Koalīcija vēl nav vienojusies par amatu sadali valdībā (7)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Jaunā koalīcija 10.Saeimā, kuru veidos apvienība "Vienotība", Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), kā arī nacionālā apvienība "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK), vēl nav pilnībā vienojusies par amatu sadali valdībā un Saeimā.

Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

To šodien pēc vairākām sanāksmēm žurnālistiem apgalvoja premjers Valdis Dombrovskis (JL) un "Vienotības" priekšsēdētājs Ģirts Valdis Kristovskis (PS).

Pēc premjera teiktā, patlaban panākta vienošanās, ka ZZS iegūs sešus ministru amatus, bet VL-TB/LNNK tiek piedāvāts viens - tieslietu ministra - amats.

Spriežot pēc šādas proporcijas, "Vienotībai" varētu pienākties arī Saeimas priekšsēdētāja amats, kaut gan amatpersonas apgalvoja, ka par amatiem Saeimā vēl neesot lemts. Vēlmi ieņemt Saeimas spīkera amatu iepriekš nav noliegusi "Vienotībā" ietilpstošās partijas "Jaunais laiks" (JL) līdere Solvita Āboltiņa.

Iespējams, ka pašlaik lielākās diskusijas starp "Vienotību" un ZZS ir par ietekmīgajiem satiksmes un ekonomikas ministru amatiem, ko šodien netieši atzina arī Kristovskis.

Kristovskis norādīja, ka "Vienotība" noteikti vēlētos dabūt finanšu un ārlietu ministru amatus, un apvienības pārstāvji vēlētos uzņemties arī atbildību par ekonomikas, satiksmes, iekšlietu, izglītības, kultūras un aizsardzības sfēru. Politiķis atzina, ka visas šīs sfēras gan paturēt nevarēšot un amatu sadalījums vēl būšot diskusiju objekts, neizslēdzot, ka arī pats varētu ieņemt kādu amatu valdībā.

PS līderis atzina, ka ZZS izrāda lielu interesi par satiksmes ministra amatu. Interese no koalīcijas partneru puses esot arī par iekšlietu ministra amatu.

Pēc Dombrovska teiktā, ir panākta konceptuāla vienošanās par Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) likvidēšanu, kuras funkcijas pamatā tiks nodotas Vides ministrijai. ZZS līderis Augusts Brigmanis atzina, ka šo ministriju varētu turpināt vadīt Raimonds Vējonis.

ZZS pārziņā paliks Zemkopības ministrija, kuru varētu turpināt vadīt Jānis Dūklavs, kā arī Labklājības ministrija, par kuras vadītāju vēl neesot izlemts.

Par to, kuras varētu būt pārējās trīs ministrijas, kuras nodos ZZS pārziņā, vēl tikšot diskutēts. Kā ziņots, ZZS darbam valdībā virzīs arī pašreizējo labklājības ministru Uldi Auguli, kurš varētu mainīt atbildības sfēru un ieņemt ekonomikas vai satiksmes ministra amatu. Augulis šādu iespēju nav noliedzis, taču ir atzinis, ka varētu palikt arī līdzšinējā amatā. Pašlaik ZZS pārziņā ir arī Izglītības un zinātnes ministrija.

VL-TB/LNNK pārstāvji gan norādījuši, ka papildus tieslietu ministra amatam vēlētos iegūt arī izglītības ministra amatu, bet uz to Dombrovskis norādīja, ka esot maza varbūtība, ka nacionālā apvienība varētu iegūt divus amatus valdībā. Turklāt, pēc premjera teiktā, būtu vēlams, ja šo amatu ieņemtu cilvēki ar jau iepriekšēju pieredzi Ministru kabineta darbā - Gaidis Bērziņš vai Dzintars Rasnačs, tātad "tēvzemieši", nevis VL pārstāvji.

Kā ziņots, Dombrovskis šodien atzina, ka zuduši šķēršļi nacionālās apvienības VL-TB/LNNK iekļaušanai koalīcijā, līdz ar to koalīciju veidos trīs partijas.

Dombrovskis norādīja, ka iepriekš bija izvirzīti nosacījumi nacionālās apvienības dalībai koalīcijā - ka netiks virzīti repatriācijas jautājumi un jautājumi, kas saistīti ar mazākumvalodas izglītības nostādnēm. No VL-TB/LNNK saņemta piekrišana, tādēļ būtiskākais šķērslis apvienības dalībai koalīcijā esot noņemts. ZZS jau iepriekš bija devusi piekrišanu dalībai koalīcijā.

Lielāka skaidrība par amatu sadalījumu tiek solīta pirmdien, 25.oktobrī, kad notiks gan "Vienotības" valdes sēde, gan vecās un jaunās koalīcijas pārstāvju sanāksmes.

"Vienotības" pārstāvis Kārlis Šadurskis šodien žurnālistiem atzina, ka jauno valdību, visticamāk, varētu apstiprināt 3. vai 4. novembrī, nevis 2.novembrī, kā tika pieļauts iepriekš. Šadurskis norādīja, ka 2.novembrī, kad sanāks jaunā Saeima, būšot gana daudz darba arī bez valdības apstiprināšanas.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu