"Yannis Gorgias" – lielākais kuģis Liepājas ostas vēsturē (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.liepajniekiem.lv

Trešdien, 20. oktobrī, Liepājas ostā ieveda un pie ostas 43. piestātnes pietauvoja panamax tipa kuģi "Yannis Gorgias", kas ir līdz šim lielākais kuģis, kāds apmeklējis Liepājas ostu.

Kuģa garums ir 229 m, platums 36,8 m, iegrime 8.87 m, bet DW 87 392*. Līdz šim lielākais kuģis bija "Angelika Protector", kas Liepājas ostu apmeklēja 2008. gada janvāra sākumā.

Kā norādīja Liepājas ostas kapteinis Pēteris Gudkovs, līdz ar Liepājas ostas padziļināšanu ir jārēķinās, ka ostā ienāks arvien lielāki kuģi. Tam gatavojas ne tikai Liepājas osta, bet arī ostas uzņēmēji.

Pēteris Gudkovs arī atzina, ka šodien laika apstākļi bija apgrūtināti – viļņošanās, migla -, tomēr, pateicoties loču pieredzei un velkoņu manevrētspējai, kuģa ievešana notikusi raiti un bez starpgadījumiem.

Kuģis „Yannis Gorgias” kuģo ar Maltas karogu un būvēts 2009. gadā. Kuģa garums ir 229 m, platums 36,8 m, iegrime 8.87 m, bet DW 87 392. Līdz šim lielākais kuģis Liepājas ostā bija „ANGELIKA PROTECTOR”, kas gan bija garāks par 10 m, bet par 5 m šaurāks, līdz ar to arī kravnesība bija par aptuveni 10 000 tonnām mazāka.

Kuģis „Yannis Gorgias” Liepājas ostā ienāca ar nepilnu kravu un piestāja pie ostas 43. piestātnes, kuru apsaimnieko AS „Liepājas osta LM” un kur atrodas „Dan store” beramkravu termināls. AS „Liepājas osta LM” komercdirektors Aleksadrs Vaļums pastāstīja, ka kuģis atveda aptuveni 27 tūkst. tonnu sojas spraukumu. Diemžēl pagaidām kuģis nevarēja ienākt ar pilnu kravu un daļu no tās nokrāva Roterdarmas ostā.

Tāpat Aleksadrs Vaļums atzina, ka jautājums par Panamax tipa kuģu ienākšanu ar pilnu kravu ir jārisina kompleksi. Pirmkārt, ir svarīgi padziļināt ostu, bet tikpat svarīgi ir izbūvēt beramkravu termināla otro kārtu, lai varētu uzglabāt lielāku kravu daudzumu. Šobrīd kopā ar investoriem notiekot intensīvs darbs, lai jau nākamajā gadā beramkravu termināls būtu gatavs.

AS „Liepājas osta LM” ir lielākā Liepājas ostas stividorkompānija, kas šā gada deviņos mēnešos ir pārkrāvusi 1 080 498,73 tonnas. Īpaši veiksmīgs bija septembris, kad kompānija sasniedza 182 602,83 tonnu apgrozījumu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu