"Faluņgun" praktizētāji atkal pulcēsies iepretim Ķīnas vēstniecībai (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šovakar plkst. 17.15 Latvijas "Faluņgun" praktizētāji pulcēsies iepretim Ķīnas Tautas Republikas vēstniecībai Latvijā, Ganību dambī 5.

Mērķis ir mierīgā akcijā atcerēties 1999.gada 25.aprīļa miermīlīgo apelāciju un pieprasīt apturēt deviņus gadus ilgās represijas pret "Faluņgun" prakses sekotājiem Ķīnā, kuras pastiprinājušās, gatavojoties olimpiskajām spēlēm, pastāstīja Baltijas "Faluņgun" un "Faluņ Dafa" asociācijā.

"Faluņgun" pirmo reizi ieguva plašas sabiedrības uzmanību visā pasaulē pēc 1999.gada 25.aprīļa, kad notika apmēram 10 000 "Faluņgun" praktizētāju miermīlīga apelācija pie Džunnaņhai valdības ēku kompleksa Pekinā. Sanākušie praktizētāji aicināja valdības ierēdņus atbrīvot 40 prakses sekotājus, kurus neilgi pirms tam bija piekāvuši un arestējuši policijas darbinieki. Sanākušie arī aicināja valsts ierēdņus aizsargāt viņu tiesības praktizēt.

"Tā bija atbilde uz policijas nežēlību un drošības iestāžu vairākus mēnešus ilgo nelikumīgo rīcību," norāda "Faluņ Dafa" Informācijas centra pārstāvis Erpin Džans. "Tas ir traģiski, ka Ķīnas režīma vadītājs Dzjan Dzemiņs izmantoja šo likumīgo un nevardarbīgo sapulcēšanos kā attaisnojumu, lai sāktu "Faluņgun" "iznīcināšanas" kampaņu."

"Deviņus gadus vēlāk - olimpisko spēļu priekšvakarā - šī vajāšanas kampaņa ir pastiprinājusies līdz tādai pakāpei, kāda tā bija pašā sākotnējā represiju periodā. Mērogs un ātrums, ar kādu policija veic arestus, vardarbīgi izturas un noved līdz nāvei "Faluņgun" praktizētājus, ir satraucošs un nosodāms," uzsver Džans.

Jau ziņots, ka protesti iepretim Ķīnas vēstniecībai notikuši vairākkārt. 10.aprīlī notika tautas sapulce "Par brīvu Tibetu", lai pievērstu Latvijas sabiedrības, amatpersonu un pasaules masu mediju uzmanību Ķīnas varas iestāžu īstenotajām represijām pret Tibetas tautu. 4.aprīlī vairāki iedzīvotāji pie Ķīnas vēstniecības Rīgā meditējot pauda protestu pret "Faluņgun" kustības apspiešanu Ķīnā.

Šodien plkst. 11 Ķīnas vēstniekam Latvijā tika iesniegta Latvijas sabiedrības pārstāvju parakstīta petīcija, kas adresēta Ķīnas Tautas Republikas prezidentam un viceprezidentam. Petīcijā paustas bažas par nesen izveidojušos situāciju Tibetā, kur pēc neoficiālām ziņām vardarbības rezultātā ir gājuši bojā vairāk nekā 100 cilvēki.

Petīcijai atbalstu pauduši arhitekti Andis Sīlis un Pēteris Blūms, dziedātājs Ansis Klintsons, sportists Mārtiņš Rubenis, Latvijas Ārstu biedrības vadītājs Pēteris Apinis, komponists Pēteris Vasks, mūziķis Aigars Runčis, biedrības "Zīda ceļš" dibinātājs Jānis Ziemelis, fonda "Himalaji" priekšsēdētājs un uzņēmējs Jānis Mārtiņš Skuja, Saeimas deputāte Inguna Rībena (JL), Gatis Mūrnieks un Augusts Kūravs, kā arī daudzi citi Latvijā pazīstami dažādu paaudžu un profesiju pārstāvji.

"Faluņgun" ir sena dvēseles un ķermeņa pilnveidošanas prakse, kas balstīta uz īstenības, labestības un pacietības principiem. 1999.gada jūlijā Ķīnas komunistiskā partija visas valsts mērogā sāka nežēlīgu represiju kampaņu, lai iznīcinātu šo nepolitisko, uz tradicionālām morāles vērtībām balstīto praksi. Šobrīd ir dokumentāri apstiprināti 3145 "Faluņgun" praktizētāju nāves gadījumi un vairāk nekā 63 000 spīdzināšanas gadījumu ieslodzījuma vietās.

2006.gada martā pasaules plašsaziņas līdzekļos tika atmaskotas Ķīnā pastāvošas koncentrācijas nometnes, kur notiek nelikumīga orgānu izņemšana dzīviem "Faluņgun" praktizētājiem, šajā procesā viņus nogalinot. Lai pārbaudītu šīs ziņas, 2006.gada jūlijā bijušais Kanādas Valsts sekretārs Deivids Kilgors un cilvēktiesību advokāts Deivids Matas veica neatkarīgu izmeklēšanu attiecībā uz apgalvojumiem par orgānu izņemšanu "Faluņgun" praktizētājiem Ķīnā. Viņi secinājuši, ka šie apgalvojumi ir patiesi.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu