Olas tavā uzturā (16)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr Photostream

Olas ir vērtīgs olbaltumvielu avots. Tajās ir A, D, E un B grupas vitamīni, kā arī dažādas minerālvielas, bet nav C vitamīna. Olās ir daudz holesterīna, bet tā negatīvo ietekmi mazina olās esošais lecitīns. Vienā vistas olā ir aptuveni 75 kalorijas, aptuveni 5 grami tauku (olbaltumā 0,5 g), aptuveni 6 grami olbaltumvielu un nedaudz mazāk par gramu ogļhidrātu.

Lielākā daļa olā esošo barības vielu atrodas tās dzeltenumā, tai skaitā arī daudz taukvielu. Ja olas tiek ēstas, lai uzņemtu tikai olbaltumvielas, tad ieteicams ēst tikai olas baltumu.

Visveselīgākās skaitās olas, kas uzglabātas ne vairāk kā 5 dienas, skaitot no nākamās dienas pēc izdēšanas. Taču kopumā olu uzglabāšanas ilgums ledusskapī ir 30 diennaktis, bet istabas temperatūrā - 12 diennaktis.

Olu sastāvs ir atkarīgs no tā, kā tiek barota vista, kas olu dējusi. Jo veselīgāka vistas barība - jo uzturvielām bagātāka arī ola. Savukārt tas, vai ola ir balta, vai brūna, olas sastāvu nemaina. Taču plāna olas čaumala, pigmenta plankumi uz čaumalas norāda uz nepareizu vistas barošanu un attiecīgi ari pazeminātu olas uzturvērtību. Pastāv uzskats, ka vasarā dētas olas ir veselīgākas un uzturvielām bagātākas kā ziemā dētas.

Jaunākie pētījumi apliecina, ka nav nepieciešamības ierobežot olu patēriņu, kā tas tika apgalvots iepriekš. Citi pētījumi atklāj, ka olu ēšana brokastīs var samazināt dienas kopējo uzņemto kaloriju daudzumu - olas sastāvā esošie vitamīni un barības vielas mazina izsalkuma sajūtu pusdienas laikā, tas samazina pusdienās uzņemto kaloriju daudzumu. Lai brokastīs tādu pašu vitamīnu un minerālvielu daudzumu uzņemtu ar dažādiem citiem ēdieniem, nākas uzņemt vairāk kaloriju, nekā ir olās.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu