Latgaļu vienkāršības brīnums (2)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Borowa MC izdevuši albumu ar jaunu vokālisti Leilu Alijevu ierindā.

Ar savu debijas disku "Trepis iz nakurīni" latgaļu popfenomens Borowa MC iekaroja ne tikai sava reģiona, bet arī visas valsts mūzikas mīļu sirdis. Nu pienācis laiks spert nākamo soli un ar jauno plati "Plastilina pasaule" noturēt savu latiņu vismaz tikpat augstu. Tieši tik atbildīgā brīdī par grupas vokālisti, lai arī ne oficiālo nu jau dueta sastāva dalībnieci, kļuvusi vēl vidusskolas vecuma meitene Leila Alijeva.

Ar drebošu sirdi

Borowa, kā zināms, ir no Maltas. Arī pats grupas nosaukums ņemts no šīs vietas agrākā vārda. Leila, izrādās, nav gluži Aigara Runča un Ingara Gusāna bijusī (nu jau visi tāpat darbojas pa Rīgu) kaimiņiene, jo nākusi no Līvāniem. Tas, protams, netraucē savstarpējā sapratnē, lai gan jaunā vokāliste atzīst, ka latgaliski prot krietni sliktāk par abiem puišiem un brīvāk var izteikties latviski. "Es arī neesmu tāda Latgales patriote, jo vispār uzskatu, ka jāciena ir cilvēka personība, nevis tautība," saka dziedātāja. "Bet man prieks, ka Aigars un Ingars ir īsti latgaļu patrioti un arī savā starpā runā latgaliski."

Kā var kļūt par Borowa MC jauno vokālisti? Izrādās, ka jāpiedalās grupas rīkotā konkursā. "Mana mamma pamanīja sludinājumu un teica, lai es arī pamēģinu!" stāsta Leila. "Aizgāju uz konkursu, ieraudzīju vairākas ļoti satraukušās meitenes, bet kaut kā saglabāju savu mieru. Vērtēja abi grupas dalībnieki, kā arī Mārtiņš Freimanis."

Alijeva nodziedājusi obligāto konkursa dziesmu "I kod līsmeņa suoc dzist", kā arī pēc brīvas izvēles Alanisas Morisetes "Ironic". Saņemta aploksnīte ar vārdiņu Jā iekšā, kas nozīmēja kvalificēšanos otrajai kārtai. "Tad jau vajadzēja doties uz studiju un dziedāt nezināmu dziesmu, ko Ingars bija iedungojis demo versijā. Un tad kādā vēlā vakarā Aigars man piezvanīja un pateica, ka esmu tā jaunā soliste!"

Leila smej, ka tai naktī neesot varējusi aizmigt, nācies dzert ūdeni, lai nomierinātu drebošo sirdi. Neskatoties uz vēlo diennakts laiku, esot piezvanījusi gan mammai, gan tētim, gan draugiem. Meitenes uztraukumu patiesībā var saprast. Vai bieži dzīvē gadās situācija, kad tu pēkšņi nonāc visu uzmanības centrā un tev uzreiz jāuzstājas ar ļoti populāru grupu Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvu pasniegšanas ceremonijā?

Līvāni par mazu

Tagadējā Borowas vokāliste dziedāt sākusi jau trīs gadu vecumā skolas ansamblītī Spurgaliņas. "Nodziedāju tur 13 gadus, man bija lieliska skolotāja Skaidrīte Bulmeistere, bez kuras es noteikti tagad nebūtu tikusi tur, kur esmu," saka Leila. "Tad pārvācos uz Rīgu un neilgu laiku sabiju skolas orķestrī."

Šis patiesībā ir pārliecības un uzdrošināšanās pilns stāsts – pabeigusi devīto klasi, Leila paziņojusi, ka vairs nevēlas turpināt mācīties Līvānos un savus vidusskolas gadus pavadīs Rīgā. "Esmu ļoti aktīva un nevaru nosēdēt mierīgi vienā vietā," viņa skaidro. "Līvāni ir maza pilsētiņa, kur visi viens otru pazīst, un tas mani mazliet kaitināja. Es nevēlos nomelnot savu jauko, dzimto pilsētiņu, bet nespētu tur nomācīties vēl trīs vidusskolas gadus, jo jauniešiem Līvānos nav īsti ko darīt."

Savs panākts, un Leila nonākusi Rīgā pie tantes un sākusi mācīties mazliet neparastā skolā – Rīgas Kultūru vidusskolā, kas pievēršas dažādu tautu kultūras mācību priekšmetiem. Nu jau galvaspilsētā pavadīti divi gadi, un Leila par Rīgu ir sajūsmā. Turklāt dzīvo Vecmīlgrāvī, kas ļaujot vienlaikus izbaudīt arī mieru un uzlādēt enerģiju.

Tālākie viņas plāni saistās ar Kultūras akadēmiju, lai gan pēc uzvaras Borowas konkursā viņa atkal nopietni sākusi apsvērt arī mūzikas studēšanu. "Ļoti vēlētos vairāk uzzināt par džezu, iemācīties to dziedāt," viņa atklāj. "Bez dziedāšanas es laikam nebūtu es pati."

Foto mirkļi

Bez mūzikas Leilu aizrauj arī dažādu tautu kultūra un fotografēšana. Pēdējā ir tīrs hobijs, bet pirmā arī noteikusi skolas izvēli Rīgā. "Esmu izvēlējusies apgūt franču un spāņu valodu," viņa stāsta. "Spāņu valoda padodas īpaši labi, jo mums ir lielisks skolotājs no Spānijas."

Turpinot svešzemju tēmu, jaunā dziedātāja atklāj, ka ir diezgan avantūristiska un viņai ļoti patīk ceļot. "Prom no Latvijas pavisam gan negribētos braukt, taču paceļot ir lieliski," viņa atzīst. "Ar skolas projektiem esmu pabijusi Slovēnijā, Grieķijā, Čehijā, Ungārijā un vēl citās valstīs. Kā stopētāja esmu aizbraukusi uz Itāliju un Šveici. Stopējām kopā ar māsīcu, un tas bija viens no lieliskākajiem braucieniem manā mūžā."

Vēl mācoties Līvānos, Leila iesaistījusies nevalstiskā organizācijā Sava kabata, kas centusies attīstīt jauniešu aktivitātes. Tur arī veidoti minētie projekti, ar kuriem ceļots pa Eiropu. "Slovēnijā bija visinteresantāk, jo tur piedalījāmies video seminārā un uzfilmējām tiešām labas īsfilmiņas," viņa atminas. "Tāpat bija semināri par rasismu un citām aktuālām tēmām Eiropas Savienībā, taču galvenais jau mums, jauniešiem, šajos braucienos, protams, bija labi atpūsties..."

Par fotografēšanu. Izrādās, ka meitenei ļoti patīk fotografēt tieši cilvēkus, kurus viņai gribas parādīt no skaistākās puses un vienlaikus gadījuma, negaidītās situācijās. "Fotografēju kādus trīs gadus, un skolā bija arī mana izstāde," turpina Leila. "Tas bija vidusskolas projekta ietvaros. Izstāde tika nosaukta par Izjūtu skolu, un tajā bija bildes ar skolēniem, dzīves atspoguļojumu skolā un arī ārpus tās tīri sajūtu līmenī. Visiem ļoti patika. Tagad gan mēģinu no tēta izdīkt jaunu fotokameru, jo vecā saplīsa..."

***

Leila Alijeva

- Dziedātāja

- Dzimusi 1988. gada 8. decembrī Līvānos

- Mācījusies Līvānu 1. vidusskolā, mācās Rīgas Kultūru vidusskolā

- Piestrādājusi Rīgā par auklīti, līdz kļuvusi par grupas Borowa MC vokālisti

- Nav precējusies, dzīvo Rīgā

***

Gints Stankevičs, Borowa MC jaunā albuma producents:

"Biju neatkarīgais eksperts solistu konkursā, kur žūrijā bija abi grupas dalībnieki un Mārtiņš Freimanis. Es tieši ieteicu, ka vajag ņemt šo meiteni. Vairāk vadījos pēc tā, kā viņa darbojās studijā, jo Leilai ir smuks balss tembrs un viņa arī tiešām labi iedziedāja dziesmas jaunajam albumam. Diemžēl cita lieta, kas mani uzreiz darīja piesardzīgu, ir viņas skatuvei neizstrādātais vizuālais tēls un tik liela mēroga pieredzes trūkums. Man galīgi nešķita pareizi, ka trīs dienas pēc konkursa meiteni no Līvāniem uzreiz uzlika uz lielās skatuves gada balvas pasākumā..."

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu