Lāčplēša dienas pasākumus Cēsīs apmeklējuši vismaz 10 000 cilvēku

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Populārākā Cēsu Lāčplēša dienas pasākuma, Latvijas kontūrā iedegto svecīšu instalācija, 11.novembra vakarā pulcējusi vismaz 10 000 cilvēku, norāda idejas autors un realizētājs Renārs Sproģis.

Šā gada apmeklētāju skaits padarījis šo jau vairākus gadus notiekošo tradīciju par vislielāko līdz šim. Turklāt, pēc Sproģa teiktā, 10 000 vēl esot pieticīga prognoze.

Apmeklētāju skaits aprēķināts, ņemot vērā kopējo kontūrā izvietoto sveču skaitu. Latvijas kontūru veidojošo sveču līnijas kopgarums ir 500 metri, savukārt katrā metrā izvietotas vidēji 15 svecītes.

«Tas nozīmē, ka kopumā kontūrā ir ap 7500 svecītēm, turklāt jāņem vērā, ka ne jau katrs pasākuma apmeklētājs aizdedza savu svecīti, tāpēc apmeklētāju kopskaitu iegūstam, reizinot svecīšu skaitu ar koeficientu,» skaidro Sproģis.

Viņš arī norāda, ka lielo apmeklētāju skaitu palīdzējis kāpināt popularizējošais darbs pirms tam – gan sociālajos tīklos, gan, piemēram, braucot uz skolām un stāstot par akciju. Tā, piemēram, no Valmieras skolām ieradušies divi autobusi ar skolēniem.

Tāpat esot redzams, ka pasākumu apmeklēja arī viesi no citām pilsētām - piemēram, rīdzinieki. Sproģim pazīstami galvaspilsētas iedzīvotāji bijuši jau 20, taču viņu skaits kopumā, protams, esot lielāks.

Nacionālo bruņoto spēku Instruktoru skolas virsseržante Aija Gaigala norāda, ka ikgadējā lāpu gājienā Cēsīs no Skolnieku rotas pieminekļa līdz Lejas kapiem piedalījušies 300 dalībnieki no jaunsargiem, zemessardzes un Instruktoru skolas.

Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs pauž gandarījumu par pasākumu sirsnību un izsaka pateicību visiem, kuri iesaistīti to organizēšanā. «Šādi vakari kā 11.novembris Cēsīs pierāda - lai ko arī neteiktu, kā tauta esam vienoti savā mīlestībā pret Latviju. Man ir prieks, ka šī simboliskā akcija, kas jau kļuvusi par neatņemamu tradīciju, pulcē ne vien cēsniekus, bet arī citu pilsētu iedzīvotājus. Cēsis allaž bijušas patriotiskas, un tas ir lieliski, ka varam šajā sajūtā dalīties arī ar citiem,» stāsta Rozenbergs.

Kā pilsētas informācijas portālam Cesis24.lv pavēstīja Cēsu novada pašvaldības Komunikācijas nodaļas vadītājs Kārlis Pots, Latvijas karoga dzimtene saviem iedzīvotājiem un viesiem piedāvā bagātīgu pasākumu klāstu arī pārējā valsts svētku laikā. Sestdien, 15.novembrī, plkst.19.00 Cēsu novada pašvaldība dāvina iedzīvotājiem bezmaksas koncertu Vidzemes koncertzālē «Cēsis», kur režisors Mārtiņš Eihe un Cēsu amatiermākslas kolektīvi piedāvās muzikālu uzvedumu «Karoga spēks».

Savukārt Latvijas republikas neatkarības proklamēšanas dienā, 18.novembrī, plkst.15.00 Vienības laukumā svētku svinības atklās dziesminieks Kārlis Kazāks, vēlāk būs iespēja vērot un mācīties latviešu dančus, kā arī izveidot radošajās darbnīcās savas rotas vai dažādas praktiskas lietiņas nacionālās noskaņās. Bet plkst.17.20 Cēsu Sv.Jāņa baznīcā sāksies bezmaksas tiešraide no Vidzemes koncertzāles svētku koncerta, kurā piedalās Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Valsts Akadēmiskais koris «Latvija», Jolanta Strikaite, soprāns, Daumants Kalniņš, tenors, Viesturs Gailis, diriģents.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu