Liepājas teātrī top slavenā Orvela romāna «1984» iestudējums

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Liepājas teātrī pie sava otrā iestudējuma strādā režisore Laura Groza-Ķibere, lai jau decembrī skatītāju vērtējumam nodotu Džordža Orvela romāna «1984» iestudējumu.

Džordža Orvela romāns «1984» ir viens no slavenākajiem pagājušā gadsimta darbiem un ir iekļauts 100 ietekmīgāko jebkad sarakstīto grāmatu sarakstā. Par antiutopiju nodēvēto romānu autors sarakstījis 1948.gadā (publicēts 1949.), radot apokaliptisku nākotnes redzējumu par 1984.gadu. Iestudējums top, par pamatu ņemot Roberta Aika un Dankana Makmillana 2013.gadā radīto dramatizējumu, kurš tajā pašā gadā ar lieliem panākumiem iestudēts Londonā.

Orvels savā darbā ir aprakstījis kādu lielvaru, kura ilgojas pēc būtiskas pasaules teritoriālās pārdales un vienas, nemainīgas un neapstrīdamas patiesības ieviešanas un absolutizēšanas.

Cilvēki dzīvo nepārtrauktās bailēs no tā, ka viņus novēro Lielais Brālis, kurš viņus var sodīt jebkurā mirklī,

lai, nežēlīgi spīdzinot, pārliecinātu par vienīgo patiesību.

Galvenais varonis ir Vinstons Smits (Egons Dombrovskis), kurš slepeni sāk rakstīt dienasgrāmatu un iemīlas, cerot mainīt pasauli un kopā ar Džūliju (Agnese Jēkabsone) izrauties no Lielā Brāļa ietekmes un uzspiestās sistēmas, taču vai sabiedrībā, kur valda nepārtrauktas bailes, tas maz ir iespējams?

Izrādē citās lomās aktieri Gatis Maliks, Leons Leščinskis, Anda Albuže, Viktors Ellers, Edgars Ozoliņš, Sandis Pēcis, Terēze Laukšteina un Normunds Kalniņš.

Izrādei top arī oriģinālmūzika, kuru rada Kārlis Auzāns (muzikālā materiāla tapšanai saņemts finansējums no VKKF mērķprogrammas «Latviešu oriģinālmuzika»), ar kuru Laura Groza-Ķibere sadarbojusies jau agrāk. «Kārlis Auzāns ir viens no talantīgākajiem Latvijas čellistiem, visas manas pēdējās izrādes runā čella balsī, turklāt tieši Kārļa izpildījumā, taču pēdējā laikā viņš sevi pārliecinoši piesaka arī kā radītāju, autoru, komponistu, caur kuru runā ļoti skaista mūzika,» par komponista izvēli stāsta režisore.

Izrādes radošajā grupā režisore aicinājusi arī scenogrāfu Mārtiņu Vilkārsi, kostīmu mākslinieci Ilzi Vītoliņu, horeogrāfi Lieni Gravu, gaismu mākslinieku Mārtiņu Feldmani un video mākslinieku Andri Vētru.

Izrādē skarto tēmu dēļ to nav ieteicams apmeklēt skatītājiem līdz 14 gadu vecumam, tomēr režisore uzsver: «Lai arī Orvelam nereti tiek pārmesta spēja ar saviem darbiem laupīt cilvēkam cerību, man šķiet būtiski darbu aktualizēt tieši šobrīd, kad, ņemot vērā Latvijā un pasaulē notiekošos procesus,

Orvela fantāzija kļuvusi par biedējošu mūsdienu realitāti.

Un tomēr tikai un vienīgi dzīvi apliecinošs būs šis iestudējums.»

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu