Grib e-talonus ieviest arī stāvvietās (36)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šodien plkst.9 Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas deputāti lems par pāreju no norēķiniem skaidrā naudā Rīgas pašvaldības maksas autostāvvietās uz elektronisku norēķinu sistēmu - ar viedkartēm, liecina pašvaldības sagatavotā informācija.

Kā ziņots, SIA "Rīgas satiksme" maksas autostāvvietu lietotāji norēķiniem par pakalpojumu lietošanu lata monētas vietā stāvvietu automātos visai bieži mēdz izmantot dažādas ārvalstu monētas - ASV centus, Ungārijas forintus, Zviedrijas ēras, Īslandes kronu.

Pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" ziņojumā Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas deputātiem norādīts - viena lata monētas vietā rīdzinieki autostāvvietu norēķinu automātos mēdzot mest piecus ASV centus, vienu Ungārijas forintu, 50 Zviedrijas ēras, 1 Īslandes kronu, savukārt 50 santīmu vietā - 20 Polijas grošus un citu valstu monētas, automātos tiek mesti arī vēl citi apstrādāti metāla priekšmeti.

Uzņēmumam tas rada ievērojamus zaudējumus, jo parasti iemesto ārvalstu monētu vērtība ir krietni mazāka par autostāvvietas norēķiniem paredzēto Latvijas naudas vērtību - katru mēnesi vidēji tiek konstatēti 14 000 norēķiniem nederīgu monētu par kopējo summu 15 000 latu. Tādējādi ik mēnesi SIA "Rīgas satiksme" zaudē vidēji 6,5% skaidras naudas ieņēmumu.

2009.gadā SIA "Rīgas satiksme" bija 182 278 latu zaudējumi autostāvvietu norēķinu automātos iemesto ārvalstu monētu dēļ.

Šā iemesla dēļ vairumā jebkura veida pakalpojumu automātu Latvijā ar lata monētām vairs norēķināties nav iespējams, norāda "Rīgas satiksmes" speciālisti. Taču, ņemot vērā Rīgas pašvaldības stundas tarifus par maksas autostāvvietu izmantošanu - 1,40/2 lati, 1/1,60 lati, 0,80/1,20 lati -, uzņēmumam norēķini bez lata monētām neesot pieņemami.

Rīgā ir 233 maksas stāvvietu norēķinu automāti, taču tikai desmit no tiem 11.novembra krastmalā pārprogrammēti uz norēķiniem bez viena lata monētas. Katru dienu šo autostāvvietu klienti telefoniski vai rakstiski iesniedzot par to sūdzības "Rīgas satiksmei".

Tādēļ uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens iesaka Rīgas pašvaldības autostāvvietās atteikties no norēķiniem skaidrā naudā, bet piedāvāt iedzīvotājiem samaksāt par stāvvietas izmantošanu elektroniski.

Pašlaik stāvvietu klienti izmanto divas bezskaidras naudas norēķinu iespējas - maksājot ar mobilo tālruņu īsziņu palīdzību un izmantojot stāvvietu viedkartes. Šā gada pirmajos deviņos mēnešos ar īsziņām norēķinājušies 11,5% stāvvietu lietotāju, ar viedkartēm - 0,8%.

Kā ziņots, arī e-talonu automātos plānots ieviest tikai bezskaidras naudas norēķinu sistēmu.

"Ja mēs runājam tehniski, tas ir pilnīgi reāli - piesaistīt šai lietai elektroniskus norēķinus. Ja runājam, cik tas varētu būt ilgi laika ziņā, tad visas programmas saskaņošana, papildu programmas izstrādāšana - apmēram gads," iepriekš  norādīja Bemhens.

Bemhens atzina, ka elektroniskās norēķinu sistēmas ieviešana kaut ko arī maksās ieviešanas periodā, bet ieguvums būs lielāks un ieguldījumi ilgākā laikā atmaksāšoties.

Komentāri (36)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu