VL-TB/LNNK piekrīt Dombrovska nosacījumiem; ies koalīcijā (139)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) valde šovakar pēc gandrīz trīs stundas ilgas apspriešanās nolēma piekrist premjera Valda Dombrovska (JL) izvirzītajiem nosacījumiem dalībai topošajā koalīcijā, kuras kodolu veidos apvienība "Vienotība" un Zaļo un zemnieku savienība (ZZS).

(Papildināts viss teksts!)

VL-TB/LNNK piekrīt Dombrovska piedāvājumam jautājumus, kas skar latviešu valodas statusu, pilsonību, naturalizācijas kārtību, mazākumtautību tiesisko statusu, vēlēšanu tiesības, latviešu valodas lietošanu izglītības sistēmā, latviešu un cittautiešu brīvprātīgu repatriāciju, virzīt izskatīšanai Saeimā vai Ministru kabinetā tikai ar visu koalīcijas partneru piekrišanu.

Līdz ar to koalīcijā esošās partijas nevarēs virzīt likumdošanas iniciatīvas, par ko nav panākta vienošanās, piemēram, par izglītības politikas pamatnostādnēm un repatriācijas jautājumiem, jo pārējām partijām būs veto tiesības.

Gatavi sadarboties uz consensus principa

VL pārstāvis Raivis Dzintars un TB/LNNK pārstāvis Gaidis Bērziņš žurnālistiem norādīja, ka VL-TB/LNNK nav atkāpusies no saviem priekšvēlēšanu solījumiem un programmatiskajām nostādnēm un apvienību interesējošos jautājumus mēģinās ieviest dzīvē ar koalīcijā notiekošu "diskusiju un pārliecināšanas" palīdzību.

"Mēs esam gatavi sadarboties uz consensus principa," atzina Bērziņš, piebilstot, ka koalīcijā, kurā lēmumu pieņemšana būs balstīta uz vienprātības principa, VL-TB/LNNK arī varēs izmantot veto tiesības, piemēram, lai nepieļautu valsts valodas lietošanas pasliktināšanos.

Izmantos veto imigrācijas jautājumos

Dzintars piebilda, ka veto tiesības varēs izmantot, lai nepieļautu nepareizu imigrācijas politiku, kā to izdarījusi 9.Saeima.

"Būs jautājumi, kuros nevarēs rast vienprātību, bet tas ir normāli jebkurā koalīcijā. Darīsim visu, lai sarunu līmenī censtos pārliecināt savus partnerus par mūsu ideju pareizību," sacīja Dzintars.

Repatriāciju pagaidām nevirzīs

Dzintars norādīja, ka ne VL, ne TB/LNNK neatsakās no savām programmām un virzīti izvērtēšanai koalīcijā tiks tie jautājumi, par kuriem būs cerība gūt atbalstu. Tomēr tādi jautājumi kā repatriācija pagaidām virzīti netikšot.

VL-TB/LNNK valde, apzinoties vēlētājiem doto solījumu aktīvi līdzdarboties Latvijas kā nacionālas valsts veidošanā un ekonomisko grūtību pārvarēšanā, uzskata, ka dalība Dombrovska veidotajā trīs politisko partiju valdībā kopā ar apvienību "Vienotība" un ZZS ir šobrīd loģiskākais solis nacionālās apvienības mērķu sasniegšanai.

Mēģinās atgriezt aizbraukušos latviešus

Valde uzsver, ka par galveno stratēģisko mērķi uzskata latviskas Latvijas veidošanu, tāpēc apvienība apņemas būt īpaši aktīva nacionālo jautājumu risināšanā. Ārkārtīgi svarīgs ir jautājums par senāk vai pēdējos gados aizbraukušo latviešu atgriešanos dzimtenē. Nacionālā apvienība ir pārliecināta, ka līdzīgi mērķi ir arī pārējiem topošās valdības koalīcijas partneriem.

VL-TB/LNNK valde piekrīt Dombrovska piedāvājumam, bet vienlaikus nacionālā apvienība neatkāpjas no saviem programmatiskajiem uzstādījumiem un turpinās sadarbību ar speciālistiem un nevalstiskajām organizācijām, lai izstrādātu priekšlikumus pārejai uz mācībām valsts valodā, kā arī citiem nākotnē risināmiem prioritāriem jautājumiem.

Rīt jaunās koalīcijas pirmais sarunu raunds

Kā šovakar pēc "Vienotības" valdes sēdes žurnālistiem sacīja Dombrovskis, rīt gaidāms jaunās koalīcijas pirmais sarunu raunds. Piekrišanu strādāt koalīcijā jau devusi ZZS, un vēl tiek gaidīta atbilde no VL-TB/LNNK.

Premjera preses sekretāre Līga Krapāne šovakar norādīja, ka rīt jau plkst.10 "Vienotība" tiksies ar ZZS, bet uzreiz pēc tam, plkst.11, notiks tikšanās ar VL-TB/LNNK pārstāvjiem, kas tikko paziņojuši par gatavību iesaistīties koalīcijā. Ar abiem potenciālajiem partneriem koalīcijā "Vienotība" nolēmusi tikties atsevišķi, nevis kopīgā sanāksmē.

Uzklausīs arī pārējās partijas

Pirms ministru kandidātu izvirzīšanas "Vienotība" vispirms vēloties uzklausīt savu koalīcijas partneru intereses.

Piedāvājot partijām sadarboties koalīcijā, Dombrovskis izvirzīja nosacījumus, ka jautājumi, kas saistīti ar Satversmi, valsts valodas likumu un citi, koalīcijā tiks pieņemti pēc vienprātības principa, kā arī partijas nevirzīs iniciatīvas, par ko nav panākta vienošanās, piemēram, par izglītības politikas pamatnostādnēm un repatriācijas jautājumiem.

Pilna skaidrība par koalīcijas sastāvu jaunajā Saeimā būs piektdien, 22.oktobrī, iepriekš solīja Dombrovskis.

Komentāri (139)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu