Kino vakars "Viktors Petrašēvics un viņa mantojums"

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šovakar plkst. 18 Rīgas Kinomuzejā režisore Dzintra Geka, apzinot trimdas latviešu sasniegumu kultūrā, rīkos kino vakaru "Viktors Petrašēvics un viņa mantojums".

Pasākuma programmā paredzēti kino zinātnieka Agra Redoviča ievadvārdi par ārzemēs strādājušo latviešu kinorežisoru un operatoru Viktoru Petrašēvicu un viņa filmām. Tiks demonstrēta Petrašēvica filma "Ludolfs Liberts", kā arī fragmenti no citām autora filmām par trimdas kultūras darbiniekiem.

Viktors Petrašēvics (1925-2003) jau no bērnības interesējies par kino un zinājis, ka kādreiz nonāks Holivudā un veltīs dzīvi filmu uzņemšanai. Tomēr viņš ieguvis baletdejotāja profesiju.

Kara laikā pārcēlies uz Kanādu, pēc tam uz ASV, kur vairākus gadus strādāja Holivudā par operatora asistentu un operatoru, īpaši - filmējot deju, jo labi sapratis horeogrāfijas būtību.

1954.gadā sācis televīzijas operatora darbu Ņujorkā, bet pēc dažiem gadiem viņam jau piederēja filmu sabiedrība Brodvejā - "Cine Centrum Inc".

Filma "Projectionist" (1971), kuras uzņemšanā viņš piedalījies kā operators, saņēma Ročesteras filmu festivāla balvu un tiek glabāta Ņujorkas Modernās mākslas muzejā un Gugenheima muzejā, kur to ik pa laikam demonstrē kā klasikas paraugu.

Trīs gadus pēc kārtas Petrašēvics saņēmis Ņujorkas Starptautiskā filmu un televīzijas festivāla balvas: sudraba godalgu par filmu "Black Face, White Face" (1979) un divas bronzas godalgas par filmām "Children of the Holocaust" (1980) un "An Artist of Vision" (1981).

Sadarbojies ar Gloriju Svansoni, Līvu Ulmani, Mikiju Rūniju un citām Holivudas slavenībām, strādājis par pasniedzēju Ņujorkas School of Visual Arts augstskolā, aizrāvies ar latviešu kultūras darbinieku - Vijas Vētras, Ludolfa Liberta, Augusta Annusa u.c. filmēšanu, kā arī popularizējis poļu kustību "Solidaritāte" amerikāņu vidē.

Ieeja pasākumā bez maksas. Taču vietu skaits ir ierobežots, tādēļ nepieciešams iepriekš pieteikties.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu