Galvenais Lielbritānijas pretendents "Oskara" balvas saņemšanai: "Cheri" (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Stīvens Frīrss ar savu filmu "Mīļumiņš" kārtējo reizi mēģinās iegūt prestižāko kinematogrāfijas balvu. Britu kino akadēmija, kura izvirzījusi viņa filmu "Oskara" nominācijai "Labākā ārzemju filma", uzskata, ka režisoram ir pamatotas izredzes uzvarēt.

Pats greznākais, pats izsmalcinātākais, pats romantiskākais - tie ir tikai daži no epitetiem, kurus angļu kritiķi veltījuši kinodarbam "Mīļumiņš" ("Cheri").

Filma uzņemta ideāli skaistā angļu valodā, BBC seriālu tempā un manierē: tik romantiska (kā "Lepnums un aizspriedumi" ) un tik izteiktā britu rokrakstā (kā "Džīvs un Vusters"), ka skatītāji to nešaubīgi iemīlēs.

Šīs filmas "nepiedienīgo" greznību veido modernisma stilā celti eleganti nami, dārgi tērpi un unikālas rotas, kas mūsu nemierīgajā laikā šķiet kaut kas pasakains. "Kad uzsākām šo darbu, vēl nekas neliecināja par krīzes tuvošanos." - saka režisors Stīvens Frīrss - "Tagad, manuprāt, mūsu lente kļuvusi jo īpaši aktuāla, jo tā spēj palīdzēt cilvēkiem, uzdāvinot pacilātu noskaņojumu".

"Mīļumiņa" scenārija autors ir "Oskara" balvas laureāts Kristofers Hemptons. Dramaturgs būtiski saīsinājis franču rakstnieces Koletes romāna tekstu, panākot tomēr atzīstamu lakonismu.

Filma uzņemta pēc franču rakstnieces Koletes romāna motīviem un stāsta, kā maznozīmīgs romāniņš pāraug kvēlās jūtās, bet vecuma starpības aiza, kas šķir varoņus, noved pie traģēdijas. Lieki runāt par to, cik spoži režisors ataino "burvīgā laikmeta" garu un stilu, cik precīzi spēlē visi aktieri pat mikroskopiskākajās lomās, jo Frīrss ir izcils profesionālis, kurš augstu novērtēts abās okeāna pusēs.

Viņa atstāstā Koletes romāns iegūst papildus dimensiju: tā ir filma par to, kāda laime un svētība ir dzīvot saskaņā ar savu vecumu.

1906. gads. Pirmskara Parīze slavas zenītā, ko nodrošinājuši tās rakstnieki, mākslinieki, izsmalcinātā virtuve un, protams, kurtizānes, kuras peldas greznībā. Viena no viņām, Lea, jau jaunības gados pamanījusies tikt pie ievērojama kapitāla, bet tagad, kad viņai jau pāri četrdesmit, pienācis laiks baudīt dzīvi lepnā Parīzes centra namā. Liktenis gan sagatavojis pārsteigumu. Kādas kurtizānes un bijušās konkurentes Pelū kundzes 19 gadus vecais dēls ne vismazākajā mērā nav gatavs pieaugušo dzīvei. Viņš lieto narkotikas un visu savu laiku pavada izklaidēs. Pelū kundze pieņem lēmumu uzticēt Leai viņa audzināšanu, un Lea rotaļīgi metas senajai paziņai palīgā. Apmācība, kas iecerēta ilgt vien dažas nedēļas, ievelkas uz sešiem gadiem, bet kaislīgais pārītis pat nedomā šķirties. Pelū kundzei ir citādi plāni - viņa slepeni gatavo dēla kāzas, kurām jāizmaina ne vien mīlnieku, bet arī visu apkārtējo liktenis.

Filma festivāla "Baltijas Pērle" ietvaros tiks rādīta 17.septembrī Rīgas Kongresu namā.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu