Hodorkovskim grib piespriest 14 gadu cietumsodu (28)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Prokurors bijušajam Krievijas naftas kompānijas "JUKOS" vadītājam Mihailam Hodorkovskim un kādreizējam finanšu grupas "MENATEP" vadītājam Platonam Ļebedevam piektdien Maskavas Hamovņiku rajona tiesā pieprasīja 14 gadus ilgu cietumsodu vispārējā režīma kolonijā.

Prokurors Valērijs Lahtins skaidrojis, ka no šā termiņa ir jāatskaita abu jau izciestais soda laiks.

Pirmdien apritēs tieši septiņi gadi, kopš Hodorkovskis tika apcietināts. Šajā laikā Hodorkovskis ir gan vērsies Eiropas Cilvēktiesību tiesā, gan pieteicis badastreikus.

2009.gada 3.martā Maskavas Hamovņiku rajona tiesa sāka izskatīt otro pret Hodorkovski un bijušo JUKOS akcionāru Ļebedevu ierosināto krimināllietu, kurā viņiem izvirzītas apsūdzības par finanšu līdzekļu piesavināšanos un pretlikumīgiem darījumiem 900 miljardu Krievijas rubļu (aptuveni 14,5 miljardu latu) apmērā.

2005.gada 31.maijā Maskavas Meščanskas rajona tiesa Hodorkovskim un Ļebedevam piesprieda katram deviņu gadu cietumsodu, kuru Maskavas pilsētas tiesa tā paša gada 22.septembrī samazināja līdz astoņiem gadiem.

Apsūdzības, kurās tiesa atzina par vainīgiem tiesājamos, bija saistītas ar nodokļu nemaksāšanu un valsts īpašuma izlaupīšanu 90.gadu pirmajā pusē notikušās privatizācijas laikā. Ne Hodorkovskis, ne Ļebedevs nav atzinuši savu vainu nevienā no abiem tiesas procesiem.

Hodorkovskis paziņojis: kriminālapsūdzības izvirzītas tāpēc, ka viņš ir opozīcijā Krievijas agrākajam prezidentam un tagadējam premjeram Vladimiram Putinam.

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu