Habitus Baltija 2007 uzvarētāji plūc slavas laurus Maskavā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

"Lai arī stils mums katram atšķirīgs, mēs kaut kā ļoti labi saprotamies un varam sastrādāties," saka jaunā modes māksliniece Indra Miklāva. Kopā ar kursabiedru Arti Štramgūtu viņi saņēmuši divus augstākos apbalvojumus prestižajā jauno dizaineru konkursā Asambleja modi Maskavā.

Dizaineri no 14 valstīm

Starptautiskā jauno modes mākslinieku un dizaineru konkursa Habitus Baltija 2007 Grand Prix ieguvēji Indra Miklāva un Artis Štramgūts ar savu kolekciju Black Label atgriezušies no Maskavas, kur mūsu jaunie talanti konkursa kategorijā Experiment ieguva 1. vietu, bet nominācijā Student iegūts Grand Prix. Braucienu uz konkursu Maskavā viņi ieguva, pateicoties uzvarai konkursā Habitus Baltija.

"Tas bija baigais pārsteigums, ka Maskavā vinnējām," atzīst Indra Miklāva, piebilstot, ka prestižajā konkursā piedalījās dizaineri no

14 valstīm, pārstāvot vairāk nekā 100 pilsētu. "It kā jau taisījāmies finālā tikt, bet mums tika stāstīts, kā notiek konkursos Krievijā – ka tur pārsvarā izvirza savējos. Manuprāt, Krievijas mode krietni atšķiras no Eiropas modes, līdz ar to tas šķita saprotams, ka viņiem varētu būt citādi kritēriji. Tieši tāpēc bija pārsteigums, ka tikām novērtēti. Starp citu, finālā iekļuva arī igauniete, neraugoties uz notikumiem, kas tai laikā notika Tallinā."

Taujāti par ieguvumu tik prestižā konkursā, Indra un Artis ir vienisprātis: tas ir milzīgs gandarījums, liels pagodinājums un brīnišķīgs ieraksts CV.

Baigie malači

"Varbūt vēl kaut ko kopā uztaisīsim, bet, kamēr nekas netop, par to pāragri runāt," saka Indra un izstāsta, ka abi šobrīd strādā katrs pie savas kolekcijas, kas kā 3. kursa noslēguma darbs 28. maijā būs jāatrāda Dzelzceļa muzejā.

Vienu kolekciju uztaisījuši kopā, jaunie modes mākslinieki stāsta, ka divatā ir vieglāk. "Ne tas, ka fiziski ir vieglāk uzšūt vienu kolekciju, bet tieši emocionālās gaisotnes dēļ – ka brainstormings notiek kopā, ka katrs nāk ar savām idejām. Savstarpējais kontakts un atbalsts ir tas, kas atvieglo šo procesu," skaidro Indra.

Izrādās, abi sastrādājušies pērn stila šovā Fashion is Passion tirdzniecības centrā Domina. "Tur sapratām, ka varam ļoti labi sastrādāties, neskatoties uz to, ka mums ir katram atšķirīgs stils," saka Indra, un Artis piebilst, ka tur arī radās doma, ka vajadzētu pamēģināt izveidot kaut ko kopā – kaut ko vājprātīgu, ko katrs atsevišķi nekad neuztaisītu. Tā uz Habitus Baltija tapa Black Label. "Forši, ka tur vinnējām," priecīgi saka Artis, un Indra atzīst, ka vispatīkamākie bija komplimenti no svešiem cilvēkiem, kas nāca klāt un teica: "Vow, jūs bijāt tik forši, baigie malači!"

Kopā uz kino

Lūgti raksturot katrs savu stilu, abi atzīst, ka vieglāk būs pastāstīt vienam par otru. "Arta stils ir nedaudz futūristisks, bet tas noteikti velk vairāk uz luksusa apģērbu – tas nav futūristisks sportiskā nozīmē un materiāla ziņā, bet tieši formu ziņā. Viņa iedvesmas avots pārsvarā ir filmas par kosmosu un kaut kādas tādas aizdomīgas lietas, arī senā Ēģipte. Sarežģītas formas un pilnīgi nenormāli griezumi. Tas izklausās galīgi mugurā nevelkams, bet patiesībā tas ir valkājams," Indra smaida.

"Indras stils ir vairāk klasisks, taču viņa to padara interesantu un asprātīgu. Un tas noteikti ir valkājams," stāsta Artis, un Indra viņu papildina: "Mans mērķis ir strādāt tikai ar vīriešu apģērbu. Pirmkārt, man tas patīk un arī labāk padodas. Un, otrkārt, es uzskatu, ka tam ir nākotne Latvijā – jo pamazām arī vīriešiem parādās vēlme pucēties."

Ne tikai studē un tērpus viņi rada kopā – dažkārt kopā arī atpūšas. "Mums laiks nav saplānots kā pie cilvēkiem parastajiem, kuriem ir atvēlēts laiks darbam, mācībām, atpūtai, sestdien svētdien uz laukiem. Piemēram, tagad mēs divas nedēļas strādāsim bez nevienas brīvdienas – kad sevi tā mobilizē darbam, nemaz neprasās pēc atpūtas. Bet nu, protams, kādreiz jau atpūšamies – mēs kopā ejam uz kino, tikai gaume mums nedaudz atšķiras: Artim patīk fantastika un specefekti, bet mani vairāk interesē intelektuālāks kino. Specefekti nav obligāti," Indra smej un tad piebilst: nu gadās jau, ka Artis arī noskatās kādu intelektuālu filmu...

***

Indra Miklāva

• Modes dizainere

• Dzimusi 1981. gada 12. aprīlī Rīgā

• Beigusi Rīgas 2. vidusskolu; Rīgas Dizaina un lietišķās mākslas vidusskolu

• Studē 3. kursā Latvijas Mākslas akadēmijas Modes mākslas nodaļā

• Apģērbu kolekcijas: Īru par vīru (vīriešu, 2004) Piens (vīriešu, 2005); Laiks pilsētā (sieviešu, 2005)

• Veidojusi kostīmus teātra RīBēJa MuTe mūziklam Klase (2007)

• Par kolekciju Black Label kopā ar Arti Štramgūtu ieguvusi Grand Prix starptautiskajā jauno modes mākslinieku un dizaineru konkursā Habitus Baltija 2007 un divus augstākos apbalvojumus jauno dizaineru konkursā Asambleja modi Maskavā (2007)

***

Artis Štramgūts

• Modes dizainers

• Dzimis 1981. gada 18. maijā Dobelē

• Beidzis Dobeles pilsētas ģimnāziju: Rīgas Dizaina un lietišķās mākslas vidusskolu

• Studē 3. kursā Latvijas Mākslas akadēmijas Modes mākslas nodaļā

• Apģērbu kolekcijas: Transformācija (sieviešu, 2004) un Pārcilvēks (vīriešu, 2006)

• Ieguvis 1. vietu apģērbu veikala MOS rīkotajā konkursā Džinsu rekonstrukcija festivāla Stils un mode 2002 ietvaros

• Par kolekciju Black Label kopā ar Indru Miklāvu ieguvis Grand Prix starptautiskajā jauno modes mākslinieku un dizaineru konkursā Habitus Baltija 2007 un divus augstākos apbalvojumus jauno dizaineru konkursā Asambleja modi Maskavā (2007)

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu