Festivālā "Baltica 2006" rosība turpinās

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

2006.gada 13.jūlijs "Baltica 2006" ietvaros ir Dainu kalna diena, kad galvenās norises notiek Turaidā Dainu kalnā, bet neizpaliek pasākumi arī Rīgā, kur no plkst.12.00 līdz 23.00 vakarā nerimsies rosība "Festivāla sētā" Doma laukumā.

"Festivāla sētā" uzstāsies un dzīvosies folkloras grupas un etnogrāfiskie ansambļi no Latvijas. Sētā turpinās darboties informācijas centrs, kur varēs uzzināt vairāk informāciju par "Baltica 2006" pasākumiem, dalībniekiem, u.c. Tāpat arī nevarēs nepamanīt kņadu "Festivāla sētas" bērnu laukumā.

Bērnu laukuma idejas autore Māra Mellena stāsta: "Bērnu līdzdalība festivāla sētā atbilst tradicionāliem priekšstatiem par bērnu vietu patriarhālā sabiedrībā — viņi var būt redzami, bet nedrīkst būt dzirdami, bet tik un tā viņi tur būs un spēlēs savas spēles ar devīzi — visu pa īstam." Laukumā būs īsta siena bumba un ar to tiks spēlētas visādas spēles, un milzīga pakulu virve, kas kalpos par lecamauklu. Būs spēles ar ūdeni, veiklības sacensības, smilšu kaste un šūpoles. Protams, visam pa vidu tiks arī dziedāts un dancots un tāpēc aicināti piedalīties ir visi, kas vien vēlas. "Festivāla sētā" ieradīsies arī amatnieki, kas no koka, metāla, māla, auduma un citiem materiāliem radīs uz vietas dažādus sadzīves priekšmetus.

Festivāla atklāšanas dienā 13.jūlijā Turaidā par simbolu koncertos Siguldā un Turaidā izvēlēts galds. Plkst.12.00 sāksies koncerts Siguldas Kultūras nama skvērā, bet plkst.15.30 notiks koncerts "Man galdiņš piederēja" Turaidā, Dainu kalnā. Skaists pasākums gaidāms plkst.18.00 — festivāla atklāšanas koncerts Turaidā Dainu kalna Dziesmu dārzā. Atklāšanas koncerta rīkotājas — Aina Salmane un Anda Skuja — par galda kā centrālā simbola izvēli stāsta: "Pie galda ļaudis pulcējas gan ikdienas maltītēs, gan ģimenes un gadskārtu godos, uzņemot viesus un paši esot kopā. Galds ir simbols tradīciju noturībai un stiprumam. Senais latvietis zināja un ievēroja galda svētības rituālus gan sākot, gan beidzot godus. Galds ir simbols viesmīlībai, parādot mājas ļaužu prasmi tradicionālo ēdienu un dzērienu gatavošanā, galdā likšanas procedūrā un baudīšanā. Pareizi ievērotas ieražas vairo saimes bagātību un labklājību. Neatņemama galda ieražu sastāvdaļa ir arī dziedāšana. Galds, ap kuru skan dziesmas, ir laimīgu un labvēlīgu cilvēku enerģētiskā lauka piesātināts."

Dieva svētība, uguns un ūdens sargāšanas rituāli, maizes goda tradīcijas, visos Latvijas novados populārā galda bagātības apdziedāšana un sarūpētā cienasts nobaudīšana — tas viss būs skatāms, klausāms, baudāms un dvēselē izjūtams festivāla atklāšanas dienā 13.jūlijā Turaidā. Kopā ar Latvijas novadu pārstāvjiem pie lielā godu galda priecāsies arī ārzemju viesi, kuri atklāšanas koncertā iepazīstinās mūs ar savām festivāla programmām.

Informācija par festivāla pasākumiem 13.jūlijā un citās dienās rodama mājas lapā internetā: www.dziesmusvetki2008.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu