Valdis Zatlers sola ieklausīties tautā (282)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

"Katram pilsonim ir gods kalpot Latvijai, un, ja tas mirklis ir pienācis, tad nedrīkst teikt "nē" – jākalpo," savu izšķiršanos kandidēt Valsts prezidenta amatam vakar skaidroja ārsts Valdis Zatlers, kurš, ņemot vērā koalīcijas partiju vienoto apņemšanos, ir pāris soļu attālumā no ievēlēšanas 31. maijā.

Ne tikai šis topošā prezidenta izteikums liecināja par to, ka V. Zatlers kandidēšanai piekritis, zināmas misijas apziņas vadīts: "Tautai ir vēlēšanās pēc viena cilvēka, kas nāk tuvāk no tautas, jo tā grib būt saprasta, justies droši, ka aiz viņu mugurām kaut kas nenotiek. Nevajag asociēties ar tautu, vajag vienkārši viņā ieklausīties."

Lai gan no politiskajām aizkulisēm pēdējās pāris nedēļas cits pēc cita izspruka kāds slepenībā turēts iespējamā kompromisa kandidāta vārds, apstiprinājums par V. Zatleru kā īsto kompromisa figūru nāca tikai otrdien dažas stundas pirms koalīcijas partiju izšķiršanās – apdraudēt valdības stabilitāti, paliekot pie partiju kandidātiem Māra Riekstiņa un Karinas Pētersones, vai vienoties par kādu partijām nepiederošu.

V. Zatlers atzina, ka viņu pirms dažām dienām uzrunājuši ar politiku saistītie kolēģi ārsti Jānis Birks (TB/LNNK) un Jānis Zaržeckis (LPP/LC) un lēmuma pieņemšanai viņam bijušas "vismaz 24 stundas". "Jums jābūt izlēmīgam, ja gribat tādu lēmumu pieņemt," atbildēja V. Zatlers uz jautājumu, vai tas nav bijis pārāk īss laiks, lai izdarītu tik nopietnu izvēli. Jau šodien viņš dosies uzrunāt Saeimas frakciju deputātus, kuru balsis izšķirs viņa kā prezidenta kandidāta likteni. Rīt ir pēdējā diena, kad prezidenta kandidatūru var oficiāli pieteikt 31. maija vēlēšanām.

Otrdien acīs krita tas, ka vismaz uz pāris V. Zatleram adresētiem jautājumiem, kurus uzdeva žurnālisti, steidza atbildēt koalīcijas politiķi, zināmā mērā radot iespaidu, ka savam pie publiskas argumentācijas mazāk pieradušajam kandidātam vēlas palīdzēt un pasaudzēt viņu no pirmajām tirpināšanas krustugunīm.

Premjerministrs Aigars Kalvītis (TP) un vairāki citi koalīcijas politiķi V. Zatlera piemērotību amatam pamatoja ar viņa profesionālo darbību, kur nepieciešamas iezīmes, kas vajadzīgas arī valsts galvas amatā. A. Kalvītis uzskata, ka ārsta profesijai raksturīgā atbildība, pieņemot visgrūtākos un sarežģītākos lēmumus, saskan ar to, kas tiek gaidīts no Valsts prezidenta – atbildību. Līdzīgās domās ir arī LPP/LC līderis Ainārs Šlesers. "Tās kvalitātes, tās īpašības, kas ir Zatlera kungam, tās ir tās, ko, mēs domājam, tauta arī gaida no prezidenta, un mūsu pārliecība ir, ka no koalīcijas virzīta kandidāta Zatlera kungs kļūs par visas tautas atbalstītu, cienītu prezidentu," pārliecināts ir Ivars Godmanis (LPP/LC).

"Es kā ārsts redzu vairākus tūkstošus pacientu gadā, līdz ar to man ir vistiešākais kontakts ar cilvēkiem – pacienti ir gan no zemākajiem slāņiem, gan arī no turīgiem. Pacienti stāsta ne tikai, kas sāp un kas nesāp, viņi stāsta arī par tām sāpēm, kas ir ikdienā, bieži vien izsaka arī attieksmi pret politiskiem notikumiem. Es sevī esmu uzsūcis pietiekami daudz šīs informācijas, lai varētu saprātīgi izturēties pret jebkuras pilsoņu grupas interesēm, respektēt viņus un, pats galvenais, – uzklausīt," savus principus darbībai valsts galvas amatā, velkot paralēles ar līdzšinējo pieredzi, atklāja V. Zatlers.

ZZS deputāts Gundars Daudze, kurš pirms ievēlēšanas Saeimā daudzus gadus bija Ventspils slimnīcas galvenais ārsts un labi pazīst V. Zatleru, atzīst, ka jūtas fascinēts no kādā viņa intervijā lasītās atbildes uz jautājumu, kādēļ V. Zatlers piekritis traumatologa darbu nomainīt pret administratīvo, vadot Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcu. Viņš esot atbildējis, ka vēlējies radīt saviem kolēģiem tādus darba apstākļus, kuros pats vēlētos strādāt. "Ja tāda pati ir Valda Zatlera attieksme pret valsti, tad kur vēl skaistāku moto prezidentam var vēlēties," spriež G. Daudze.

V. Zatlers otrdienas vakarā vēl nebija gatavs atbildēt, ko ievēlēšanas gadījumā aicinās par prezidenta kancelejas vadītāju, kā arī par saviem padomniekiem, vien norādīdams, ka izvēles pamatprincips būs šo cilvēku profesionalitāte. "Tā ir būtiska lieta, jo no padomniekiem būs atkarīgs tas, cik profesionāls es pats būšu," atzina prezidenta kandidāts. Atbildot uz Neatkarīgās jautājumu par orientēšanos ārpolitikas jomā, kas allaž tikusi uzsvērta par vienu no pamatprasībām prezidenta kandidātam, V. Zatlers pauda cerību, ka viņam "pietiks laika, lai apgūtu arī visas šīs diplomātijas fineses". "Protams, es nenāku no diplomātu un politiķu aprindām, līdz ar to mana valoda, mani izteikumi varētu būt atšķirīgi no viņiem, bet iepriekšējā prezidentūrā ir ielikts ļoti stabils pamats – mums ir dalība Eiropas Savienībā un NATO, mums ir stratēģisks partneris ASV. Nevajadzētu jaukt to, kas jau ir un labi darbojas, bet turpināt," uzskata prezidenta kandidāts.

Komentāri (282)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu