalsona daiļradei. Izdevniecībā Upe tuviem un tāliem izdotajā albumā LSO kopā ar Imantu Resni un solistiem Intu Dālderi (klarnete), Baibu Skridi (vijole) un Kristīni Blaumani (čello) ieskaņojuši R. Kalsona šiem instrumentiem rakstītos koncertus.

2008./2009. gada sezona sāksies 21. septembrī ar itāļu mūzikas koncertu, ko diriģēs Pjērs Džordžo Morandi, bet kā solists aicināts tenors Gustavo Porta. Līdzās citiem koncertiem atzīmējama dalība J. Vītola Starptautiskā pianistu konkursa atklāšanas koncertā kopā ar solistu, žūrijas priekšsēdētāju Ronanu O` Horu, viesdiriģenta Konrāda van Alfena un solistes Olgas Gijas viesošanās, sadarbība ar diriģentu Māri Sirmo Olivjē Mesiāna simtgadei veltītajos koncertos, gada izskaņas koncerts kopā ar Krievijas džeza leģendu pianistu Anatoliju Kalvarski un diriģentu Peteru Saulu. Kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, kori Latvija, Latvijas Radio kori, Latvijas Nacionālās operas kori, Rīgas Doma zēnu kori un solistiem LSO piedalīsies vērienīgajā Gustava Mālera 8. simfonijas atskaņojumā I. Rešņa vadībā Arēnā Rīga 17. novembrī.

Jaunumi gaidāmi arī LSO Izglītības programmā, kuras ietvaros tiks veidoti četri koncertu cikli ar Ģimenes koncertu katra cikla izskaņā. Līdzās I. Resnim šīs programmas gatavos Andris Vecumnieks, Viesturs Gailis un Atvars Lakstīgala.

Tā kā 2010./2011. gada sezonā paredzēta jaunās Liepājas koncertzāles atklāšana, LSO uzdevumi ir ne vien paaugstināt spēles kvalitāti un izvirzīt aizvien augstākus mākslinieciskos mērķus, bet arī sakārtot un pārveidot orķestra menedžmentu, gatavojoties LSO integrācijai jaunās koncertzāles struktūrā. Lai realizētu menedžmenta rekonstrukciju, pagājušajā sezonā par LSO direktora vietnieci stratēģiskā menedžmenta jautājumos kļuva Indra Rubene.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu