"Homo Novus" atklāšanas dienā - somu desants (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Starptautiskais Jaunā teātra festivāls „Homo Novus” atklāšanas dienās piedāvā trīs ļoti dažādas somu mākslinieku izrādes – teātri, mūziklu un cirku.

Ar somu režisoru Kristianu Smedsu, kura izrāde „Dievs ir skaistums” atklāj šīgada festivālu, mūsu publika jau ir pazīstama. 2003. gadā Smedss viesojās Jaunajā Rīgas teātrī ar roka balādi „Voiceks”, kuras finālā pie teātra tika sadauzīts Jura Šteinberga ziedotais žigulis, bet pagājušajā „Homo Novus” rādījām Igaunijā iestudēto Čehova „Kaiju” ar neaizmirstamo Lembitu Ulfsaku Arkadinas lomā. Šobrīd Smedss ir viens no slavenākajiem, starptautiski pazīstamākajiem somu režisoriem, kurš strādā visā Eiropā un kura darbu retrospekcija iekļauta progresīvā Berlīnes Hebbel-am-Ufer teātra 2009./2010. gada sezonā. Par vienu no nozīmīgākajiem Eiropas teātra notikumiem pagājušogad atzīts „Nezināmā kareivja” iestudējums Somijas Nacionālajā teātrī. Smedsa izrādēs, vai tie būtu daudzslāņaini uzvedumi uz lielās skatuves, kā „Voiceks”, „Trīs māsas” un „Dievs ir skaistums”, vai nelielai publikai domātas monoizrādes, domas dziļums un precizitāte savienota ar somiski huligānisku temperamentu. Reizēm šķiet, ka Smedss savas izrādes veido ar sirdi, nevis ar prātu, tādēļ tām raksturīga īpaša emocionāla spriedze un godīgums gan attiecībā pret izrādi, gan skatītāju.

„Dievs ir skaistums”, ko rādīsim tikai vienu reizi 30. augustā īpaši iekārtotā Rīgas kinostudijas 1. paviljonā, tapa Smedsa trako, temperamentīgo un muzikālo lielformāta iestudējumu periodā. Izrāde sastāv no 10 muzikālām ainām, kas katra veltīta kādai no somu gleznotāja autsaidera Vilho Lampi (1898-1936) gleznām. Katrai ainai ir sava krāsa, ritms un temperatūra, jo tās saistītas ar noteiktu posmu neparastā mākslinieka dzīvē – dzīvi Somijas laukos, skarbo Ziemeļu periodu, ceļojumu uz Meksiku, cerību un vilšanos pilno svētceļojumu uz Luvru un mīklaino nāvi 38 gadu vecumā. Stāstot par Lampi dzīvi, Kristians Smedss runā par mākslinieka sūtību universālā plāksnē. "Mani vienmēr pārsteidz tas, ka māksla tiek uzskatīta par normālu profesiju. Es tomēr ticu, ka mākslinieka aicinājums ir pilnīgi nenormāla parādība. Es nesaku, ka tā ir labāka vai sliktāka par citām nodarbēm, tomēr tā ir pilnīgi savādāka. Paskatieties vēsturē, ikvienā kopienā mākslinieks vienmēr ir bijis "citādais"," saka Smedss. Izrādei ir divi starpbrīži, un to laikā skatītājiem būs brīnišķīga iespēja apskatīt Vilho Lampi gleznas.

Somu desantu festivālā turpina unikālais jaunā cirka mākslinieks Jani Nutinens no franču/somu cirka apvienības „Circo Aereo”. Izrādē „Cirks tuvplānā” ēnu teātra meistars, iluzionists, spēkavīrs un objektu manipulators Jani Nutinens ierodas, ģērbies čībās un vecā halātā. Pēkšņi nedaudz lācīgā vīra rokās iemirdzas senatnīgu lampiņu virtene un viņš sāk neticami smalku un veiklu pirkstu rotaļu. Ar pavisam ikdienišķām krāmu bodēs uzietām lietām Jani rada aizraujošu, sapnim un bērnības atmiņām līdzīgu pasauli, nevairoties nostalģijas, ko vēl skaudrāku padara izrādes muzikālā partitūra. Jani atzīst, ka viņa lielākais iedvesmotājs ir franču jaunā cirka mākslinieks Žoans Legilerms, kurš sniedza četras neaizmirstamas izrādes 2005. gada festivālā „Homo Novus”.

„Cirks tuvplānā” ir Jani Nutinena soloizrāžu triloģijas otrā daļa. Katra šā projekta izrāde rāda cirku aizvien tuvākā plānā, aizvien smalkāk un niansētāk. Arī izmēra ziņā katra triloģijas izrāde ir arvien mazāka. Tikko kā tapusī projekta pēdējā daļa ir tik miniatūra, ka tiek spēlēta dzīvojamā istabā. Vēl Jani sapņo uzbūvēt tik mazu cirka telti, kurā pietiktu vietas tikai viņam un vienam skatītājam, kam tiks dāvāta iespēja ieraudzīt un piedzīvot iepriekš nekad vēl neredzētu cirku. Pats Jani saka, ka viņu interesē humāna izmēra cirks bez fanfarām un pompa, kas ļauj izrādē lietot sveces un miniatūrus radioaparātus un nodibināt ar skatītājiem tādu kontaktu, kāds lielajos šovos kļuvis neiespējams. Oriģināli šī izrāde tiek spēlēta mazā gaiši zilā cirka telti, bet Rīgā Jani uzstāsies Dzelzceļa muzejā 31.augustā, 1. un 2. septembrī. Uz izrādi aicināti arī bērni no desmit gadu vecuma.

1. septembrī Dirty Deal Cafe Spīķeros muzikālu performanci sniegs slavenā apvienība Houkka Brothers jeb Muļķu brāļi, kurā darbojas četri ar lielisku humoru un dedzīgu temperamentu apveltīti somi - pasaules slavenais teātra režisors Kristians Smedss, balss mākslinieks Juha Valkeapē, skaņu mākslinieks un dīdžejs Pietu Pietiainens un grafiķis Tero Nauha. Mūzikls „Bērni, putni un puķes” ir otrā daļa Houkka Brothers teatrālajā triloģijā, kas veltīta trim lielajām kristiešu konfesijām. Tā radās, četriem draugiem kopā pavadot brīvo laiku. Viņi gāja saunā, spēlēja mahjongu un tērzēja par reliģiskām tēmām. Tad viņi piecēlās, aizgāja uz mūzikas veikalu, nopirka lētākos instrumentus un sāka spēlēt pankroku. Neprecīzas dziesmas, muļķīgas etīdes, sentiments, itāļu kafija un, protams, krietna deva nežēlības un ironijas - tas viss mūziklā ar 13 ainām un 16 dziesmām, kura galvenais varonis ir aizdomīgi līdzīgs katoļu svētajam Asīzes Franciskam.

Biļetes uz festivāla izrādēm var nopirkt Biļešu Servisā un Jaunā Rīgas teātra kasē, kā arī Latvijas Jaunā teātra institūtā un pirms izrādēm. Cenas ļoti demokrātiskas – no diviem līdz septiņiem latiem.

Kalendārs, programma, bildes un visa vajadzīgā informācija mūsu mājas lapā www.homonovus.lv

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu