TVNET iesaka piecas "Baltijas pērles" filmas (19)

Kaspars Zaviļeiskis
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Šodien sākas Starptautiskais kinoaktieru festivāls "Baltijas pērle", kas līdz 26. oktobrim norisināsies kino "Rīga" un Kongresu namā. TVNET piedāvā piecas filmas, kurām pievērst īpašu uzmanību.

"Baltijas pērles" programmā atrodamas jau citu valstu kinofestivālos atzītas filmas, un šogad tās stilistiski īpaši atšķiras no pagājušomēnes notikušajā kinoforumā "Arsenāls" redzētajām. Atšķirībā no minētā kino foruma "Baltijas pērle" acīmredzami piedāvā plašai auditorijai draudzīgāku, saprotamāku kino. Savā filmu piecniekā mēģinājām iekļaut lentes, kas vairāk vai mazāk varētu derēt abiem pasākumiem.

"Savvaļas augi"

Foto: publicitātes

Slavenā, nu jau 88 gadus vecā franču režisora Alēna Renē pērnā gada filma "Les herbes folles" jeb "Savvaļas augi" (angliskais nosaukums – "Wild Grass") ir ļoti izjustā, romantiskā un tai pat laikā nedaudz ironiskā veidā izstāstīts kinostāsts par dzīves negaidītajiem pagriezieniem un provokācijām. Turklāt tiek uzsvērts tas, ka šādi pagriezieni iespējami arī mūža otrajā pusē esošo dzīvēs, kuri jau vairs negaida nekādus pārsteigumus un ir pieraduši pie savas rutīnas. Filma veidota pēc Kristiana Gaijī romāna "Negadījums" motīviem un stāsta par šarmantu rudmati Margeritu, kurai tiek nozagta soma. No tās izkrīt ne mazāk ruds maks, un to pie sava auto atrod zinātkārs vīrs vārdā Džordžs. Maks, protams, jānogādā atpakaļ īpašniecei, un te tad arī sākas franču mērcē pasniegtu attiecību mudžeklis.

Pats Renē par pērn Kannu kinofestivālā (tur Renē tika piešķirta speciāla žūrijas balva par mūža ieguldījumu kino) izrādīto filmu saka: "Man šķita, ka nosaukums lieliski atbilst filmas personāžiem, viņu absolūti iracionālajai impulsivitātei. Līdzīgi sēklām, kuras pamanās izdīgt pat asfalta plaisās vai akmens sienā un izaugt tur, kur neviens negaida."

Filmas absolūtā granāta ir attiecībās ierauto senioru lidojums ar privāto lidaparātu.

Seansi Kongresu nama Mazajā zālē 22. oktobrī plkst. 19.35 un 24. oktobrī plkst. 16.30.

"Istaba Romā"

Foto: publicitātes

Spāņu režisora Hulio Medema šā gada filma "Habitacion en Roma" jeb "Istaba Romā" (angliskais nosaukums – "Room in Rome") gan sagādā nelielu vilšanos, ja esi sekojis Medema daiļradei jau agrāk. Salīdzinot ar lielāko daļu viņa iepriekšējo darbu, "Istaba Romā" atstāj saturiski pārāk banāla un emocionāli pasekla darba iespaidu, taču tajā netrūkst Medemam raksturīgās skaista, netipiska kadrējuma mīlestības, kā arī gana daudz erotikas. Pēdējās šoreiz ir pat īpaši daudz. Turklāt runa ir par sieviešu kailumu, taču stiprā dzimuma pārstāvjiem nevajadzētu sapriecāties pāragri, jo šoreiz Medems centies ielīst sieviešu psiholoģijā līdz kaulam.

Attiecīgi "Istaba Romā" brīžiem atgādina "Seksu un lielpilsētu" tikai ar vismaz kaut cik darboties spējīgām smadzenēm personāžu galvās un krietni intīmāku sajūtu līmeni.

Filma veidota kā Matiasa Bizē stāsta "Gultā" kino adaptācija un vēsta par divām jaunām, izskatīgām dažādu tautību (spāniete un krieviete) sievietēm, kuras atbraukušas uz Romu, tur iepazinušās un pēc vakara uzdzīves nonāk visnotaļ intīmā divvientulībā ar senās vēstures klātesamību piesātinātā viesnīcas istabā. Megajautājums Medema stilā – kur un kā ierastajā dzīves ritējumā un pienākumu gūzmā atrast vietu pēkšņi uzvirmojušai kaislei?

Filmas granāta ir vannā tēmēta Amora bulta.

Seansi kino "Rīga" Lielajā zālē 23. oktobrī plkst. 21.10 un Kongresu nama Lielajā zālē "Kinoprovokāciju naktī" no plkst. 24.

"Sīkie pīšļi"

Foto: publicitātes

Britu režisora Pola Morisona pērnā gada filma "Little Ashes" jeb "Sīkie pīšļi" savukārt stāsta par divu vīriešu mīlestību. Turklāt kādu! Runa šoreiz ir par tik ievērojamiem spāņu kultūras vēstures tipāžiem kā mākslinieks Salvadors Dalī un dzejnieks Federiko Garsija Lorka! Kā vēl viens no galvenajiem personāžiem filmā apspēlēts arī kino meistars Luiss Bunjuels. Kompānija tātad nevāja, taču izskatās, ka Morisons tikai daļēji spējis tikt galā pats ar savu lielo atvēzienu filmai par tik lielām personībām. Lentes sāls drīzāk meklējama pašā tās stāstā, kas diezgan drosmīgā veidā apgalvo, ka Dalī un Lorku saistīja patiesa garīga un arī fiziska mīlestība, kas patiesībā ir joprojām neatklāts fakts. Vēl filmas veidotāji maksimāli centušies atspoguļot pagājušā gadsimta divdesmito gadu Madridi ar tās māksliniecisko bohēmas un dzīves vērtību pārmaiņu vilni. Tomēr nevar neiemest akmeni Morisona dārziņā par pārāk jau nu vienkāršoto stāstu, ja reiz runa ir par Dalī, Lorku un Bunjuelu.

Turklāt amizanti, ka Dalī lomu tēlo Holivudas grāvēja "Twilight" jeb "Krēsla" zvaigzne Roberts Patinsons (vampīrpuika Edvards tātad).

Filmas granāta ir Lorkas sekss ar sievieti Dalī klātbūtnē.

Seansi Kongresu nama Lielajā zālē 22. oktobrī plkst. 17.30, 24. oktobrī plkst. 19.10 un 26. oktobrī plkst. 19.30.

"Sex & Drugs & Rock & Roll. Īana Djurī dzīve"

Foto: publicitātes

Labākais saglabāts beigām. Proti, TVNET abām rokām balso par "Baltijas pērlē" skatāmām divām biogrāfiskām filmām, kas vēsta par ļoti kolorītu mūziķu – Īana Djurī un Serža Geinsbūra personībām un dzīves ritējumu.

Britu režisora Meta Vaitkrosa šā gada lente "Sex & Drugs & Rock & Roll" par pankroka pionieri Īanu Djurī ir lielisks piemērs, kā IR jāveido filma par ievērojamu kādas sfēras personību. Jau ar pirmajiem dark cabaret stilistikā gremdētajiem kadriem tu tiec ierauts Djurī garīgi un fiziski kroplo sajūtu virpulī un netiec no tā prom līdz pat filmas beigu titriem un attiecīgi līdz ārprātam lipīgajam hitam "Reasons to Be Cheerful, Part 3". Neskatoties uz skaļo un nu tik lielo jautrību sološo filmas nosaukumu, šī patiesībā ir īsta drāma, kurā, protams, netrūkst nedz seksa, nedz narkotiku, nedz rokenrolu (galu galā Djurī ir šā vārdu salikuma autors), taču lente ļauj maksimāli dzīvi iztēloties provokatīvas skatuves zvaigznes dzīvi ārpus prožektoru gaismām. Obligātā literatūra melomāniem!

Interesanti, ka galveno lomu tēlo "Gredzenu pavēlnieka" Gollums – Endijs Serkiss.

Filmas granāta ir jau pats tās ievads.

Seansi kino "Rīga" Mazajā zālē 22. oktobrī plkst. 20.35 un 24. oktobrī plkst. 20.10.

"Seržs Geinsbūrs, varonīgā dzīve"

Foto: publicitātes

Un attiecīgi otra mūs patīkami satriekusī biogrāfiskā "Baltijas pērles" filma "Gainsbourg, vie heroique" jeb "Seržs Geinsbūrs, varonīgā dzīve" (angliskais nosaukums – vienkārši "Gainsbourg"). Franču komiksu autora Džoana Sfara pērnā gada debija režijas lauciņā pārsteidz ne tikai ar saturisku un emocionālu, bet arī vizuālu iedziļināšanos Geinsbūra daiļradē un personībā,

visas filmas garumā ik pa laikam piedāvājot arī labi kariķētas Serža lelles parādīšanos ekrānā, simbolizējot viņa cīņu ar iekšējo velniņu, kurš nemitīgi mudina mākslinieku pieņemt tieši karjerai svarīgus lēmumus.

Sešdesmito gadu Parīze visā tās bohēmas krāšņumā, Džeina Birkina, Bridžita Bardo un citas Geinsbūra sievietes, daudz tabakas dūmu un izsmalcinātas mūzikas. Vai vēl ko vispār var vēlēties?

Filmas granāta ir jau bohēmas un skandālu pagrauztā Geinsbūra saruna ar vietējiem bērniem Jamaikā.

Seansi Kongresu nama Lielajā zālē 22. oktobrī plkst. 21.30, 24. oktobrī plkst. 21.10 un kino "Rīga" Lielajā zālē 26. oktobrī plkst. 21.15.

Biļetes pieejamas "Biļešu servisa" kasēs un www.bilesuserviss.lv. Biļešu cena – no Ls 2 līdz Ls 5.

Patīkamu kino baudīšanu!

Komentāri (19)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu