1.septembris šogad sagaidīts ar dalītām jūtām papildināta (114)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šogad Zinību diena, 1.septembris, sagaidīts ar dalītām jūtām. Kā jau katru gadu, ielas pilnas ar svinīgi tērptiem bērniem ar ziediem rokās. Tomēr krīze šajā gadā nesusi lielas pārmaiņas gan skolēniem, gan skolotājiem - slēgtas daudzas skolas, atlaisti mācībspēki un skolotāju algas krietni apcirptas. Daudzi skolotāji ar rūgtumu atzīst, ka ir neziņā, kā paši spēs nodrošināt savus bērnus ar visu nepieciešamo.

Līdz 1.septembrim pašvaldībās tiek slēgtas 47 skolas un no darba atbrīvoti 692 pedagogi. 23 pašvaldībās tiek reorganizētas 43 skolas un atlaisti 285 pedagogi. Vēl vairāk nekā 700 skolotāju atlaisti atbilstoši noteiktajam skolēnu skaitam uz vienu pedagoģisko likmi.

"Vienam no maniem bērniem bija ieplānots sākt mācības Mežaparka sākumskolā, taču tikai divas nedēļas pirms mācību gada sākuma mums pienāca ziņa, ka tā tiek slēgta," TVNET stāsta trīs bērnu māte Aija. "Tā vietā tika piedāvāta cita rajona skola, taču tai bija ļoti zems prestižs un tā vietā izvēlējos sūtīt savu meitu Rīgas centra sākumskolā, nevis tuvumā mājām, kas man būtu lētāk, ērtāk un izdevīgāk."

"Tas ir ļoti briesmīgi gan vecākiem, gan skolēniem. Mežaparka skolā mums bija zināmi visi bērni, jo bija mācījušies kopā vienā bērnudārzā. Tas vien bērniem ir emocionāls pārdzīvojums. (..) Pašreizējā ekonomiskā situācija ir ļoti ietekmējusi manas ģimenes gatavošanos jaunajam mācību gadam. Kā apzinīgs vecāks es laicīgi biju iegādājusies mācībām nepieciešamās grāmatas, taču tagad ir tādas, kas vēl jāpiepērk klāt."

"Man ir trīs bērni - divi skolēni un viens, kurš šogad sāks iet bērnudārzā. Taču arī tur kancelejas lietām ir tikpat garš saraksts kā skolā. Jau vasaras mēnesī sāku iegādāties visu nepieciešamo, turklāt tagad vēl dubultojās skolēnu braukšanas maksa sabiedriskajā transportā. Ja man nebūtu trīs bērni šādā vecumā, es droši vien dotos prom no šīs valsts," uzskata Aija.

"Salīdzinājumā ar iepriekšējiem šis gads ir mazliet grūtāks," teic Natālijas Draudziņas ģimnāzijas direktors, ekonomikas un ģeogrāfijas skolotājs Māris Sika. "Esmu skolotājs 28 gadus, un pirmo reizi manā darba laikā skolas telpas palikušas nekrāsotas. No darba aizgāja daži skolotāji, kuri sasnieguši pensijas vecumu, taču, tā kā viņu nebija daudz, tas neradīja lielas grūtības."

"Šogad 1. septembri sagaidu ar divējādām sajūtām - ar prieku un reizē arī skumjām. Skolā jūtams neliels pesimisms, bet domāju, ka mācību procesu tas neietekmēs," uzskata Natālijas Draudziņas ģimnāzijas latviešu valodas un literatūras skolotāja Līga Lisnere.

"Līdz ar pašreizējo finansiālo situāciju diez vai varēsim atļauties kopēt visus mācību materiālus, iespējams, nenotiks arī kāda konsultācija, taču šobrīd cenšos par to nedomāt. Esmu optimiste un domāju, ka bērni no šiem procesiem noteikti necietīs," skolotāja saglabā pozitīvismu.

Komentāri (114)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu