Koncerta apskats: Kiss Rīgā (162)

Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Arēnu "Rīga" šovakar bija ieņēmusi daudzgalvainā amerikāņu rogrupas Kiss cienītāju armija.

Koncerta apskats: Kiss (Rīga, "Arēna Rīga" 22.05.2008.)

Izpildījums: 10/12

Baudījums: 2-11/12

Skaņa: 8/12

Saturs: 5/12

Nezinu, cik daudzi uz koncertu devās klausīties vecos labos 1970. gadu "Kiss" ierakstus, cik daudzus interesēja 80. gadu daiļrade, kad grupa uzstājās bez savām slavenajām maskām, un cik daudzi devās uz Arēnu "Rīga" vienkārši paskatīties "grandiozāko šovu rokmūzikas vēsturē". Patīk mums tie šovi, neko nevar darīt...

Katrā ziņā apmierinātiem vajadzētu būt gan vieniem, gan otriem - grupas pazinēji varēja baudīt, šķiet, visus lielākos grupas hitus (citu lielāku, citu ne tik lielu), to skaitā "I Was Made For Lovin'' You" un "Love Gun", savukārt grupas teatrālo izdarību un cirka triku cienītāji sagaidīja gan liesmas, kas pacēlās virs skatītājiem 15 metru augstumā, gan "asinis", gan pirotehnikas, gaismu, skatuves dūmu un papīra sniega dekorāciju izmantošanu u.tml.

Protams, visi četri grupas dalībnieki uz skatuves kāpa savās tradicionālajās maskās, tiesa, no oriģinālā 1973. gada "Kiss" sastāva palikuši tikai "Dēmons" Džīns Simonss (Gene Simmons) un "Zvaigžņu bērns" (Starchild) - Pols Stenlijs. Kosmonauta (Spaceman) un Kaķvīra (Catman) funkcijas pārņēmuši Tomijs Teijers (Tommy Thayer) un Eriks Singers (Eric Singer).

Runājot ar vairākiem 1960., 70. rokmūzikas cienītājiem un melomāniem, secināju, ka "Kiss" tā īsti nekad nav "kotējušies" savas mūzikas dēļ, grupa uzmanību vairāk spējusi piesaistīt tieši ar savu unikālo vizuālo tēlu (ne velti pat populāros multfilmu seriālos figurē dažādi apsēsti "Kiss" fani). Tādēļ nav brīnums, ka arī es ātrumā nespēju asociēt šo grupu ar kādu kaut vai vienu lielu klasisku roka dziesmu, ja nu varbūt vienīgi to pašu "I Was Made For Lovin'' You", kura bieži skan dažādos TV SHOP 70. gadu glemroka disku komplektu reklāmas rullīšos.

Un tomēr, daudzi skatītāji (starp citu, Arēna bija pilna līdz pat augšai) droši dziedāja daudzām dziesmām līdzi, un tas tikai pierāda, ka 80. gadu padomju mūzikas deficīta apstākļos ikviena ārzemju rokmūzikas izpildītāju, ja arī tie bija "Kiss" albumi, lente bija zelta vērtē.

Protams, visu, kas notika koncertā, šeit sīki neatstāstīšu, taču jāuzteic Pola Stenlija teicamā komunikācija ar publiku, interesanti bija vērot arī viņa "mediatoru šovu" - vienas dziesmas laikā skatītājos tika iemesti pat padsmit mediatori. Savu instrumentu spēles prasmi demonstrēja gan ģitārists Tomijs Teijers, gan bundzinieks Eriks Singers.

Grupas "Kiss" koncerts Vašingtonā
Grupas "Kiss" koncerts Vašingtonā Foto: AFP/LETA

Grupa bija padomājusi arī par tiem skatītājiem, kas koncertu vēroja no zāles beigām - virs skatuves tika izvietoti četri lieli ekrāni, kuros mūziķi pārsvarā attēloti tuvplānos, radot iespaidu, ka uz skatuves muzicē četri lieli, izkrāsoti monstri. Virs bungām ik pa laikam iedegās milzīgs izgaismots uzraksts "Kiss", skatuve izdekorēta ar butaforiskiem ģitāru pastiprinātājiem, kaut reāli mikrofoni bija pielikti tikai pie divām "kastēm".

Koncerta pirmā daļa noslēdzās ar dinamisko "Rock And Roll All Nite", kura laikā virs skatītājiem tika izpūsti mazi papīra gabaliņi, radot teju vai Jaungada svinību atmosfēru. Pēc aplausiem un ovācijām grupa atgriezās, lai nospēlētu vēl vairākas dziesmas, to vidū "Shout It Out Loud", "Detroit Rock City", "I Was Made For Lovin'' You" un "Love Gun".

Kopumā vizuāli (uzsveru!) baudāms roka šovs divu stundu garumā. Ne velti visas koncertorganizatoru preses relīzes savu stāstu balstīja uz tehniskām detaļām, proti, cik tonnu gaismas, cik tonnu pirotehnikas, cik kravas automašīnas ar aparātiem, cik cilvēku iesaistīti šova tehniskajā sagatavošanā u.tml. Tā jau ir, jo par pašu "Kiss" mūziku nekā jau daudz ko stāstīt nemaz nav...

Komentāri (162)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu