Lielo izmēru modele Tatjana: Nevienam negribas būt «atkritumam», kurš neatbilst standartiem

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publiciātes foto

Jau jūnijā norisināsies skaistumkonkurss korpulentām dāmām «Ms.Top of the World Plus Size 2016», kurā Latviju pārstāvēs lielo izmēru modele, modes zīmola «basQue» īpašniece Tatjana Mackeviča.

Ar kādiem pieciem vārdiem tu sevi raksturotu?

Pozitīva, līdzjūtīga, mērķtiecīga, mīloša un rūpīga.

Trakākā lieta, ko esi darījusi?

Tādu lietu ir ļoti daudz. Pirmā, kura nāk prātā, ir diena Āfrikā, kad pati uz savu galvu gāju pastaigāties pa pilsētu, lai redzētu, kā cilvēki dzīvo; bija bail, bet ļoti gribēju izpētīt viņu īsto dzīvi, pastaigāt pa ielām, tirgu, redzēt, ko vietējie velk mugurā, kā uzvedas. Beigu beigās tieši šo pastaigu varu nosaukt par labāko visa ceļojuma laikā.

Kā tu pavadi savu brīvo laiku?

Brīvo laiku es pavadu kopā ar bērniem, vīru, tiekos ar draugiem, gluži kā ikviens no mums. Kad brīva laika ir vairāk – tad ar ģimeni dodos kādā ceļojumā. Ceļošana ir mana kaislība.

Vai uzskati sevi par īpašu, unikālu cilvēku?

Katra būtne ir unikāla. Mēs atšķiramies ar ārieni, raksturu, audzināšanu, statusu, ieradumiem. Es esmu unikāla savu stiprāko rakstura īpašību dēļ, man piemīt drosme, mērķtiecība, esmu līdzjūtīga, raudu, kad skatos filmas, raudu, kad man prieks par sevi vai citiem.

Tu esi skaista blondīne. Kā reaģē uz blondajiem jociņiem?

Ļoti pozitīvi! Reizēm pati speciāli veicinu šādus jokus, patēlojot muļķīti, nav nekas slikts par sevi pasmieties.

Cik būtisks ir ārējais izskats?

Ārējais izskats ir svarīgs, jo pirmajā tikšanās reizē cilvēks novērtē to, kā tu izskaties. Ja esi kopts vai skaists – ar tevi ir patīkami kontaktēties, un tad, kontakta laikā, ir iespēja novērtēt otra iekšējo skaistumu vai arī tā trūkumu. Ja cilvēkam ir nepatīkama vai nekopta āriene, līdz iekšējās pasaules pētīšanai var nenonākt, pat ja cilvēkam ir visskaistākās iekšējās vērtības. Tā ir patiesība, cilvēki ir estēti, pirmais iespaids veicina vēlmi komunicēt.

Vai tev nešķiet, ka cilvēki, kuri pie spoguļa pavada pārāk daudz laika, kļūst ārišķīgi un mazāk velta uzmanību iekšējām vērtībām?

Ne, es tā neuzskatu; ja cilvēkā jau no bērnības ir «ieliktas» pareizās vērtības, tad spogulis nevar ietekmēt to, kas viņam ir «iekšā». Spogulis var ietekmēt pašpārliecinātību, pat uzvedību, bet iekšējās vērtības, paliks nemainīgas.

Cik ilgi tu gatavojies pirms iziešanas no mājas?

Tas atkarīgs no tā, kurp es taisos iet, ja uz pasākumu, tad man vajag vairāk laika, ir jāpiemēra vairāki tērpi, stunda jāvelta matu taisnošanai – man ir viļņaini mati un ļoti biezi. Ja steidzami vajag uz veikalu, varu sataisīties 10 minūšu laikā, jo ikdienā nekrāsojos.

Kas, tavuprāt, ir galvenā lieta, īpašība, kura nepieciešama, lai spētu veiksmīgi darboties modes pasaulē?

Mērķtiecība, sevis kopšana un manā gadījumā – ierobežojumi.

Ierobežojumi?

Ja cilvēki mani uztver kā «resnu» - tas nav patīkami. Lai uzturētu sevi šādā formā, sevi ierobežoju, ne tikai periodiski ievēroju diētas, bet arī trīs reizes nedēļā sportoju, man mājās ir skrejceliņš – papildus vēl uz tā skrienu. Vairākus gadus neēdu kartupeļus, makaronus, baltmaizi, dzeru tēju/kafiju bez cukura, ka arī neēdu pēc 18:00, izņemot retus gadījumus.

Kad pēdējo reizi juties slikti svara dēļ?

Pirms pāris mēnešiem biju stāvoklī, mans svars bija lielāks par 100 kilogramiem, grūti bija tos pieņemt, jutos ļoti slikti. Pēc dzemdībām ir pagājis mazāk nekā pusgads, esmu atbrīvojusies vairāk nekā no divdesmit pieciem kilogramiem un mīlu sevi par to vēl vairāk. Mans tēvs svēra ap 150 kilogramiem, mammai ir vidēja miesasbūve, manā ģimenē nav tie gēni, pateicoties kuriem, varu būt tieva. Protams, es varu nomest svaru līdz 38. apģērba izmēram, ja ēdīšu tikai gurķus un visu brīvo laiku sportošu. Par laimi, man žēl veselības un es gribu dzīvot, nevis mocīties un raudāt, redzot bagātīgi klātu galdu. Tāpēc ierobežoju sevi, nevis moku.

Kā atšķiras ierobežojumi no drastiskām diētām?

Es apzinos, ka tieva nebūšu nekad. Mans apģērba izmērs pēdējos gados svārstās no 40. līdz 46. 40. izmērs man ir tad, ja ēdu tikai zaļumus un dzeru paniņas, tiklīdz sāku ēst normāli, mans svars apstājas pie 42. - 44. izmēra. Nemelošu, periodiski ievēroju diētas, efektīvākā diēta, kuru esmu ievērojusi, ir olu diēta, kura domāta četrām nedēļām.

Kur ir tā robeža, kad liekie kilogrami veido skaistumu un kad skaistuma vairs nav un svars apdraud veselību?

Ir jāmīl sevi, tas ir galvenais, jo no tā arī rodas pašpārliecība. Kad ir ļoti daudz liekā svara, tā robeža ir acīmredzama.

Reiz tu izteicies, ka lielo izmēru modes industrija attīstās ļoti strauji un tievās modeles vairs nav modē..

Lielo modeļu pieprasījums kļūst lielāks, tās «ienāk» modē, šo faktu veicina daudzi populāri zīmoli, kuri tieši pēdējās modes skatēs izmanto lielo izmēru modeles. Modes industrijas darboņi saprot, ka tirgum ir nepieciešamas modeles ar dažādām formām, jo apaļīgās sievietes arī grib valkāt skaistas drēbes. Visas sievietes ir skaistas, bet vairākums apaļīgo dāmu jūtas diskriminētas, jo netiek uzskatītas par normu, par skaistuma etalonu. Nevienam negribas būt par «atkritumu», kurš neatbilst standartiem.

Būt modelei ir darbs, nevis izklaide? Ar modeles darbu pelni maizi?

Modeles darbs ir grūts, tas prasa lielu pacietību, drosmi, pašpārliecinātību, spēju neļauties stresam. Pareizāk būtu teikt, tas ir darbs, kas saistīts ar vairākiem patīkamiem momentiem. Es ļoti mīlu šo darbu! Tas nav mans pastāvīgais darbs, to var nosaukt par «haltūru», kura sniedz baudu.

Vai darba modes industrijā kā lielo izmēru modelei Latvijā ir daudz? Esi mēģinājusi strādāt ārzemes?

Darba Latvijā ir ļoti maz, bet ceru, ka situācija mainīsies. Jā, es strādāju arī ārzemēs, bet tagad nevaru to atļauties, jo man ir maza meitiņa, kuru nevaru un negribu atstāt uz ilgu laiku.

Lielākais un nepatiesākais stereotips par modelēm?

Ka viņas ir stulbas. Visas modeles, ko pazīstu, ir gudras un izglītotas, turklāt viņas zina vairākas valodas.

Tavas modeles karjeras lielākais mirklis?

Man katrs modeles mirklis ir ļoti īpašs. Drosmīgākais modeles mirklis - defilēšana apakšveļā zīmola «Rosme» skatē.

Parasti cilvēki, kuri darbojas šovbiznesā, neaprobežojas tikai ar vienu darbības sfēru. Kā ir ar tevi?

Esmu modes zīmola «basQue» īpašniece, tajā darbojos kopā ar savu mammu, kura ir talantīga māksliniece. Šo darbu ļoti mīlu un atdodu daļu no dvēseles. Mēs sākām ar šūšanu, bet tagad klientiem piedāvājam gleznojumus uz apaviem, apģērbiem, kā arī sākām šūt ādas somas.

Kā tu nokļuvi konkursā «Ms.Top of the World Plus Size 2016»?

Mani uzaicināja konkursa organizatore Kristīne Lindenblate, par to esmu viņai ļoti pateicīga. Prieks, ka viņa dod iespēju apaļīgām dāmām izbaudīt to, par ko bērnībā sapņo katra maza princesīte.

Kā norisinās gatavošanās?

Izvēlos kleitas, cītīgāk strādāju ar atsevišķām muskuļu grupām, lai būtu ideālas proporcijas un, protams, – nedaudz nervozēju (smejas).

Kāpēc piedalies konkursā, kāds ir tavs mērķis?

Šis ir pirmais skaistuma konkurss, kurā piedalos. Man ir liels gods pārstāvēt savu valsti. Tas, ka izvēlējās tieši mani, mani iedvesmo, jo ir apliecinājums tam, ka spēju un varu. Mans mērķis ir ikvienai Latvijas apaļīgajai dāmai parādīt, ka katra no mums var būt karaliene, neskatoties uz svaru. Nekautrējieties, mīliet sevi, esiet pašpārliecinātas, neaizmirstiet, ka esat karalienes!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu