Jaunalksnes lietā notiesātie VID darbinieki nelikumīgi atlaisti no darba (34)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pagājušajā nedēļā Finanšu ministrija (FM) bija spiesta atzīt par prettiesisku Valsts ieņēmumu dienesta rīcību, atlaižot no darba žurnālistes Ilzes Jaunalksnes lietā notiesātos VID darbiniekus, šodien raksta laikraksts "Diena".

Kā laikrakstam skaidroja FM, VID atlaišanu pamatojis ar nepareizo likuma pantu, un valstij tas draudētu ar kārtējo vērienīgo naudas kompensāciju par notiesāto morālajām ciešanām.

"Dienas" rīcībā esošā informācija liecina, ka pirmajā tiesas instancē par nelikumīgu žurnālistes telefona sarunu noklausīšanos notiesātie finanšu policisti Vasilijs Kivļonoks un Jānis Laizāns savu atlaišanu no darba šovasar pārsūdzēja FM, lūdzot to atzīt par prettiesisku. 8.septembrī FM lūgumus apmierināja, norādot, ka VID nebija tiesības viņus atlaist no darba, pamatojoties uz notiesājošo spriedumu, jo tas nav galīgs. Ņemot vērā, ka abi apsūdzētie spriedumu pārsūdzējuši, līdz pēdējam un galīgajam tiesas lēmumam vēl varētu paiet gadi. Tas nozīmē, ja apelācijas instances viņus beigās attaisnos, apsūdzētie varēs no valsts pieprasīt tūkstošiem latu lielu kompensāciju par ciešanām, ko radījusi atlaišana.

Sašutis par šādu iznākumu ir finanšu ministrs Einars Repše (JL), kurš uzskata, ka VID jāstrādā cilvēkiem ar tīru reputāciju. Tāpēc ministrs pieprasījis VID vadītāja paskaidrojumu, lai noskaidrotu, vai nepareiza atlaišanas panta piemērošana bijusi apzināta vai nejauša.

Jau ziņots, ka Jaunalksnes sarunu noklausīšanās krimināllieta tiesai tika nodota 2007.gada augustā un lietā pēc Krimināllikuma 318.panta 2.daļas par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kas izraisījusi smagas sekas, uz apsūdzēto sola bija sēdušies Laizāns, Freibergs, Vasīlijs Kivļonoks un Aldis Klems, kuri apsūdzībā inkriminētā nozieguma pastrādāšanas brīdī strādājuši VID Finanšu policijas pārvaldē.

Pēc prokuratūras domām, viņi, būdami valsts amatpersonas, tīšām, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, veica nelikumīgas darbības, kas saistītas ar Jaunalksnes telefona sarunu noklausīšanos, tā nodarot būtisku kaitējumu valsts pārvaldības kārtībai. Viņu darbības arī izraisījušas smagas sekas, radot kaitējumu ar likumu aizsargātām personas tiesībām un interesēm.

Trīs no četriem finanšu policistiem vairs nestrādā līdzšinējos amatos VID, bet viens no viņiem - Klems - 2007.gada aprīlī amatu VID pēc paša vēlēšanās atstāja.

Centra rajona tiesa Kivļonokam piesprieda naudas sodu 50 minimālo mēnešalgu (9000 latu) apmērā, piemērojot viņam aizliegumu ieņemt noteiktus amatus divus gadus.

Savukārt ceturtajam apsūdzētajam - Klemem - tiesa piesprieda naudas sodu 20 minimālo mēnešalgu (3600 latu) apmērā, nosakot aizliegumu ieņemt noteiktus amatus vienu gadu. Klems atšķirībā no Laizāna, Freiberga un Kivļonoka savu vainu uzrādītajā apsūdzībā tiesai bija atzinis.

Komentāri (34)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu