Trijos mēnešos par Stūra mājas saglabāšanu vien 1062 parakstu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Triju mēnešu laikā par Stūra mājas saglabāšanu portālā «Mana balss» savākts vien 1062 paraksts no kopumā 10 000 nepieciešamajiem, lai iniciatīva nonāktu Saeimā.

Portālā iniciatīvas autore Aija Ingrīda Abene uzsvērusi, ka, «saglabājot Stūra māju, vēlamies papildināt sabiedrības zināšanas par Latvijas vēstures tumšajām lapaspusēm». Parakstu vākšanas iniciatore arī aicinājusi valdību veidot ilgtermiņa plānu Stūra mājas saglabāšanai kā vēsturiskai liecībai un turpināt nodibinājuma «Rīga 2014» izveidotās ekspozīcijas, kas liecina par šīs mājas lomu Latvijas un Eiropas vēsturē.

VDK ēka jeb Stūra māja Latvijas okupācijas piecdesmitgadē kļuva par totalitārās varas spilgtāko simbolu, un tā joprojām ir pagājušā – totālo karu, masu represiju un genocīda – gadsimta relikts 21.gadsimta Rīgā.

Jau vēstīts, ka kopš 20.oktobra Stūra māja atkal ir slēgta. No 1.maija līdz 19.oktobrim Stūra mājā tika realizēts projekts Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas ietvaros, piedāvājot bez maksas apmeklēt Okupācijas muzeja iekārtoto izstādi pirmajā stāvā, kā arī ekskursiju «Čekas pagrabos» gida pavadībā un piecas izstādes – «Draudzības (re)konstrukcija», «Latvieša koferis», «Par spīti visam», «10 lietu stāsti par cilvēku un varu» un «Liktens lietu muzejs», kas no dažādiem skatpunktiem traktē cilvēka un varas attiecības pagātnē, kuras joprojām iespaido mūsu apziņu.

Valdība no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem oktobra beigās piešķīra 22 225 eiro, lai nodrošinātu Stūra mājas pirmā stāva un pagrabstāva pieejamību apmeklētājiem arī turpmāk. Pēc Kultūras ministrijas uzskata, ēkas daļa, kas atzīta par valsts nozīmes vēsturiska notikuma vietu - ēkas 1.stāvs un pagrabstāvs, jāsaglabā, respektējot kultūras pieminekļa vērtības, un tai jābūt publiski pieejamai. Publisko pieejamību var nodrošināt izstādes « Stūra māja. Lieta nr. 1914/2014» darbības turpināšanās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu