Ar militāru parādi godinās Latvijas uzvaru pār Bermonta karaspēku

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

Rīgā, Brīvības pieminekļa laukumā, Lāčplēša dienā šodien plkst.13 notiks militārā parāde, kurā piedalīsies Nacionālo bruņoto spēku un Iekšlietu ministrijas pakļautības iestāžu vienības.

Bruņotos spēkus parādē pārstāvēs Latvijas Nacionālā aizsardzības akadēmijas Štāba bataljona, Sauszemes spēku kājnieku brigādes, Jūras spēku flotiles, Gaisa spēku aviācijas bāzes un Zemessardzes vienības, kā arī bruņoto spēku orķestris, kurš rūpēsies par pasākuma muzikālo noformējumu.

Parādi, kurā piedalīsies vairāk nekā 350 karavīru, zemessargu, robežsargu, policistu un ugunsdzēsēju, komandēs Mācību vadības pavēlniecības komandieris Egils Leščinskis, bet to pieņems valsts bruņotā spēka augstākais vadonis, Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Pirms parādes, godinot Latvijas brīvības cīnītājus, notiks īpaša svinīgā godasardzes maiņa pie Brīvības pieminekļa.

Parādes tiešraidi nodrošinās Latvijas Televīzija.

Savukārt plkst.9 aizsardzības nozares vadība un parādes dalībnieki starpkonfesionālā ekumeniskajā dievkalpojumā Rīgas Doma baznīcā aizlūgs par visiem kritušajiem Latvijas karavīriem, bet plkst.11 noliks ziedus Rīgas Brāļu kapos pie Mūžīgās uguns, ar klusuma brīdi godinot Latvijas karavīrus, kuri atdevuši savas dzīvības par Latvijas brīvību un neatkarību.

Pēcpusdienā plkst.14 Esplanādē pie pulkveža Oskara Kalpaka pieminekļa notiks kritušo karavīru piemiņas godināšanas pasākums, tādējādi turpinot bruņotajos spēkos aizsākto tradīciju 11.novembrī godināt arī mūsdienās kritušos karavīrus, bet plkst.15.30 - Sudrabkalniņā, piemiņas vietā 1919.gada novembra kaujās kritušajiem Rīgas 6.kājnieku pulka karavīriem.

Aizsardzības ministrija un bruņotie spēki aicina iedzīvotājus

piedalīties piemiņas pasākumos un kopīgi atcerēties Brīvības cīņas,

un godināt kritušos karavīrus. Arī karavīri, zemessargi un jaunsargi aktīvi piedalīsies daudzos brīvības cīnītāju piemiņas pasākumos visos Latvijas novados.

Godinot Latvijas varoņus, Aizsardzības ministrija un bruņotie spēki aicina visus Latvijas iedzīvotājus Lāčplēša dienā pie apģērba piespraust sarkanbaltsarkanu lentīti, kā arī aizdegt svecītes 11.novembra krastmalā Rīgā, Brīvības cīņu piemiņas vietās visā valstī un savas mājas logā.

Lāčplēša dienu Latvijā atzīmē par godu neatkarīgās Latvijas armijas uzvarai pār Rietumu brīvprātīgo armiju jeb tā saukto Bermonta karaspēku 1919.gada 11.novembrī. Latvijas armija izšķirošo uzbrukumu bermontiešiem sāka 9.novembrī un, lai gan cīņas bija grūtas, jau 11.novembrī Bermonta karaspēks tika padzīts no Rīgas. Bermontiādes laikā Latvija zaudēja 743 karavīrus, no kuriem 57 bija virsnieki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu