Alu āra kafejnīcās vasarā varēs baudīt vien turīgie? (128)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Laika apstākļi šodien bija īpaši labvēlīgi sēdēšanai āra kafejnīcās. Tomēr daudzi bija spiesti atklāt, ka, piemēram Vecrīgas āra kafejnīcās šis tas ir mainījies, salīdzinot ar pagājušo sezonu. Gaidāms, ka cena par puslitru alus šogad sasniegšot pat trīs latus. Kafejnīcu īpašnieki taisnojas, ka tajā vainojama Rīgas dome, kas dubultojusi maksu par galdiņu izvietošanu zem klajas debess - uz pašvaldības zemes. Tikmēr plānotais alus sadārdzinājums nepatīkami pārsteidzis šā dzēriena cienītājus.

Pērn kauss alus Doma laukuma āra kafejnīcās maksāja vidēji divus latus. Puslitram putojošās dziras šovasar cena sasniegšot vēl nebijušus augstumus. Vairāki LNT uzrunāto alus dārzu apsaimniekotāji saka – izmaiņas dzērienu kartē jau notikušas.

Elita Drāke, restorāna, bāra "Fīlings" direktore: "Ir šis divdesmit trīsdesmit santīmu sadārdzinājums. Tātad varētu teikt, ka ir divi piecdesmit, trīs lati viens kauss. Tā būs jaunā cena jaunajai terasei, un tā būs vasaras cena."

Doma laukuma āra kafejnīcu saimnieki saka - cenas netieši piespiedusi celt Rīgas dome. Tā negaidīti dubultojusi alus dārzu nodevu no 17 uz 34 santīmiem par vienu kvadrātmetru dienā. "B-bārs" iecerējis 70 kvadrātmetru āra kafejnīcu. Katru dienu pašvaldībai sanāks maksāt 24 latus, mēnesī teju 800 latu.

Armands Mednieks, "B-bārs" direktors: "Tādas īstas sadarbības nav! Neviens ar mums nekonsultējās, neviens nebrīdināja, un tad, kad atnāk vasara, tad visiem tas ir kā auksta duša!"

Uzņēmēji izdevumus izlīdzinājuši ar dzērienu un ēdienu cenu paaugstināšanu. Par pašvaldības nodevas dubultošanu Rīgas dome informējusi kafejnīcu īpašniekus tikai divas dienas pirms saistošo noteikumu stāšanas spēkā 11.aprīlī. Pašvaldība LNT ziņām sacīja - nomas maksa jāpaaugstina, jo sen tas vienkārši neesot darīts. Nodevu izmantos ietvju uzkopšanai.

Tikmēr paši alus dzērāji netic krodzinieku skaidrojumiem. Viņuprāt, alus cenas paceltas vienkārši tūristu naudas maku tukšošanai. Ciešot gan vietējie, kuriem pasēdēšana vecpilsētas āra kafejnīcās jau pagājušajā vasarā šķitusi pārlieku sālīta.

Vitālijs Kušanovs, rīdzinieks: "Tas ir nenormāli daudz. Tas ir pārspīlēti. Pat uz mūsu alu. Nu labi, ārzemnieku alus, bet uz mūsu alu varēja zemākas cenas bišķi uzlikt."

LNT ziņu uzrunātie ārzemju tūristi pielīdzina izlejamā alus cenu Skandināvijas līmenim, taču tas gan neesot iemesls atteikties no pasēdēšanas āra kafejnīcās.

Tūr Mangot, tūrists no Somijas: "Es gaidīju zemākas cenas, jo tās ir tādas pašas kā Somijā."

Džo Landersens, tūrists no Zviedrijas: "Vidējā alus cena Zviedrijā ir trīs, trīs lati piecdesmit! Salīdzinot ar šīm cenām, mēs varam atļauties, bet es biju gaidījis zemākas cenas!"

Armands Mednieks: "Tas ir vienīgais produkts, uz kuru mēs varam gūt peļņu. Šobrīd tas maksā divi piecdesmit, kas jau ir dārgi, nu būs jāceļ cena uz to alu."

Elita Drāke: "Vasara ir laiks, kad mēs strādājam tūristiem. Paši latvieši brauc ārpus Rīgas."

Reaģējot uz āra kafejnīcu cenu pieaugumu, paspīdzināt patērētāju naudas makus vēloties arī bāri citviet vecpilsētā. Pat tie, kuriem āra kafejnīcas vispār nebūs.

Komentāri (128)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu